Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κρήτη: Που καταγράφηκαν τα σημαντικότερα ύψη βροχής

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κρήτη: Που καταγράφηκαν τα σημαντικότερα ύψη βροχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά επίπεδα βροχής κατέγραψαν στην Κρήτη, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», η οποία επηρεάζει και το νησί της Κρήτης, προκαλώντας ήδη σημαντικά προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο.

Σημαντικά ύψη βροχής κατεγράφησαν στην Κρήτη μέχρι τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, στην Ασή Γωνιά Χανίων καταγράφηκαν 87 χιλιοστά νερού, στο Ρέθυμνο 52, στον Λέντα Ηρακλείου 44, στο Σπήλι Ρεθύμνου 37, στο Πυράθι Ηρακλείου 32, στο Ασκύφου Χανίων 30, στα Ανώγεια 28 και στον Πλακιά Ρεθύμνου 26.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι βροχές στην Κρήτη θα συνεχιστούν και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους στο Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα μεγάλης έκτασης. Το ύψος του νερού στην πόλη έφτασε τα 51 χιλιοστά μέσα σε μόλις μισή ώρα. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θοδωράκης, ανέφερε πως «επρόκειτο για μικρό κατακλυσμό με την ένταση της βροχής να ρίχνει τα φύλλα των δέντρων, να παρασύρει φθαρτά υλικά και παρότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να έχουμε πλημμυρικό φαινόμενο».

Αν και τα προβλήματα εκτονώθηκαν σε γρήγορο χρόνο, τα μεγαλύτερα θέματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στις οδούς με χαμηλό υψόμετρο του δρόμου και στις στις οδούς όπως η Αρκαδίου και Αραμπατζόγλου. «Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των φρεατίων ώστε σε νέα ένταση βροχής να μην υπάρξουν προβλήματα. Επαναλαμβάνω όμως τα φρεάτια είχαν καθαριστεί πλήρως», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Θοδωράκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Φαιστού, Γιάννη Φασομυτάκη, καταγράφονται προβλήματα στα χωριά Καμάρες, Βορίζια, Μαγαρικάρι. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται αποκλεισμένοι δρόμοι, ενώ στο χωριό Γρηγοριά Ηρακλείου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένο σπίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, ο δρόμος στις Καμάρες έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά την κατολίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον δρόμο που βρίσκεται στο χωριό Γρηγοριά, καθώς χώματα και φερτά υλικά εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, στο χωριό Βορίζια έχουν παρασυρθεί τρία οχήματα από τα ρέματα, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που έχουν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.

Αντιμέτωποι με τις καταιγίδες και την κακοκαιρία βρίσκονται και οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς από το πρωί έχει παρατηρηθεί έντονη βροχόπτωση στην περιοχή.

Προβλήματα καταγράφηκαν ακόμη σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα.

Νωρίτερα, πρόβλημα υπήρξε στο δρόμο προς Αχεντριά το οποίο αντιμετωπίστηκε τελικά, ενώ μηχανήματα εργάζονται για την απομάκρυνση υλικών από το οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάνου.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί καταγράφηκε έντονη χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου αναμένεται να πληγεί περισσότερο το νησί της Κρήτης από την κακοκαιρία, ιδίως στα νοτιοανατολικά του νησιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News