Μειωμένη κατά 25% η παραγωγή κρασιού - Τι ισχύει για τις ελληνοποιήσεις

Κρήτη
Μειωμένη κατά 25% η παραγωγή κρασιού - Τι ισχύει για τις ελληνοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση έπληξε και τους οινοπαραγωγούς της χώρας

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με την παραγωγή κρασιού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταγράφεται μείωση 13% σε σχέση με το 2020.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, για το ευρωπαϊκό κρασί η ΚΕΟΣΟΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Χρήστος Μάρκου, είχε πρόσφατα προκαλέσει αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο, πυροδοτώντας ερωτήσεις βουλευτών, όταν στην εφημερίδα «ΝΚ» κατήγγειλε πως κάθε χρόνο έρχονται στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες κρασιών, που ελληνοποιούνται. Παρά τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., απαντήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί.

Στο μεταξύ, ολοένα και πιο ξεκάθαρη γίνεται η φετινή ζημιά στην παραγωγή του κρασιού και στη χώρα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η Ευρώπη καταγράφει απότομη πτώση στην παραγωγή κρασιού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη αστάθεια των συγκομιδών τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράξει 147 εκατ. εκατόλιτρα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ενοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 13% σε σύγκριση με το 2020. Από αυτά τα 23 εκατ. hl που λείπουν από τον τρύγο του 2021, τα μισά οφείλονται στη μικρή γαλλική συγκομιδή, η οποία θα ανέλθει σε 33,3 εκατ. εκατόλιτρα (-12,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -27% σε ένα χρόνο).

«Με εκτιμώμενη παραγωγή 44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-9%), η Ιταλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία (39 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -15%)», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει ως βασικό γεγονός: «Η Γαλλία έχει ξεπεραστεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ιταλία από το 2016 και θα καταταχθεί στην τρίτη θέση, μετά την Ισπανία, για πρώτη φορά».

«Η Γαλλία θα μείνει χωρίς κρασιά»

Οι κυρίαρχοι των ευρωπαϊκών αμπελώνων, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αντιπροσωπεύουν το 80% της κοινοτικής παραγωγής. Οι αμπελώνες της Γερμανίας παρήγαγαν 8,4 εκατ. hl, +4%, της Πορτογαλίας 6,4 εκατομμύρια hl, + 1% και της Αυστρίας 2 εκατομμύρια hl, -4% και παρουσιάζουν σταθερές συγκομιδές, ενώ εκείνοι της Ρουμανίας αυξήθηκαν 4 εκατ. hl, +30%, και αυτή της Ελλάδας κατέρρευσε με -25%.

«Συγκομιδή 2021 μεγαλύτερη από το 2017»

«Με σχετικά χαμηλό όγκο, η συγκομιδή του 2021 θα είναι 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, αλλά παραμένει ακόμα υψηλότερη από τη συγκομιδή του 2017. Η τελευταία ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών, με ευρωπαϊκή παραγωγή στα 144 εκατ. εκατόλιτρα», προσθέτουν οι Βρυξέλλες.

«Ο παγετός της άνοιξης το 2021 είναι ιστορικός για τη Γαλλία, και σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή παραγωγή. Για σχεδόν δέκα χρόνια, η παραγωγή ποικίλλει από έτος σε έτος με πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις απ’ ό,τι κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αστάθεια στους όγκους που παράγονται φαίνεται να είναι η άμεση συνέπεια των μεγάλων κλιματικών κινδύνων που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμοι και όλο και πιο συχνοί», προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μόλις ανέφερε αύξηση κατά 10 μονάδες της βοήθειάς της για την ασφάλιση της συγκομιδής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Κομισιόν, μειωμένη δραστικά κατά 25,09% στα 1.710.453 hl, σύμφωνα με την α’ εκτίμηση, παρουσιάζεται η ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022.

Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επέδρασε αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής, γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α’ εκτίμηση οινοπαραγωγής.

Κατά κατηγορία οίνων, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται ως εξής:

Οίνοι με ΠΟΠ: -13,01%

Οίνοι με ΠΓΕ: +3,29%

Ποικιλιακοί οίνοι: -17,63%

Οίνοι χωρίς ΓΕ: -35,51%

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09% επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά τη μικρή αύξηση 5-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Μετά τα δημοσιεύματα της «ΝΚ», ακόμη περιμένουν απαντήσεις για τις ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, ακόμα αναμένονται οι επίσημες κυβερνητικές απαντήσεις στις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για τις ελληνοποιήσεις, μέσα από τις καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστου Μάρκου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον παλαίμαχο συνεταιριστή, την ώρα που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα, κάνοντας κοινωνική πολιτική, τα οποία και τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στη συνέχεια στις... χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα παραβλέπει τις μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ιταλία (προέλευσης Μαγκρέμπ), αφήνοντάς τα στη συνέχεια να μπουν δίχως καθόλου ελέγχους στην ελληνική αγορά και να ελληνοποιηθούν.

Η τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 40 βουλευτές του κόμματος επισήμαναν την ανάγκη ελέγχων για περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενου κρασιού.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, στην Ελλάδα υπάρχουν αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς για την αποφυγή πρακτικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, από το περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ότι θα παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και μάλιστα ότι αυτό γίνεται ήδη πράξη.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές οίνου αμφιβόλου ποιότητας, από άλλες χώρες, ο οποίος παρανόμως ελληνοποιείται.

«Τη στιγμή που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και στη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα οποία τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στις χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα “στραβά μάτια” σε μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, αφήνοντάς τα στη συνέχεια δίχως ελέγχους στην ελληνική αγορά να ελληνοποιηθούν», σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) Χρήστου Μάρκου προς τη «ΝΚ».

Οι βουλευτές καλούν το αρμόδιο υπουργείο να ερευνήσει τα στοιχεία τα οποία έχει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ και βάσει των οποίων έκανε τη δημόσια καταγγελία, και παράλληλα ερωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ελεγχθεί η παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου οίνου που πλήττει την ελληνική οινοποιία, να προφυλαχθεί η υγεία των καταναλωτών και να παταχθούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News