«Αθωράκιστος» ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας - Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

Κρήτη
«Αθωράκιστος» ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας - Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιπλημμυρική μελέτη για τη θωράκιση των περιοχών δεν εκπονήθηκε

Δραματικά κυλούν οι ώρες για τους σεισμοπαθείς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι τρέμουν όχι μόνο για τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται, αλλά και για τα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς όπως όλα δείχνουν έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, η αντιπλημμυρική μελέτη για τη θωράκιση των περιοχών δεν εκπονήθηκε, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης.  Παρά τις επιστολές που απέστειλε ο Μανόλης Φραγκάκης προς το αρμόδιο υπουργείο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη, με τους σεισμοπαθείς και  δημότες χωριών που επλήγησαν τον Νοέμβριο του 2020 να απεύχονται τώρα να ζήσουν αντίστοιχες εφιαλτικές καταστάσεις. 

Έτσι δέκα μήνες μετά τις πρωτόγνωρες εικόνες πλημμυρικών φαινομένων σε αρκετά χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδας, η ανησυχία είναι έκδηλη στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε σε χωριά όπου κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές, με τους ίδιους να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις απομακρύνοντας τον κίνδυνο να ζήσουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη.

Στεγαστική συνδρομή για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη
Μετά τις αντιδράσεις των πληγέντων - από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου - που σημειώθηκαν με αφορμή τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για το σύνολο των ιδιοκτησιών τους, το υπουργείο Υποδομών διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο ΚΥΑ, που είναι στο στάδιο δημοσίευσης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το σεισμό στην Κρήτη, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο ΚΥΑ, που είναι σε στάδιο δημοσίευσης.

Η τροποποιημένη ΚΥΑ, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περίπτωση αποκατάστασης πληγέντων από σεισμό, αποσαφηνίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται κάθε στιγμή, δίπλα στον πολίτη, που έχει πληγεί, με λύσεις που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News