Κρήτη

Αραχωβίτης: «Το κράτος να στηρίξει τους αμπελουργούς»

Τις προτάσεις του για τα αμπελουργικά προϊόντα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κάνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μέσα από τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, από το 2017 μέχρι και το 2020, αποδείχτηκε στην πράξη πως με τις κατάλληλες πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές, τη συνεργασία Πολιτείας, συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι εφικτό από τη μια να αντιστραφεί η τάση εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα και από την άλλη να μειώσει η Ελλάδα την εξάρτησή της στα εισαγόμενα αμπελουργικά προϊόντα, αυξάνοντας την αυτάρκειά της.

Την κατηγορηματική αυτή διαπίστωση κάνει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αποκαλύπτοντας και τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση να πάρει, για να βγάλει από το αδιέξοδο τόσο την κρητική “ξανθιά”, όσο και την κορινθιακή “μαύρη” σταφίδα, που ειδικά η δεύτερη βρίσκεται φέτος στα αζήτητα!

Τη βασική του αυτή διαπίστωση, ο Σταύρος Αραχωβίτης τη βασίζει στα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε πρόσφατα η συνεταιριστική οργάνωση αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ. Βάσει των στοιχείων αυτών, από το έτος 2016-2017 παρουσιάζεται μια ασθενική αλλά σαφής τάση ανακοπής της εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα. Μάλιστα, κατά τα έτη 2017-2018, 2018-2019 και 2019-2020 παρατηρείται πλέον ετήσια αύξηση των εκτάσεων από τα αντίστοιχα προηγούμενα έτη.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε: «Μέχρι τότε, μην ξεχνάμε, πως υπήρχε ξεκάθαρα μεγάλη τάση μείωσης του αμπελώνα. Και μάλιστα, πλέον είδαμε πως καταφέραμε όχι μόνο να σταματήσουμε τη μείωση, αλλά να αρχίσει και η αύξηση των ετήσιων στρεμμάτων του ελληνικού αμπελώνα. Αλλά αυτά οφείλονται στην πολιτική που ακολουθήσαμε. Γιατί δόθηκαν ενισχύσεις στα οινοποιεία. Και αυτό, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόσαμε σε συνεργασία με την ΚΕΟΣΟΕ, τους ιδιώτες και τους συνεταιριστικούς φορείς. Επομένως, σήμερα αποτυπώνεται στα χαρτιά η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποδώσει καρπούς και καταγράφεται πια»...

Στο μεταξύ, για τη σημερινή κατάσταση στη σταφίδα, με μεγάλα αποθέματα κυρίως στην κορινθιακή, ο Σταύρος Αραχωβίτης λέει: «Φέτος η σταφίδα μένει στα αζήτητα ή πουλιέται σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρυσι. Εγώ θα χαρακτήριζα τη σημερινή πολιτική του υπουργείου με δύο λέξεις: “Άγνοια και αδιαφορία”. Βλέπουμε πως εδώ ο κόσμος χάνεται και το υπουργείο “κάνει βόλτες”. Δεν έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Αναφερόμενος στις δικές του προτάσεις-λύσεις για την κρητική σταφίδα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε χαρακτηριστικά: «Η σταφίδα είναι ένα super food. Και πρότασή μας για τη σταφίδα, όπως την έχουμε και καταθέσει, είναι αφενός ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Γιατί ένας βασικός λόγος που χάθηκε η παραγωγικότητα στη σταφίδα είναι γιατί γερνάνε τα αμπέλια. Επενδύσεις με ίδια κεφάλαια από τους παραγωγούς, αν δε στηριχτούνε, δεν μπορούνε να γίνουνε. Οπότε γερνάνε τα αμπέλια. Εγκαταλείπονται τα αμπέλια. Έχουμε τέτοια ζητήματα. Οπότε το βασικό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για να φυτευτούν καινούργια αμπέλια, πιο παραγωγικά. Το δεύτερο είναι το κράτος να λειτουργήσει και ως αγοραστής έκτακτης καταφυγής, δηλαδή να αγοράσει κάποιες ποσότητες, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγορά. Και να τις διαθέσει στα ιδρύματα, τον Στρατό, για τους μετανάστες και γενικά για μια σειρά από δράσεις. Άρα, να αγοράσει το ελληνικό Δημόσιο σταφίδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τιμή ασφαλείας. Αυτό μπορεί να γίνει. Και δε χρειάζεται καμία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο γνωστοποίηση χρειάζεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τίποτα περισσότερο».

