Κρήτη

Η φοιτητική ζωή στη Κρήτη σε Ώρα Αιχμής

Ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV και ειδικότερα της εκπομπής Ώρα Αιχμής «πέρασε» μπροστά από τα στέκια των φοιτητών οι οποίοι έχουν επέλθει σε μία σχετική κανονικότητα και αφηγούνται την περίοδο της προ και μετά καραντίνας

Ένα live οδοιπορικό στα φοιτητικά στέκια του Ρεθύμνου από την δημοσιογράφος Στέλλα Μαθιουδάκη αποτύπωσε το τη σημαίνει φοιτητική ζωή για τις πόλεις της Κρήτης. Οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στο Ρέθυμνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία με το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV να καταγράφει τον παλμό της πόλεις στα γνωστά φοιτητικά στέκια.

Παράλληλα οι φοιτητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιστροφή στα πανεπιστήμια θέτοντας όμως και τις κόκκινες γραμμές τους για την λειτουργία στην εποχή της πανδημίας.Για την τοπική οικονομία του Ρεθύμνου η φοιτητική κοινότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας με τα στέκια των φοιτητών στη πόλη να είναι γεμάτα ενώ ανάσα δόθηκε και στο κομμάτι της φοιτητικής στέγης.

Παράλληλα στην διάρκεια της εκπομπής ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV με την δημοσιογράφο Αθηνά Πατεράκη βρέθηκε σε ένα φοιτητικό σπίτι στο Ηράκλειο όπου μια παρέα φοιτητών περιέγραψε την καθημερινότητα τους αλλά και τα ανοικτά ζητήματα που τους απασχολούν όσον αφορά τα πανεπιστήμια αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.Ενώ επεφύλαξαν και μια έκπληξη με την φοιτητική παρέα να παίζει κομμάτια στο πιάνο.

Η επιστροφή στη κανονικότητα στα πανεπιστήμια έφερε στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της φοιτητικής στέγης μάλιστα με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ οι διαφοροποιήσεις είναι δεδομένες από πόλη σε πόλη αλλά και από περιοχή σε περιοχή με βάση τα αριθμητικά δεδομένα από την ιστοσελίδα φοιτητικά νέα.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με αύξηση κατά 70€/μήνα στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο του εξοπλισμού (έπιπλα, οικοσυκευές).Βέβαια εξαρτάται και από τη ζήτηση με τους πρωτοετείς να αναζητούν σπίτια κοντά στα πανεπιστήμια και τους παλαιότερους φοιτητές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, το δεν υπήρχαν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το 2020, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio είναι στα 270€/μήνα, ενώ τη φετινή χρονιά από 280€. Αύξηση +10 % καταγράφεται στην κατώτατη και στην ανώτατη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος από 30τμ έως 45τμ, ενώ η ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 50τμ-60τμ παραμένει στα περσινά επίπεδα με το κόστος να κυμαίνεται από 400€ έως 550€/μήνα για πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο της επίπλωσης και οικοσυσκευών διαμέρισμα.

Παρόμοια η εικόνα και στο Ρέθυμνο όπου και εκεί υπάρχει μια αυξητική τάση στα φοιτητικά ενοίκια ενώ πιο σταθερός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ο τιμολογιακός χάρτης στις πόλεις του Λασιθίου.

Δίτε το σχετικό ρεπορτάζ: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια