Κρήτη

Καραγιάννης για Αρκαλοχώρι: Έρχεται νέα ΚΥΑ για κοινότητες που δεν εντάχθηκαν στο arogi.gov.gr - Τι απάντησε στον Μαμουλάκη

Από τα πρώτα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 420 κτίρια, τα 189 προέκυψαν κατοικήσιμα, 180 μη κατοικήσιμα που χρήζουν επισκευών και 51 για κατεδάφιση, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης

«Στο Αρκαλοχώρι κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που  κατέθεσαν στη Βουλή οι αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών και τις αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσε στην περιοχή το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε πως μέχρι τώρα οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί όπου οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν και οι μηχανικοί του υπουργείου δεν μπορεί να ανοίξουν τα σπίτια. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.

Συνολικά έχουν γίνει 11.500 αυτοψίες σε σπίτια, εκ των οποίων κατοικήσιμα κρίθηκαν 5.353 και 6.152 μη κατοικήσιμα. Ειδικότερα, για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, από τα πρώτα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 420 κτίρια, τα 189 προέκυψαν κατοικήσιμα, 180 μη κατοικήσιμα που χρήζουν επισκευών και 51 για κατεδάφιση. Σημείωσε, δε, ότι κανένας κανένας δημόσιος υπάλληλος, κανένας άνθρωπος που κάνει έναν έλεγχο σε ένα κτίριο που είναι να πέσει, δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του, ούτε θα μπορούσε ποτέ μία πολιτική ηγεσία να έδινε ποτέ μια τέτοια κατεύθυνση.

«Για πρώτη φορά αποζημιώνονται και τα 150 τετραγωνικά»

Για την προσωρινή στέγαση, ανέφερε πως έχουν παραχωρηθεί οι πρώτοι 34 οικίσκοι, ενώ έχουμε προβεί και σε διαγωνισμό για 90 ακόμα, τονίζοντας όμως πως «δεν θέλουμε να πάνε όλοι σε οικίσκους», καθώς «υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως διαθέσιμα σπίτια και ξενοδοχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν». Σχετικά με τη δημιουργία των οικισμών, επισήμανε ότι είναι λογικό, πρώτα να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες σε ηλεκτροδοτήσεις και υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και μετά να τοποθετηθούν οι οικίσκοι -γι' αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους.

Για την αρωγή των πρώτον αποζημιώσεων, ο υφυπουργός ανέφερε πως για πρώτη φορά αποζημιώνονται και τα 150 τετραγωνικά, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους σεισμούς, λέγοντας πως «εμείς το αλλάξαμε και αυτό». Το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη εκδοθεί και μπορούν όλοι να πηγαίνουν και να παίρνουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

Σχετικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ενεργή εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, του 2ο δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, του γενικού λυκείου Αρκαλοχωρίου, του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου και του γυμνασίου και λυκείου Καστελλίου, ενώ έχουν πάει και οι πρώτες προκάτ αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια της ανακούφισης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 2.988.874,34 ευρώ σε 645 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής.

Μακρή: 87 σχολικές μονάδες απαιτούν επισκευές

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που αφορούσε τις ζημιές σε σχολικές μονάδες της περιοχής, ανέφερε ότι και από τους ελέγχους της ΚΤΥΠ, με τον χαρακτηρισμό Α' κρίθηκαν κατάλληλα 104 σχολεία. Με χαρακτηρισμό Β' κρίθηκαν 53 σχολεία, με χαρακτηρισμό Γ' 23 σχολεία, ενώ με το χαρακτηρισμό Δ' κρίθηκαν επτά σχολεία και με τον χαρακτηρισμό Ε' τέσσερα σχολεία.

Οπως είπε η κ. Μακρή και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα στοιχεία αυτά αθροίζονται με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς 87 σχολικές μονάδες που απαιτούν επισκευές για βλάβες. Ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας υπέβαλε στην ΚΤΥΠ αίτημα τοποθέτησης 22 οικίσκων για χρήση σχολικών αιθουσών που θα είναι 6x6 και τριών WC τριών θέσεων, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση επιπλέον 40 ανάλογων αιθουσών διδασκαλίας, επτά γραφείων με τρία WC, επίσης δέκα WC τριών θέσεων και ενός WC ΑμεΑ.

Μαμουλάκης: Τα αρχικά μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος - Άγνοια για το μέγεθος και το εύρος των καταστροφών του σεισμού από την Κυβέρνηση της ΝΔ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, ζήτησε «να ενισχυθούν επί της ουσίας και άμεσα οι σεισμοπαθείς και όχι με ενυπόθηκα δάνεια, να επανεξεταστεί το πλαίσιο και να παρασχεθεί συνολική δωρεάν συνδρομή στους πληγέντες». Τα αρχικά μέτρα ενίσχυσης πρώτης αρωγής, σημείωσε ο βουλευτής, αν και είναι απαραίτητα, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπογράμμισε πως ζημιές έχουν παρουσιαστεί ακόμα και σε κτίρια και μνημεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες ακόμα περιοχές, που ενώ έχουν πληγεί, δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις».

Ειδικότερα, κατά την πρωτολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού έκανε εκτενή αναφορά στην ένταση του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, το μέγεθος και την ευρεία γεωγραφική περιφέρεια των καταστροφών, παρουσίασε στοιχεία των αυτοψιών και εστίασε στο ότι τα αρχικά μέτρα ενίσχυσης πρώτης αρωγής, αν και απαραίτητα, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακαταλληλότητας του οικιστικού αποθέματος της περιοχής. Αναφέροντας ότι ζημιές έχουν παρουσιαστεί ακόμα και σε κτίρια και μνημεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο των διαδικασιών ελέγχου του Υπουργείου, πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των εν εξελίξει ελέγχων και ποια γεωγραφική περίμετρο αφορούν, καθώς και ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του Υπουργείο για την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος των πληγέντων περιοχών από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Επανερχόμενος ο κ. Μαμουλάκης, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει καν αποκρυσταλλωθεί η περίμετρος που ενθυλακώνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ώστε να εναρμονίζονται τα ΦΕΚ και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με όλες τις πληγείσες περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ζημιές που έχουν σημειωθεί στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, καθώς και στον τραγέλαφο που προέκυψε με το ΦΕΚ 4646 Β/7-10-2021 (το οποίο προέβλεπε ότι οι σεισμοπαθείς μπορούν να λάβουν αρωγή αποζημίωσης μόνο για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας τους), αλλά και για τη διαδικασία του ενυπόθηκου δανεισμού που ανέφερε.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, είτε έχει μπερδέψει τους ρόλους, είτε δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματά μας, γι’ αυτό και αρκείται στο να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, τονίζοντας: «Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την κριτική στην ανεπάρκειά τους, δεν θα τα καταφέρουν. Οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή τους. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του πλαισίου, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς επί της ουσίας, άμεσα, και όχι με ενυπόθηκα δάνεια. Να επανεξεταστεί το πλαίσιο και να παρασχεθεί συνολική δωρεάν συνδρομή στους πληγέντες και όχι μόνο για μία ιδιοκτησία. Με αυτά ως στόχους, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πιέσεις, με κάθε διαθέσιμο τρόπο.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια