Επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα βιβλιάρια των αγροτών θα πιστωθεί τις επόμενες μέρες η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη

Το απόγευμα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου θα αρχίσει η πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Την πληροφορία αυτή είχε από έγκυρες πηγές των Αθηνών, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο «πρασίνισμα» θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος είναι ο χρόνος- “γέφυρα” που θα μας οδηγήσει στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού από του χρόνου μπαίνουμε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχαιρετώντας την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέριε στη «ΝΚ» ο Μύρων Χιλετζάκης, «εμένα μού απάντησαν από την Αθήνα ότι πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου οι παραγωγοί θα έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Και, όταν ρώτησα την ακριβή ημερομηνία, μου ανέφεραν ότι οι πληρωμές θα γίνουν στις 27 του μήνα». Πέρυσι η προκαταβολή στους δικαιούχους ξεκίνησε να δίνεται από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Ήταν ύψους 696.596.038,36 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 70% και αφορούσε σε 539.609 αγρότες.

Tην Παρασκευή,15 Οκτωβρίου εξάλλου, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, πληρώθηκαν οι παραγωγοί του μελιού με 4 ευρώ ανά κυψέλη, και οι χοιροτρόφοι με 250 ευρώ ανά χοιρομητέρα, λαμβάνοντας το σχετικό κορωνοβοήθημα. Συνολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών μπήκαν 19,9 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 83 δικαιούχων οι οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 12.075.642,90 ευρώ, σε εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020 τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2020, κατόπιν της ολοκλήρωσης των ειδικών διοικητικών ελέγχων και του κλεισίματος του οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνολικά για το έτος 2020 χορηγούνται δικαιώματα εθνικού αποθέματος ύψους 44.999.974,86 ευρώ σε 24.648 γεωργούς. Οι δικαιούχοι γεωργοί μπορούν να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα του Αγρότη”, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης Εθνικού Αποθέματος 2020.

Υπάρχει πάντως, ακόμα μέχρι σήμερα, κόσμος που δεν έχει λάβει ακόμα τα χρήματα που δικαιούται από το Εθνικό Απόθεμα.

«Εξυγίανση του συστήματος πληρωμών»

Την ίδια ώρα, πάντως, αναμένονται οι απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που απευθύνει στον υπουργό ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με την ερώτηση, «οι αγρότες βιώνουν μία από τις χειρότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας διαφαίνεται ότι θα είναι καταστροφικός αν δε ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με την πανδημία να βρίσκεται ξανά σε έξαρση και με τις απανωτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, δε διαφαίνεται καμία αισιόδοξη προοπτική με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση.

Μέσα σε όλα αυτά, την τρέχουσα χρονιά ζήσαμε το απόλυτο χάος και τη ραγδαία διάλυση του συστήματος πληρωμών των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Η περίφημη εξαγγελθείσα “εξυγίανση” του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), εν μέσω της διαρκούς υποστελέχωσής του (ιδιαίτερα της κεντρικής υπηρεσίας του), έρχεται απλά να συγκαλύψει μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, με τελικό θύμα τις αγροτικές επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, και ερωτά:

- «Επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ,

- Επειδή η τρέχουσα χρονιά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αποτελεί διαχρονικά σοβαρή πηγή στήριξης και ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο,

- Επειδή είναι αναγκαία η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στο επίπεδο της έγκυρης και έγκαιρης καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων, όσο και στο επίπεδο της εσωτερικής του διαφάνειας και αξιοκρατίας, ενόψει και του κομβικού ρόλου του στην επερχόμενη νέα ΚΑΠ,

- Επειδή η διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αποτελεί εθνική υπόθεση και δε δύναται να κάνει σπέκουλα κανένας με τα χρήματα των παραγωγών και να επιβαρύνει τη χώρα με δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα:

α) Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έχει τελεσφορήσει καμία από τις διαδικασίες που προκρίθηκαν, ώστε να επιτευχθεί η εξαγγελθείσα εξυγίανση του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων, και ποιο είναι το πλάνο σας σχετικά με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων και την εν γένει λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ;

β) Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για τις διορθώσεις και τους ελέγχους των αιτήσεων του 2021, ώστε να μην υπάρξει πραγματικά κίνδυνος μη πλήρους και ομαλής καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στο τέλος Οκτώβρη για όλους τους παραγωγούς, όπως συνέβαινε πριν το 2020;».

φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News