Σεισμός στην Κρήτη: Τέλος εποχής για το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού

Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη: Τέλος εποχής για το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αρμόδιες αρχές είχαν προτείνει να κριθεί το κτίριο διατηρητέο, μια πρόταση η οποία συζητιέται περισσότερο μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, εκεί όπου μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών του ιστορικού χωριού του νομού Ηρακλείου, σταμάτησε στις 9:17 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, την ώρα του μεγάλου σεισμού των 6 ρίχτερ.

Το κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1927 και άνοιξε τις αίθουσές του για τους μαθητές το 1930, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σχολικά κτήρια σε όλη την Κρήτη, ενώ στις περασμένες δεκαετίες ουδέποτε έγιναν παρεμβάσεις που θα αλλοίωναν τον χαρακτήρα του.

Οι αρμόδιες αρχές είχαν προτείνει να κριθεί το κτίριο διατηρητέο, μια πρόταση η οποία συζητιέται περισσότερο μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, από σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, οι μαθητές ξεκινούν ξανά τα μαθήματα, αυτή τη φορά σε λυόμενες αίθουσες. Σε μία από τις αίθουσες αυτές θα κάνουν μάθημα και τα παιδιά της Ε’ τάξης με τον δάσκαλό τους, τον κ.  Ερμή Χατζηράλλη.

Ο ίδιος ο δάσκαλος μαζί με τον διευθυντή του σχολείου και τους υπόλοιπους συνάδελφους τους κατάφεραν να επιδείξουν παροιμιώδη ψυχραιμία, μεταδίδοντας την ψυχραιμία τους αυτή στους μαθητές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη σημειωθεί ο παραμικρός τραυματισμός και να εκκενωθεί με ασφάλεια το κτίριο.

Ο κ. Χατζηράλλης, ο οποίος κατάγεται από τη Λέσβο και έχει σχέση αγάπης με την Κρήτη, καθώς σπούδασε στο Παιδαγωγικό του Ρεθύμνου και τα τελευταία χρόνια εργάζεται σταθερά ως δάσκαλος σε σχολεία του νομού Ηρακλείου, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνόδευσε με φωτογραφία με το ρολόι τοίχου που βρισκόταν στην αίθουσα της Ε' τάξης: «Ένα ρολόι σταματημένο, ένα καράβι ναυαγισμένο...», έγραψε ο δάσκαλος σε ανάρτησή του, στο Facebook για το ρολόι της τάξης του, οι δείκτες του οποίου “πάγωσαν” στις 9:17.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News