Καταλήγοντας, ο ίδιος κάνει λόγο για μεγάλη προοπτική στα αμπελουργικά προϊόντα. «Προοπτική υπάρχει και μάλιστα είναι πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε με την αύξηση του αμπελώνα. Είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Άρα υπάρχει. Όπως επίσης υπάρχει και αγορά για τη σταφίδα. Και μπορεί να απορροφηθεί και στα “super foods” ως υπερτροφή, αλλά και σε άλλες δράσεις, στη ζαχαροπλαστική και πάει λέγοντας. Βέβαια, έχουμε τις ελληνοποιήσεις. Κι εκεί τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα ελέγχων. Κάναμε και για τα λεμόνια και για μια σειρά άλλα προϊόντα ερωτήσεις στη Βουλή. Διότι οι ελληνοποιήσεις είναι μάστιγα. Και για τον παραγωγό, γιατί “χτυπάει” την τιμή. Και για τον καταναλωτή, γιατί όταν έρχονται εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία ελληνοποιούνται, αυτό είναι παραπλάνηση του καταναλωτή. Επίσης είναι ζήτημα ασφάλειας γιατί δεν ξέρουμε αν αυτά τα προϊόντα έχουν ελεγχθεί, διότι έρχονται από τρίτες χώρες όπου υπάρχουν διαφορετικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες τους. Άρα τίθεται και θέμα ασφάλειας για τον ίδιο τον καταναλωτή», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Κυβέρνηση - Το τρίτο «όχι» στη στήριξη της τιμής παραγωγού

Στο μεταξύ, χθες το τρίτο «όχι» στη στήριξη της τιμής παραγωγού δόθηκε από την κυβέρνηση.

«Η ανοιχτή τιμή είναι σε βάρος του παραγωγού και είναι πολύ χαμηλή. Αν λοιπόν έρθει το υπουργείο αυτή τη στιγμή και πει ότι “εμείς θα σας δώσουμε τόσα χρήματα”, θα πάει παρακάτω αυτή η τιμή και το ξέρετε κι εσείς, διότι ο έμπορος θα πει: “Θα τα πάρετε από το υπουργείο, θα σας τα δώσει το κράτος και το υπουργείο”. Δε θα επιτρέψουμε, λοιπόν, να αφήσουμε τους παραγωγούς να πιεστούν ακόμα περισσότερο κάνοντας μια τέτοια πολιτική, έτσι όπως προσπαθείτε εσείς να μας ωθήσετε», τόνισε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλη Κατρίνη.

«Σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού, της ενίσχυσης μετά από έγκριση από την Ευρώπη - τα μέτρα λόγω της πανδημίας - θυμίζω και σε εσάς, και το ξέρουν και όλοι όσοι ζουν σ’ αυτή τη χώρα, ότι από την περασμένη άνοιξη οι εξαγωγές μας διεξάγονται κανονικά και όχι μόνο στη σταφίδα, αλλά σε όλα τα προϊόντα τα οποία έχουμε στη χώρα. Άρα, το επιχείρημα της μη διάθεσης λόγω διοικητικών μέτρων περιορισμού της κίνησης καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια αδυναμία να το τεκμηριώσουμε», πρόσθεσε ο Γιώργος Στύλιος.

«Θέλω πάντως να γνωρίζετε κι εσείς, κύριε Κατρίνη, πως η κυβέρνηση το έχει δηλώσει και μέσω του υπουργού και από εμένα, ότι πάντοτε βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και θα προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, όλα τα επιτρεπτά μέσα, ό,τι προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ εάν υπήρχαν καταστροφές ή από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, και να στηρίζει τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση, για τα προγράμματα που αναφερθήκατε με τα υπόλοιπα υπουργεία είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους. Ξέρετε ότι δεν είναι τόσο απλό. Προσπαθούμε να στηρίξουμε όντως τους παραγωγούς, δίνοντας διέξοδο μέσα από προγράμματα από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα υπουργεία», κατέληξε ο υφυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια