Ιεράπετρα 2ο Λύκειο: Έντονες αντιδράσεις για την συγχώνευση τμημάτων

Κρήτη
Ιεράπετρα 2ο Λύκειο: Έντονες αντιδράσεις για την συγχώνευση τμημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στην κ. Κεραμέως από τους μαθητές του 2ου Λυκείου, που απέχουν από τα μαθήματα

Οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας απέχουν από τα μαθήματά τους τις τελευταίες μέρες, παραμένουν στον περίβολο του σχολείου τους και δεν μπαίνουν στις τάξεις για μάθημα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, διεκδικώντας την αναστολή της εφαρμογής της.

Θεωρούν ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση για συγχωνεύσεις τμημάτων, θα δημιουργηθεί μια απαράδεκτη κατάσταση μέσα στο σχολείο, τη στιγμή που όλοι οι μαθητές κάνουν μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια τήρησης όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται κατά της διασποράς της πανδημίας, κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ την ίδια ώρα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συνεχή self tests για κορωνοϊό.

Θεωρούν ότι η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των μαθητών στα νέα συγχωνευμένα τμήματα θα δημιουργήσει τεράστιο συγχρωτισμό παιδιών, μετατρέποντας τις τάξεις των 19 μαθητών σε τάξεις των 27 και 28 μαθητών, γεγονός που θα δυσκολεύει αφάνταστα το μάθημα και για τους μαθητές, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Οι αντιδράσεις των μαθητών έχουν την απόλυτη στήριξη των εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης του σχολείου, ενώ όλοι μαζί, η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα, ασκούν όση πίεση τους επιτρέπεται, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, το 2ο Λύκειο της Ιεράπετρας θα επισκεφτεί ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Θανάσης Κατσαγκόλης, ο οποίος θα επιχειρήσει να συζητήσει με τους μαθητές, με τον Σύλλογο Γονέων και με τους εκπαιδευτικούς το θέμα που έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική και στη μαθητική κοινότητα.

Το θέμα της συγχώνευσης μονοπωλεί τις συζητήσεις μεταξύ των μαθητών, που ανησυχούν για την πορεία των μαθημάτων τους και δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κλιμάκωση της αντίδρασης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως

Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας προχώρησαν μάλιστα στη σύνταξη και στην αποστολή σχετικής επιστολής, με παραλήπτες την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Θανάση Κατσαγκόλη.

«Εμείς οι μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας απευθυνόμαστε σε εσάς, με σκοπό να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση της συγχώνευσης των τμημάτων. Η σύμπτυξη των τμημάτων αποτελεί μια λανθασμένη κίνηση, που θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη μαθητική όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα», αναφέρουν οι μαθητές στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Αδιαμφισβήτητα με τη συγχώνευση υποβαθμίζεται σημαντικά η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς οι καθηγητές καλούνται να διδάξουν σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο τους. Η προσοχή των μαθητών διασπάται ευκολότερα από τον στόχο του μαθήματος, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στις σχολικές αίθουσες, ενώ επηρεάζεται και αρνητικά η ψυχολογία τους λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Επιπλέον θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο εν μέσω της πανδημίας να συγκεντρώνονται 27-28 παιδιά σε μία σχολική αίθουσα, πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών, αφού αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε το σχολείο μας πλήρως στελεχωμένο από πλευράς καθηγητών και υλικοτεχνικής υποδομής, στις 8 Οκτωβρίου, αφότου έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι διαδικασίες εκλογής 5μελών και 15μελούς Συμβουλίου, καλούμαστε να υποστούμε ανακατανομή των μαθητών των τμημάτων και μάλιστα με αύξηση αριθμού παιδιών στα 26, 27 και 28», προσθέτουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου ΓΕ.Λ. Ιεράπετρας, ενώ πιστεύουν ότι το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση μόνο και μόνο για να μην κάνει προσλήψεις καθηγητών.

«Με τη λήψη αυτής της απόφασης επέρχεται αναστάτωση στους αναπληρωτές και μόνιμους καθηγητές, καθώς οι πρώτοι αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς σε διαφορετικές σχολικές μονάδες. Για τους λόγους που προειπώθηκαν θεωρούμε πως αυτή η απόφαση εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα του υπουργείου, δηλαδή την κάλυψη κενών χωρίς πρόσληψη καθηγητών, και όχι των μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι οφείλουν να έχουν λόγο σε ζητήματα που τους επηρεάζουν άμεσα. Έτσι λοιπόν, σας καλούμε να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να επανεκτιμήσετε τις σοβαρότατες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγχώνευση των τμημάτων», καταλήγουν στην επιστολή τους οι μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News