Χανιά - Εισαγγελέας: Nέα τροπή στην υπόθεση εμπορίας όπλων - Υπάρχει συμμορία, αλλά όχι εγκληματική οργάνωση

Κρήτη
Χανιά - Εισαγγελέας: Nέα τροπή στην υπόθεση εμπορίας όπλων - Υπάρχει συμμορία, αλλά όχι εγκληματική οργάνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και στους επτά κατηγορούμενους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σύσταση συμμορίας και για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί όπλων - Οι ρόλοι των κατηγορούμενων και οι κωδικές ονομασίες

Μια νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της εμπορίας όπλων στα Χανιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληφοφορίες, ο εισαγγελέας δεν δέχτηκε ότι υπάρχει σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθόσον δεν προκύπτει συνεργασία μεταξύ των επτά συλληφθέντων, ενώ έκρινε πως τα όπλα τα οποία βρέθηκαν στα τρία εργαστήρια, όπως και σε υπαίθριους χώρους, προορίζονταν για τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Και στους επτά κατηγορούμενους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σύσταση συμμορίας και για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Επιπλέον τους άσκησε διώξεις για σειρά παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων, οι οποίες αφορούν σε κατοχή, εμπορία και διακίνηση, επισκευές και μετατροπές όπλων, κατοχή εργαλείων μετασκευών.

Οι περισσότερες κατηγορίες που ασκήθηκαν είναι σε βαθμό κακουργήματος ενώ κάποιες, μεταξύ αυτών και της σύστασης συμμορίας, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Επιπλέον τους άσκησε διώξεις για σειρά παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων, οι οποίες αφορούν σε κατοχή, εμπορία και διακίνηση, επισκευές και μετατροπές όπλων, κατοχή εργαλείων μετασκευών.

Ωστόσο , εξ αιτίας προφανώς του μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών αλλά και της παράνομης λειτουργίας πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων στα οποία γίνονταν μετατροπές όπλων, η εισαγγελέας έκρινε ότι τα όπλα προορίζονταν για τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία και έλαβαν, προκειμένου να προετοιμάσουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς. Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια των Χανίων οι τέσσερις απο τους επτά και οι εναπομείναντες τρεις το Σαββατο, 23 Οκτωβρίου.

Οι δικηγόροι των επτά συλληφθέντων έχουν στα χέρια τους τις πολυσέλιδες δικογραφίες, προκειμένου να προετοιμάσουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι των φερόμενων ως μελών της συμμορίας στους οποίους βρέθηκε μικρός αριθμός όπλων, αναμένεται να στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στον ισχυρισμό ότι κατείχαν τα όπλα λόγο πάθους με αυτά και συναισθηματικού δεσίματος –τουλάχιστον σε ότι αφορά στα πολεμικά όπλα παλαιών ετών.

Υπενθυμίζεται πως και οι επτά συλλήψεις έγιναν στα Χανιά, χθες, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, μετά από γιγαντιαία και στοχευμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε σημεία που συνδέονται με διακίνηση όπλων σε όλο το νησί.

Ειδικότερα, Καλάσνικοφ, G3 που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο Ελληνικός Στρατός, Enfield, τουφέκια, καραμπίνες, χιλιάδες σφαίρες, αλλά και σιγαστήρες είχε στην κατοχή της σπείρα εμπορίας όπλων, επτά μέλη της οποίας - μεταξύ των οποίων και πρώην στρατιωτικός - συνελήφθησαν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στα Χανιά.

