Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται «βαρύς» χειμώνας στην Κρήτη

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται «βαρύς» χειμώνας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις για τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Λίγοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν φέτος να στηρίξουν τη θέρμανση των νοικοκυριών τους στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η εκτίμηση των βενζινοπωλών, ότι στις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η διάθεσή του η τιμή εκκίνησής του δε θα πέφτει κάτω από το 1,15 ευρώ το λίτρο, δεν αφήνει καθόλου περιθώρια σε κανέναν για πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των πρατηριούχων, αλλά και τον πρόεδρό τους Λυκούργο Σαμόλη στο Ηράκλειο, είναι φέτος η πιο κρίσιμη και χαρακτηριστική χρονιά, που η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου στα επίπεδα του 2010-2011 αποτελεί, χωρίς δεύτερη σκέψη και κουβέντα, κυριολεκτικά “μονόδρομο”!

Κρύα νοικοκυριά περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια θα έχουμε φέτος από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Μάλιστα, δεν είναι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης που “τραβάει στην ανηφόρα”... Οι τιμές στα υγρά καύσιμα είναι επίσης αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό γύρω στο 30%. Και βέβαια, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα δε θα “μείνουν” δίχως αυξήσεις και μάλιστα, εξίσου μεγάλες και δυσβάσταχτες, για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας.

Είχαμε την οικονομική κρίση του 2010 έως και σήμερα. Μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού. Ήρθαν και οι σεισμοί στην Κρήτη για να συμπληρώσουν το “παζλ” των δυσάρεστων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, που κάνουν ολοένα και πιο αδύναμους οικονομικά τους πολίτες, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο, της μείωσης, κάτι που δε σηκώνει καμία αμφισβήτηση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, σήμερα, λόγω των αυξήσεων στην τιμή του “αργού”, η μέση τιμή στην αμόλυβδη στο Ηράκλειο έχει φτάσει στο 1,74 με 1,75 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,45 με 1,46 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με πέρυσι, οι αυξήσεις δεν πέφτουν κάτω από το 30%.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, μας λέει πως στις 15 Οκτωβρίου στην Κρήτη η τιμή δε θα πέφτει κάτω από τα 1,15 ευρώ το λίτρο, από μια μέση τιμή 74 ευρώ το λίτρο που ίσχυε πέρυσι. Άρα, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει το 40%!

«Πέρυσι, λόγω καραντίνας και κορωνοϊού, είχαμε τα αποθέματα και στην προσπάθειά τους οι εταιρείες να “διώξουν” τα αποθέματα, μείωσαν τις τιμές και αυξήθηκε έτσι η κατανάλωση στα καύσιμα. Όσοι εκμεταλλεύτηκαν πέρυσι αυτή την ευκαιρία, θα βγουν φέτος κερδισμένοι. Οι υπόλοιποι φέτος για να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά τους, δυστυχώς, θα πρέπει να το πληρώσουν ακριβότερα κατά 40%», όπως ξεκαθάρισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ηρακλείου.

Όσο για τον “μονόδρομο” της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Λυκούργος Σαμόλης λέει: «Είναι πάγιο το αίτημά μας. Ζητάμε τη μείωση του ΕΦΚ για την αποσυμπίεση της αγοράς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Διότι το “ράλι” αυτό της ανόδου δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει φέτος»...

→Διαβάστε ακόμη: Eνεργειακή κρίση: Σε αδιέξοδο οι πρατηριούχοι της Κρήτης - Φόβοι για νέο ράλι ανόδου στα καύσιμα (βίντεο)

Ήταν τον χειμώνα του 2011

Ο παραλογισμός της τρομακτικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης έχει την υπογραφή ΠΑΣΟΚ και τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου. Διότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης “άγγιξε” για πρώτη φορά το 1 ευρώ το λίτρο τον χειμώνα του 2011. Και όπως υπενθυμίζαμε και πρόσφατα, η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από το 2012 και μετά, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής...

Ήταν 15 Οκτωβρίου του 2011, όταν η τιμή εκτινάχθηκε σε επίπεδα- “φωτιά” σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, από 90 έως και 98 λεπτά το λίτρο, κάνοντας τους περισσότερους νοικοκύρηδες να αναζητούν άλλους τρόπους θέρμανσης. Μέχρι τότε, στη χειρότερη περίπτωση, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν ξεπερνούσε τα 60 με 65 λεπτά το λίτρο.

Από εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από 21 ευρώ που είχε φτάσει, στα 60 ευρώ τον τόνο, ενώ το 2012, με τον Ν. 4092/2012 (εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης), αυξήθηκε στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο!

Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2014 η μείωσή του στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ενώ με το τρίτο μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και παραμένει στον “ουρανό”... Κάθε φορά που συνάνθρωποί μας πέθαιναν στην Ελλάδα από το κρύο και τις αναθυμιάσεις λόγω της χρήσης ακόμα και προπολεμικών τρόπων θέρμανσης, όπως ήταν το μαγκάλι, μαθαίναμε πως οι φόροι που πληρώνουμε αντιστοιχούν τουλάχιστον στο μισό της τελικής τιμής του καταναλωτή!

Και αυτό λόγω μίας σειράς φόρων. Ανάμεσά τους είναι και ο ΦΠΑ, ο οποίος όμως δεν υπολογίζεται μόνο επί της τιμής του διυλιστηρίου και των μικτών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων. Υπολογίζεται και επί άλλων φόρων, που σημαίνει πως, μεταξύ των άλλων, πληρώνουμε και... φόρο επί των φόρων, κάτι που δεν έχει καμία βάση λογικής και ούτε εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο!...

ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ

Πέθαιναν λόγω... κρύου

Τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, δε γίνεται να έχουν σήμερα ξεχαστεί. Αρκετές τραγωδίες στα χρόνια από το 2011 μέχρι και το 2014 είχαν συγκλονίσει την Ελλάδα, σχετικά με τα παγωμένα νοικοκυριά και τον αγώνα των ανθρώπων να ζεστάνουν τα παιδιά τους, ακόμα και με αυτοσχέδια μαγκάλια. Ήταν, δε, η περίοδος εκείνη που οι ξυλόσομπες ξαναμπήκαν στη ζωή μας, ακόμα και μέσα στην Αθήνα!

Η περίπτωση της 13χρονης Σάρας, που πέθανε την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου του 2013 στη Θεσσαλονίκη, προφανώς και ξεχωρίζει. Ζούσε με την 54χρονη μητέρα της, σερβικής καταγωγής. Η ΔΕΗ επί 3 μήνες μέχρι τη μοιραία νύχτα τούς είχε κόψει το ρεύμα, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών. Το κοριτσάκι “έσβησε” μια παγωμένη κυριακάτικη νύχτα, από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Η τραγωδία αποκαλύφθηκε γύρω στις 11 το βράδυ, στο ρετιρέ διαμέρισμα του 4ου ορόφου οικοδομής επί της οδού Μπαρκοπούλου στην περιοχή Ξηροκρήνη, της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκαν για το συμβάν από το ΕΚΑΒ. Όταν έφτασαν στο σκοτεινό διαμέρισμα αντίκρισαν το άψυχο κορμί της 13χρονης μαθήτριας γυμνασίου πεσμένο στο έδαφος. Η μητέρα της προσπαθούσε μάταια να επαναφέρει τις αισθήσεις της κόρης της. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου κειτόταν νεκρή η ανήλικη κοπέλα ένα μαγκάλι, το οποίο εκείνη την ώρα δεν έκαιγε.

Ιατροδικαστής που έσπευσε στο διαμέρισμα, εξετάζοντας τη 13χρονη, εκτίμησε ότι ο θάνατός της προήλθε από δηλητηρίαση, πιθανότατα λόγω των αναθυμιάσεων που διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα από το μαγκάλι. Όπως έγινε γνωστό, το διαμέρισμα δε διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα κι ο μόνος τρόπος θέρμανσής του ήταν το μαγκάλι.

Αλλά δεν ήταν η μόνη τραγωδία. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, δύο φοιτητές είχαν χάσει τη ζωή τους και τρεις νοσηλεύτηκαν για αρκετές εβδομάδες μετά από εισπνοή αναθυμιάσεων αυτοσχέδιας σόμπας, την οποία λειτουργούσαν σε κλειστό χώρο, στη Λάρισα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε εκδώσει ανακοινώσεις. Είχε οργανώσει μέχρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Αλλά όταν διακυβέρνησε τη χώρα, δεν προχώρησε στη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου. Όπως κάνει μέχρι σήμερα, βέβαια, και η Ν.Δ.

Ο φετινός χειμώνας δε φαίνεται να διαφέρει και πολύ από εκείνους τους δραματικούς χειμώνες...

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News