Η Κρήτη βρίσκεται στο στόχαστρο του Εγκέλαδου

Κρήτη
Η Κρήτη βρίσκεται στο στόχαστρο του Εγκέλαδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ήταν πολύ σύντομος αλλά είχε αυτήν την έντονη δόνηση στην αρχή, που έμοιαζε κατακόρυφη σαν να τρίζουν τα πάντα», χαρακτήρισε το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο υπεύθυνος Γεωποικιλότητας ΜΦΙΚ, Χ. Φασουλάς

Η Κρήτη είναι στο στόχαστρο του Εγκέλαδου καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 4 μήνες.

«Ουσιαστικά και τις προηγούμενες περιόδους που δεν είχαμε αυτήν την έξαρση, σχεδόν κάθε εβδομάδα είχαμε ένα σεισμό από 4 μέχρι 5 Ρίχτερ γύρω από την Κρήτη πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία», ανέφερε ο υπεύθυνος Γεωποικιλότητας ΜΦΙΚ – ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Γεωλόγος, Χαράλαμπος Φασουλάς, στην τηλεόραση της ΚΡΗΤΗ TV.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι εγκατεστημένος ένας σεισμογράφος που έχει την δυνατότητα να καταγράψει σεισμούς από όλο τον κόσμο.

Πως κατέγραψε τα 6 Ρίχτερ του Αρκαλοχωρίου ο σεισμογράφος του Μ.Φ.Ι Κρήτης

«Είχαμε μια ησυχία τις προηγούμενες ώρες και μέρες δεν υπήρχαν καθόλου σεισμοί και χωρίς κανένα στην ουσία μετασεισμό είχαμε τον 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου, και στην συνέχεια τους μετασεισμούς που ακολουθήσαν» εξήγησε και συνέχισε λέγοντας ο κ. Φασουλάς, «η διάρκεια από τους σεισμός του Αρκαλοχωρίου είναι πάρα πολύ μικρή γιατί είμαστε πολύ κοντά στο επίκεντρο, οπότε τα σεισμικά κύματα που φτάνουν έρχονται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ από το σεισμό της Σητείας λόγω της απόστασης η ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων είναι μικρότερη άρα διαρκεί πολύ ώρα η δόνηση».

Για το φονικό σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στο Αρκαλοχώρι, ο Δρ. Γεωλόγος χαρακτηρίζοντάς τον είπε: «Ήταν πολύ σύντομος αλλά είχε αυτήν την έντονη δόνηση στην αρχή, που έμοιαζε κατακόρυφη σαν να τρίζουν τα πάντα».

Η προσομοίωση του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου

Στην αίθουσα Εγκέλαδος του μουσείου Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιείται η προσομοίωση των διαδοχικών σεισμών του Αρκαλοχωρίου και της Ζάκρου, καθώς και όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των σεισμικών δονήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News