Χανιά: Ζωγράφισαν γκράφιτι στον Ενετικό Φάρο

Κρήτη
Χανιά: Ζωγράφισαν γκράφιτι στον Ενετικό Φάρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο

  Γκράφιτι ζωγράφισαν στον Ενετικό Φάρο των Χανίων το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.  Μάλιστα, σχετικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και η πράξη προξένησε αλγιεινή εντύπωση στους κατοίκους των Χανίων.  Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή άμεσος ήταν ο καθαρισμός του Φάρου, ενώ την τιμωρία των ενόχων ζήτησε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που έκανε λόγο για νοοτροπίες που κάνουν κακό στον τόπο μας. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Μπουζάκη στο Facebook:

Σήμερα Σάββατο πρωί στο λιμάνι μας γκράφιτι πάνω στον φάρο, σε αυτό το Χανιώτικο μνημείο δεν είναι μορφή τέχνης αλλά έγκλημα.

Γιατί το γκράφιτι πρέπει να διέπεται από κανόνες η ασύδοτη δημιουργία δεν μπορεί να επιτραπεί.

Είναι το γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία είναι έγκλημα και απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να ξοδεύουν το κράτος και οι ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό των χώρων που τους ανήκουν και φιλοξενούν χωρίς την θέληση τους την έμπνευση κάποιου αγνώστου.

Η εγχώρια έννομη τάξη δεν προβλέπει ξεχωριστό νόμο ο οποίος ποινικοποιεί το γκράφιτι. Η δημιουργία γκράφιτι τιμωρείται στο πλαίσιο των άρθρων 381-383 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα, το άρθρο 383 Π.Κ προβλέπει ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγέλτως χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος στις περιπτώσεις όπου η φθορά έγινε απρόκλητα, το πράγμα χρησιμεύει για κοινό όφελος ή η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Το ίδιο προβλέπεται και εφόσον η φθορά αφορά αρχαιολογικό ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο. Βέβαια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη ή από την Αρμόδια Αρχή το παράνομο της πράξης αίρεται και το γκράφιτι δεν τιμωρείται.

Tην τιμωρία των ενόχων ζήτησε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης. Αναλυτικά η ανάρτησή του:

φωτογραφία (Παύλος Μπουζάκης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News