Διαβάστε επίσης

=> ΕΛΑΣ - Χανιά: Φωτογραφίες από την εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας όπλων

=> Χανιά: Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας - Πληροφορίες για εντοπισμό μεγάλου αριθμού όπλων

Μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε πολλές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων, που επεκτάθηκε και επικεντρώθηκε στην πόλη και συγκεκριμένα σε οπλουργείο στο κέντρο, η ΕΚΑΜ Κρήτης και η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή κλιμακίων της ΟΠΚΕ Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, κατάφεραν να ανακαλύψουν τρία παράνομα εργαστήρια όπλων:

  • Το πρώτο εργαστήριο βρέθηκε στο υπόγειο του καταστήματος με είδη οπλισμού που διατηρούσε ο 57χρονος στο όνομα της συζύγου του και συνδεόταν με ένα ακόμη δωμάτιο - αποθήκη για τη φύλαξη λαθραίων όπλων και πυρομαχικών
  • Το δεύτερο εργαστήριο είχε διαμορφωθεί στο χώρο που διατηρούσε ο 63χρονος πρώην οπλουργός της πολεμικής αεροπορίας, που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, με εμπειρία πολλών ετών στη διαχείριση φορητού οπλισμού.
  • Το τρίτο εργαστήριο λειτουργούσε σε περιοχή της Κισσάμου ο 57χρονος κτηνοτρόφος, όπου μάλιστα ο 27χρονος γιος του στη θέα πάνοπλων αστυνομικών  της ΕΚΑΜ Κρήτης, των ΟΠΚΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου προσπάθησε να διαφύγει έχοντας στην κατοχή του πολεμικά όπλα.

Ακόμη έχουν συλληφθεί η σύζυγος του οπλουργού και δύο άτομα σε Παλαιόχωρα και Αποκόρωνα. Εκτός από τον τεράστιο αριθμό όπλων, οι αστυνομικές Αρχές κατέσχεσαν περίπου 34.000 ευρώ.

Οι ρόλοι των κατηγορούμενων και οι κωδικές ονομασίες

Ο ρόλος κάθε κατηγορούμενου αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο υλικό της δικογραφίας το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 200 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, σύμφωνα με τις οποίες ο οπλουργός μοίραζε τους ρόλους για τα παζάρια σε άλλους συνεργούς του. 

Οι πελάτες μιλούσαν για «μηχανάκι» όταν ήθελαν όπλο και αν ήθελαν Καλάσνικοφ ανέφεραν την λέξη «καλά».

Η κωδική ονομασία «Γερμανός» ή «Άγγλος» αφορούσε την χώρα προέλευσης του όπλου που ήθελαν να αγοράσουν, ενώ λέγοντας «φαγητό» ή «καύσιμα», αγόραζαν σφαίρες.

Η επιχείρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση της σπείρας είχε μπει στο επίκεντρο έρευνας των Αρχών από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο δεν είχε καταστεί δυνατό, μέχρι χθες τουλάχιστον, να αποκρυπτογραφηθούν λεπτομερώς οι παράνομες συνομιλίες των μελών της. Ο 57χρονος ιδιοκτήτης του οπλουργείου βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, ωστόσο κατόρθωνε να διαφεύγει της σύλληψης, ενώ και στις επικοινωνίες του δεν πρόδιδε λεπτομέρειες της δράσης του.

Ωστόσο, από τις 7 το πρωί της Τρίτης μέχρι νωρίς το απόγευμα, οι αστυνομικοί έκαναν εξονυχιστικές έρευνες οπλουργείο, από το οποίο φορτώθηκε σε τουλάχιστον δύο οχήματα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος και τέσσερα της ΟΠΚΕ ο μεγάλος αριθμός όπλων. Το εν λόγω κατάστημα, από το οποίο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσαν από τα εμπορεύματα μέχρι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λειτουργούσε στα Χανιά από το 2008 και είχε ως βασικό αντικείμενο την εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων όπλων, ενώ παρείχε επίσης υπηρεσίες σέρβις και επισκευών, συντηρήσεων και αναπαλαιώσεων συλλεκτικών όπλων, καθώς και μεταποιήσεις.

Στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό όπλων έγιναν, επίσης, σε οργανωμένες επιχειρήσεις που στήθηκαν στην Κίσσαμο, στον Αποκόρωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας στο δήμο Καντάνου-Σελίνου και σε άλλα χωριά της ενδοχώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News