Αγία Μαρίνα Βόνη: Σημαντικές ζημιές από τον σεισμό - Η μαρτυρία του Εφημέριου (βίντεο)

Κρήτη
Αγία Μαρίνα Βόνη: Σημαντικές ζημιές από τον σεισμό - Η μαρτυρία του Εφημέριου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστησης στο μοναστήρι

Είναι η στιγμή της μεγάλης επιχείρησης για την απομάκρυνση του καμπαναριού, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βόνη, το οποίο κρεμόταν στον αέρα. 

Δημότες παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα το δύσκολο αυτό εγχείρημα, καθώς μια τυχόν λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική στον ήδη πληγωμένο ιερό ναό από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη. Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη κίνηση για την απομάκρυνση επικίνδυνου τμήματος στον ιερό ναό, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Όπως ανέφερε ο πατήρ Μιχαήλ Λιαπάκης, τα προβλήματα στην εκκλησία είναι τεράστια, ο τρούλος έχει διαρραγεί σε τρία σημεία και εσωτερικά του ναού υπάρχουν σημαντικές ζημιές και φθορές τόσο στην τοιχοποιία όσο στα ιερά.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα της Κρήτης και το τρίτο της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 120.000 προσκυνητές συρρέουν στο ξακουστό μοναστήρι για να τιμήσουν τη θαυματουργή Αγία, ανάβοντας ένα κεράκι και εκπληρώνοντας το τάμα τους.

Όπως ανέφερε ο πατήρ Μεθόδιος Φλουρής, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, εξωτερικά τα κουφώματα της μονής, κολώνες και η κόγχη του ιερού, εσωτερικά και εξωτερικά έχουν υποστεί αρκετές ζημιές. Μετά από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν μηχανικοί του Δήμου Ηρακλείου, το μοναστήρι χαρακτητίστηκε κίτρινο και μη επισκέψιμο, ωστόσο, όπως τονίζει ο πατήρ Μεθόδιος, «ο λαός μπορεί να έρθει να ανάψει στον μικρό ναό ένα κεράκι κι εκεί να προσευχηθεί στην Παναγία». Η τέλεση των ιερών ακολουθιών θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των μηχανικών, για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστησης στο μοναστήρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News