Κρασί: Μειωμένη κατά 24% η ελληνική παραγωγή

Κρήτη
Κρασί: Μειωμένη κατά 24% η ελληνική παραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία της οριστικής φετινής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις δηλώσεις των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η πρώτη εκτίμηση οινοπαραγωγής

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση στην οινοπαραγωγή. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Κομισιόν, μειωμένη κατά 24%, στα 1.696.000 hl (εκατόλιτρα), παρουσιάζεται η ελληνική οινοπαραγωγή κατά την τρέχουσα περίοδο 2021/2022.

Τα στοιχεία της οριστικής φετινής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις δηλώσεις των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η πρώτη εκτίμηση οινοπαραγωγής.

Τα καιρικά φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της ελληνικής οινοπαραγωγής, γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αμπέλου και οίνου του ΥπΑΑΤ, ανά κατηγορία οίνων η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά ως εξής:

  • Οίνοι με ΠΟΠ -13%
  • Οίνοι με ΠΓΕ +3%
  • Ποικιλιακοί οίνοι -17%
  • Οίνοι χωρίς ΓΕ -35%
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News