Κρήτη

Αρκαλοχώρι: Απόγνωση στους επιχειρηματίες για τις αποζημιώσεις - Τι προβλέπει το ΦΕΚ (βίντεο)

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν ποια από τις πληγείσες ιδιοκτησίες τους, επαγγελματική στέγη ή κατοικία, θα ενταχθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, προκειμένουν να λάβουν τη στεγαστική συνδρομή

«Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχει Αρκαλοχώρι». Αυτό τόνισαν οι πληγέντες, από τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι όπως υποστήριξαν, μένουν εκτός επιδοτήσεων με βάση το νέο ΦΕΚ.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τους σεισμόπληκτους

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν ποια από τις πληγείσες ιδιοκτησίες τους, επαγγελματική στέγη ή κατοικία θα ενταχθεί στην πλατφόρμα arogi, προκειμένουν να λάβουν τη στεγαστική συνδρομή.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Κρήτης, του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕΝΗ, οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν να γκρεμιστούν τα ετοιμόρροπα κτίρια και να λειτουργήσει άμεσα η αγορά. Σε υπόμνημα που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες προς τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, αιτούνται, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, αρκετές επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία, ιατρεία και φυσικοθεραπευτήρια δεν μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα arogi.

Διαβάστε επίσης

⇒ Νομός Ηρακλείου: Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

Τα κριτήρια για τη στέγαση

Την ίδια ώρα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, ανακοίνωσε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή στέγασης των πληγέντων από τον σεισμό. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίσε η Γενική Διέυθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, προσδιορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή στέγασης των πληγέντων στους προκατασκευασμένους οικίσκους.

Δικαιούχοι των οικίσκων, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, είναι οι εξής:

  • οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας των οποίων οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν, κρίθηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.
  • οι πολίτες οι οποίοι διέμεναν την ημέρα του σεισμού στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους, που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία δεν διαθέτουν άλλη κενή κατοικία εντός του Δήμου, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία (Ε1, Ε2 και Ε9).

Για τη διαπίστωση της χρήσης του σεισμόπληκτου κτιρίου ως κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος, προσκομίζονται επιπλέον των άλλων δικαιολογητικών, εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτροδότησης της σεισμόπληκτης κατοικίας.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι οι οικίσκοι θα παραχωρηθούν στους δικαιούχους για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.

Ως εκ τούτου, όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για στέγαση στους οικίσκους υποχρεούνται όπως προσκομίζουν μαζί με την αίτηση τους:

  • Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου Κατοικίας (εφόσον υπάρχει)
  • Δελτίο Ταυτότητας Αιτούντος ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης
  • Έντυπα Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, Ε2 και Ε9

Εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτροδότησης της σεισμόπληκτης κατοικίας (για τη διαπίστωση της χρήσης του σεισμόπληκτου κτηρίου ως κύριας και μόνιμης κατοικίας).

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με την από 11/10/2021 ανακοίνωση του Δήμου θα υποβάλλονται στα τρία δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελλίου (από ώρα 08.00-14.30) έως και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια