Κτηνοτρόφοι: Προθεσμία 10 ημερών στον υπουργό πριν προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις (βίντεο)

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι: Προθεσμία 10 ημερών στον υπουργό πριν προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαμαρτύρονται για το κόστος των ζωοτροφών, τις επιδοτήσεις και τους δασικούς χάρτες

Στους δρόμους βγήκαν προειδοποιητικά τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου οι κτηνοτρόφοι του νησιού, με τους εκπροσώπους τους, στη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, να δίνουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό προθεσμία 10 ημερών, προκειμένου να έχουν απαντήσεις στα αιτήματά τους, με ζητήματα αιχμής το κόστος των ζωοτροφών και τον τρόπο με τον οποίο μειώνονται οι ενισχύσεις τους μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αν δε βρουν την ανταπόκριση που περιμένουν, θα προβούν, όπως ξεκαθάρισαν, σε δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα.

Οι κτηνοτρόφοι, που επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Κρήτης, ζήτησαν τη συνδρομή του στην προσπάθεια επίλυσης των πολλών προβλημάτων του κλάδου, παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ζήτησαν μάλιστα την παρέμβασή του Σταύρου Αρναουτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στις αυξήσεις των αγροτικών εφοδίων και στο «υπέρογκο κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής», γιατί είναι στοιχείο που τους αποτρέπει να συνεχίσουν να παράγουν, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν. Σημείωσαν δε πως, αν δε δοθούν λύσεις σε θέματα όπως το αγροτικό πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, η συνδεδεμένη ενίσχυση του 2020 κ.ά., προετοιμάζονται για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Μιχάλης Γιαννακάκης, τα μέλη του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γεώργιος Προβίδης και Θανάσης Τσελεντάκης, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΕΚ, αγροτοκτηνοτρόφος και τυροκόμος, Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Ήταν μόνο η αρχή»

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου συγκεντρώθηκαν στο ύψος του κόμβου του Πανόρμου στις 10 το πρωί, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του ΒΟΑΚ.

Παράλληλα, τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπία του κλάδου από τα Χανιά.

Στο Ηράκλειο, οι κτηνοτρόφοι είχαν προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 11 το πρωί, ενώ συνέχισαν με μηχανοκίνητη πορεία έως το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επιδόθηκε στον Σταύρο Αρναουτάκη το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

«Δεν μπορούμε να παράγουμε με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής», σημείωσαν σε έντονο ύφος και τόνισαν ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους. Μάλιστα, επισήμαναν ότι, την ώρα που το γάλα έχει αυξημένη ζήτηση, δεν έχει τιμές παραγωγού που να χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ζητούν λύση για τους νέους αγρότες, που με τη νέα ΚΥΑ χάνουν μεγάλο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων τους.

Η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας

Το καλοκαίρι είχε συσταθεί 17μελής Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που προέκυψε μέσα από την πανελλαδική συνάντηση όλων των κτηνοτροφικών κλάδων, που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο. Η επιτροπή απέστειλε, τότε, μέσω σχετικής επιστολής, αίτημα-πρόσκληση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό.

Στη συνάντηση οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης του δυσβάστακτου κόστους στις ζωοτροφών, που έχει γονατίσει τους τελευταίους μήνες τον κλάδο, ενώ παράλληλα η συντονιστική Ομάδα Εργασίας - όπως ξεκαθαρίστηκε - θα απαιτήσει την απόσυρση της τροποποιημένης ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, που μειώνει τις ενισχύσεις και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων.

Ζητούν λύσεις εδώ και τώρα

Με τις υπογραφές των Συλλόγων Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου, Αμαρίου και Ν. Ηρακλείου, προς το γραφείο του πρωθυπουργού, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τους αρμόδιους υφυπουργούς Σίμο Κεδίκογλου και Γιώργο Στύλιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή: «Οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι στον πρωτογενή τομέα είναι πρωτόγνωρες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, λοιπόν, απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα αιτήματά μας και σας καλούμε να μας απαντήσετε σε διάστημα 10 ημερών.

Τα αιτήματά μας είναι:

1ον: Δασικοί χάρτες.

2ον: Κόστος παραγωγής.

3ον: Να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα.

4ον: Επιδότηση ζωοτροφών όπως στα υπόλοιπα νησιά.

5ον: Συνδεδεμένη ενίσχυση 2020.

6ον: Εμπαιγμός νέων αγροτών λόγω ΜΜΖ.

7ον: Αγροτικό πετρέλαιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News