Γιατί η Κρήτη κάνει τη διαφορά στη πανδημία - Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Κρήτη
Γιατί η Κρήτη κάνει τη διαφορά στη πανδημία - Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Δήμητρης Χατζηχριστοδούλου, αποτύπωσε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την αντίδραση της Κρήτης και τα σημεία κλειδιά απέναντι στη πανδημία, στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και τον Μάνο Δασκαλάκη

Με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, το νησί φαίνεται να πέρασε με καθυστέρηση την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε σχέση με την υπόλοιπή χώρα, περιοχές της οποίας βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές στο μάτι του κυκλώνα.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» με τον Μάνο Δασκαλάκη στη ΚΡΗΤΗ TV o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Δήμητρης Χατζηχριστοδούλου, αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την αντίδραση της Κρήτης στη πανδημία, που φαίνεται να την περνά πιο ήπια στην περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 που το δεύτερο κύμα χτυπά βάναυσα πολλές περιοχές της χώρας, και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Αχιλλέα Γκίκα να αναφέρεται στον σχεδιασμό που από πολύ νωρίς φαίνεται να βοήθησε τη Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα στις διαφάνειες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής, αποτυπώνεται η ήπια συμπεριφορά των αριθμών της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, το ΕΣΥ της οποίας ήταν μια ανάσα πριν την κατάρρευση.

Μάλιστα εκείνο το διάστημα η θετικότητα στη χώρα έφτασε στο 10,4%, ενώ στη Κρήτη άγγιζε μόλις το 2,58%.

Αυτό αποτυπώνεται βέβαια στις νοσηλείες, στις διασωληνώσεις αλλά και στους θανάτους που στην Βόρεια Ελλάδα το δραματικό αυτό εξάμηνο του 2020 χτυπούν κόκκινο.

Στα δεδομένα του 2020 αποτυπώνεται σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας ότι ο τουρισμός στη Κρήτη δεν λειτούργησε επιβαρυντικά κάτι που το δείχνουν και τα δεδομένα της θετικότητας στη Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ Χατζηχριστοδούλου, η Κρήτη είναι ίσως η μόνη περιοχή στη χώρα που περνά σχεδόν αλώβητη το δεύτερο κύμα σε αντίθεση βέβαια με το καλοκαίρι όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νοσηλειών ανέβηκα, ιδίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2021.

Μάλιστα τους δύο αυτούς μήνες, με την τουριστική κίνηση να βρίσκεται στο ζενίθ, οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ηρακλείου «κοκκίνισαν» στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC, ενώ στην συνέχεια το ίδιο συνέβη και με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, καθιστώντας «κατακόκκινο» όλο το νησί από την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Μάλιστα κάποιες μέρες οι νέες μολύνσεις στο νησί έσπαγαν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς καταγράφονταν πάνω από 500 ημερήσια κρούσματα σε επίπεδο Κρήτης, με το Ηράκλειο να αγγίζει και τα 275 ανά ημέρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων επέφερε αύξηση στις εισαγωγές με συνέπεια τα νοσοκομεία της Κρήτης να στενάζουν. Συνολικά στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν 198 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 170 βρίσκονταν σε απλές κλίνες, ενώ οι υπόλοιποι 28 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων 23 ήταν διασωληνωμένοι.

Το ΠΑΓΝΗ, το Νοσοκομείο Χανίων και το Βενιζέλειο κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας έφτασαν στα όρια τους, ενώ για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων έγιναν μετακινήσεις διασωληνωμένων ασθενών για παράδειγμα από το Νοσοκομεία Χανίων και του Ηρακλείου σε αυτό της Νεάπολης, ενώ μέσα στον Αύγουστο οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Κρήτης ξεπέρασαν τις 200 χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στους θανάτους που, όπως λένε οι ειδικοί, οφειλόταν στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Κρήτης.

Μάλιστα τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί μέσα στο καλοκαίρι του 2021, αποτυπώνουν και για την Κρήτη μια πανδημία ανεμβολίαστων πολιτών μιας και η συντριπτική πλειοψηφία σε νοσηλείες και διασωληνώσεις αφορά ανεμβολιάστους ασθενείς.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έπιασαν «ταβάνι», αυτό δεν αποτυπώθηκε ευτυχώς σε θανάτους μιας και ήδη η Κρήτη έκανε τη διαφορά στην εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με την υπόλοιπή χώρα.

Για πάνω από 45 μέρες Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο βρέθηκαν στο κόκκινο με το ΕΣΥ στο νησί οριακά και αθόρυβα να προσπαθεί να ανταποκριθεί - ευτυχώς με επιτυχία - έστω και στο «πάρα πέντε», με γιατρούς και νοσηλευτές στη Κρήτη να ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό καταφέρνοντας να «δαμάσουν» την επιθετική συμπεριφορά του κορωνοιού στο νησί. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, το κύμα αυτό φάνηκε πως υποχώρησε σταδιακά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στο νησί, δίνοντας τη σκυτάλη ξανά στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζονται έντονα μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο αισιόδοξη είναι η εκτίμηση του κ Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε με σημείο αναφοράς το περασμένο καλοκαίρι και την κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού, πως ίσως η Κρήτη να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα κάτι που αποτυπώνεται και σε σχέση με τους εμβολιασμούς αλλά και τους πολίτες που έχουν νοσήσει.

Άρα - εκτός απροόπτου και πιθανού ατυχήματος εστιών - ίσως ο χειμώνας στη Κρήτη να είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τους ειδικούς να θέτουν επιτακτικά και το θέμα του εμβολιασμού για την γρίπη, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» παράλληλης νόσησης με άσχημες συνέπειες.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος, αναφέρθηκε στο στοιχείο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνώσεων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν, ενώ σύμφωνα με τον Διαμαντή Κοφτερίδη Δ/ντη της κλινικής covid του ΠΑΓΝΗ, παρόμοια είναι η εικόνα και στις νοσηλείες των ανεμβολιάστων πολιτών στις απλές κλίνες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News