Λέκκας για τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ήταν ο κύριος σεισμός» (βίντεο)

Κρήτη
Λέκκας για τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ήταν ο κύριος σεισμός» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ εκτίμησε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Οκτωβρίου, ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 12:24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Διαβάστε επίσης

 ⇒ Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Η στιγμή της δόνησης

Υπενθυμίζεται πως η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Νομό Λασιθίου στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Κρήτη, σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στην Αττική, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη της χρονική διάρκεια. Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις οικιών και δημόσιων κτιρίων με εξαίρεση το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Ζήρου το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και κάποιες κατολισθήσεις βράχων μικρής έκτασης  που έκλεισαν για λίγο το επαρχιακό δίκτυο σε δυο τοπικές κοινότητες.

«Ήταν η εντονότερη σεισμική δόνηση που έχουμε νιώσει ποτέ στον Γούδουρα Σητείας που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο. Βρισκόμουν μέσα στο σπίτι μου την στιγμή που σημειώθηκε η μεγάλη αυτή σεισμική δόνηση και για μια στιγμή ένοιωσα ότι το κτίριο θα έπεφτε πάνω στο κεφάλι μου. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω νοιώσει τέτοιας έντασης σεισμική δόνηση», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Κάτοικοι στο Γούδουρα, της Σητείας και του Μακρύ Γιαλού μας ανέφεραν πως ήταν η πιο δυνατή σεισμική δόνηση που έχουν νιώσει ποτέ. Υπάρχουν κάποιες φθορές στην οικοσκευή των σπιτιών και πτώσεις προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Σητείας, ενώ στον Ξηρόκαμπο Ζήρου, εκτός από την κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έσπασαν τζαμαρίες σπιτιών και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πέρα από κάποιες μικρές ρωγμές σε παλιά κτήρια του Δήμου Σητείας δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί μεγάλης έκτασης ζημιές σε σχολεία δημόσια κτίρια και υποδομές.

«Στο Σταυροχώρι της Δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας όπου υπάρχουν τα περισσότερα παλαιά ετοιμόρροπα πλινθόκτιστα σπίτια στο Νότο του Ν. Λασιθίου, δεν αναφέρθηκαν μετά τον πρώτο έλεγχο που έγινε,  σημαντικές ζημιές», μας είπε ο αντιδήμαρχος της δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας  του Δήμου Σητείας κ Γιώργος Αϊλαμάκης μας επιβεβαίωσε ότι, «έπεσαν διάφορα αντικείμενα από ράφια εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης κορνίζες και βιβλία από βιβλιοθήκες, την ώρα του σεισμού, αλλά δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές στην πόλη της Σητείας».

Διαβάστε επίσης 

⇒ Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Στο ξωκλήσι που κατέρρευσε είχε γίνει νονά η Ντέμι Μουρ

Έντονα αισθητός και στην Ιεράπετρα

Στους δρόμους και στις πλατείες πετάχτηκαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας καθώς η σεισμική δόμηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν έντονα αισθητή στην περιοχή και είχε μεγάλη διάρκεια.

«Τρομάξαμε πραγματικά. Πεταχτήκαμε στο δρόμο και μείναμε αρκετές ώρες έξω από τα κτίρια με το φόβο μην γίνει και δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός. Ευτυχώς το επίκεντρο του ήταν στη θάλασσα και δεν προξένησε μεγάλες ζημιές και τραυματισμούς ανθρώπων. Έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς στην Κρήτη αλλά σήμερα φοβηθήκαμε πάρα πολύ», μας είπε ο καθηγητής κ. Μιχάλης Περαντώνης.

«Βρισκόμουν μέσα στο σπίτι μου την ώρα του σεισμού και ένιωσα πάρα πολύ δυνατά τη δόνηση που είχε διάρκεια γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Είχα από την αρχή την εκτίμηση ότι αυτός ο σεισμός ήταν κοντά στα 6,5 Ρίχτερ και δεν έκανα λάθος», μας είπε ο γεωπόνος κ. Γιώργος Παραουλάκης.

«Ο μεγάλος αυτός σεισμός μας βρήκε στα σχολεία της Ιεράπετρας, όπου οι ελεγκτές της ΚΤ.ΥΠ. δηλαδή του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έκαναν τον τακτικό περιοδικό τους έλεγχο. Τα σχολεία μας όλα βρέθηκαν στατικά επαρκή και ασφαλή με ένα δύο επιμέρους παρατηρήσεις για επιδιορθώσεις και επισκευές που θα χρειαστεί να κάνουμε σε δυο αίθουσες.

Η Ιεράπετρα και οι οικισμοί της άντεξαν σε αυτή την ισχυρή σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο στη γειτονική μας Σητεία. Εμείς δεν έχουμε ζημιές σε κανένα σημείο του Δήμου μας και σε ότι χρειαστεί θα προσφέρουμε τη βοήθεια μας στο γειτονικό Δήμο Σητείας.

Προληπτικά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου τα σχολεία του Δήμου Ιεράπετρας θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι να περάσει το πρώτο 24ωρο από αυτόν τον μεγάλο σεισμό και μετά θα δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε», μας είπε αργά το απόγευμα ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Και εμείς στη Σητεία αποφασίσαμε την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Σητείας καθώς και οι δημοτικές υπηρεσίες εκτός από την Πολιτική Προστασία και την Πολεοδομία», πρόσθεσε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης.

 Τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Σητείας και της Ιεράπετρας διακόπηκαν μετά τον σεισμό το μεσημέρι της Τρίτης και όλα τα παιδιά επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Σε επιφυλακή για τσουνάμι τέθηκαν Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα μετά το σεισμό το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών ης κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σητεία 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπήρξε αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, γεγονός το οποίο δεν παρατηρήθηκε τελικά σε καμιά ακτή της Σητείας η της Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News