Η ηρωίδα της Βιάννου: Μήνυμα αντίστασης και ελπίδας από την 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος (βίντεο)

Κρήτη
Η ηρωίδα της Βιάννου: Μήνυμα αντίστασης και ελπίδας από την 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες και αναμνήσεις από τη ναζιστική θηριωδία στη Βιάννο, αλλά και το αίτημα δικαιοσύνης, «ξαναζωντάνεψαν» στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» - Η 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Αντιόπη Διακάκη μιλά για τη φρίκη που άφησαν πίσω τα στρατεύματα της Βέρμαχτ

Είναι μισός μήνας από όταν έλαβαν χώρα στην Βιάννο οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης αναφορικά με το Ολοκαύτωμα των χωριών της περιοχής, 78 χρόνια πριν. Ένα Ολοκαύτωμα το οποίο άφησε πίσω σχεδόν 500 νεκρούς, σπίτια ρημαγμένα και «χήρες να σκάβουν με τα νύχια τη γη για να βάλουν μέσα τους νεκρούς τους», αναφέρει η Αντιόπη Διακάκη, η 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα».

Με χαρακτηριστικό τρόπο, η κ. Διακακη αναφέρθηκε στους δικούς της νεκρούς και την φρίκη που άφησαν πίσω τα στρατεύματα της Βέρμαχτ μετά το πέρας της τερατώδους αποστολής τους. Με τις κουβέντες της η 85χρονη επιζήσασα υπενθυμίζει ότι ο ναζισμός ήταν το μελάνι που έγραψε τις πιο μαύρες σελίδες του τόπου μας.

Συγκινητικές είναι επίσης οι αναφορές της κ. Διακάκη σχετικά με τις δυσκολίες που ακολούθησαν, μετά από την ισοπέδωση της Βιάννου, σημειώνοντας ότι η επιβίωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την πολυμελή οικογένεια της. «Η ζωή συνεχίζεται» τόνισε η γενναία 85χρονη γυναίκα, μιλώντας στον Νίκο  Παπαναγιωτόπουλο. Η 85χρονη επιζήσασα έστειλε με αυτό τον τρόπο κι ένα συγκινητικό μήνυμα στους σεισμόπληκτους, λέγοντας ότι πρέπει: «να φανούνε γενναίοι, κι εμείς καήκαμε και από την αρχή ξαναφτιάξαμε την ζωή μας, αρκεί να έχουνε την υγειά τους». Καταλήγοντας η κ. Διακάκη στάθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας πως η κατάσταση αυτή ακόμη εκκρεμεί.

Στο βίντεο που ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News