Τα Ανώγεια κι ένα χωριό που όλοι μιλούν κρητικά, αλλά δεν βρίσκεται στην Κρήτη, ανταλλάσσουν μαντινάδες (βίντεο)

Κρήτη
Τα Ανώγεια κι ένα χωριό που όλοι μιλούν κρητικά, αλλά δεν βρίσκεται στην Κρήτη, ανταλλάσσουν μαντινάδες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο κάτοικοι από τα Ανώγεια της Κρήτης και την Απείρανθο της Νάξου «ανταλλάσσουν» μαντινάδες για τους πληγέντες από τον σεισμό στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος

Η Απείρανθος της Νάξου, το πανέμορφο ορεινό χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος, είναι το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα, που όλοι μιλούν  κρητικά, αλλά δεν βρίσκεται στην Κρήτη.

Μία τέτοια συνθήκη μπορεί σίγουρα να επιβεβαιωθεί από επιστήμες όπως είναι η αρχαιολογία, η λαογραφία, η βιολογία, η ανθρωπολογία, αλλά και η Μυθολογία.  Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν ότι οι κάτοικοι της Απειράνθου μιλούν άπταιστα την κρητική διάλεκτο και αποτελούν μία ευρύτερη κρητική κοινότητα εκτός της Μεγαλονήσου.

Ο κ. Μπάκαλος ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», κάτοικος Απειράνθου, ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού, τονίζει αυτή την σπουδαία σχέση μεταξύ των δύο νησιών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «ένωση» - «σύνδεση» της Απειράνθου και των Ανωγείων είναι χαρακτηριστική και μετρά αιώνες. Ο κ. Γιώργος Μπάκαλος προτείνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα μίας συνεργασίας μεταξύ Απειράνθου και Νάξου σε τομείς όπως του τουρισμού, πολιτισμού και επιμένει ότι θα πρέπει να αφιερωθεί μία εκπομπή στην έρευνα αυτής της πανάρχαιας σχέσης.

Επίσης ο κάτοικος της Απειράνθου  ότι φέτος στο νησί, κατέφθασαν  32.000 Κρητικοί επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο και την μεγάλη αγάπη της Κρήτης προς την Νάξο και την Απείρανθο.

Στο βίντεο που ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα»

Ανωγειανοί αφιερώνουν Μαντινάδες

Ένα συγκινητικό μήνυμα, από έναν κάτοικο των Ανωγείων στάλθηκε σήμερα προς τους πληγέντες του σεισμού του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος, με έναν άκρως διαφορετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Μπερκής, είπε χαρακτηριστικά,  «Δεν την φοβάται ο Κρητικός την μπόρα την μεγάλη, πέφτει, ξανασηκώνεται μα συνεχίζει πάλι» και συνέχισε με μία άλλη μαντινάδα λέγοντας «Ας είναι οι μέρες δύσκολες της μοίρας τα κουμάντα, εδώ είναι η Κρήτη σήμερα και αύριο και πάντα»

Ο στόχος του κ. Μπερκή ήταν να δημιουργήσει ένα κλίμα αγάπης, ελπίδας και αλληλεγγύης μέσα από τις μαντινάδες του, δηλώνοντας πως «όλοι είμαστε δίπλα στους σεισμόπληκτους της Κρήτης».

Επίσης, αναφέρθηκε φυσικά και στην μεγάλη αγάπη που έχουν και τα Ανώγεια προς την Απείρανθο, τονίζοντας την μεγάλη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο τόπους και έστειλε τους φιλικούς χαιρετισμούς του προς όλη την κρητική κοινότητα που είναι εξαιρετικά έντονη στο νησί.

Το σχετικό video στη ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News