Βαζάκας: Η αρχιτεκτονική προσέγγιση στην νέα πραγματικότητα μετασεισμικά στη Κρήτη

Κρήτη
Βαζάκας: Η αρχιτεκτονική προσέγγιση στην νέα πραγματικότητα μετασεισμικά στη Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ληφθούν υπόψιν η ιστορικότητα και τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ζητά ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Βαζάκας

Τις παραμέτρους που θα πρέπει να επιτάσσει η αρχιτεκτονική προοπτική και ο σχεδιασμός στις περιοχές που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος στο Ηράκλειο, ανέλυσε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Βαζάκας.

Ο κ. Βαζάκας τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν η ιστορικότητα και τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και σε πολεοδομικό πεδίο, αλλά και σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά των κατασκευών, με βάσει τα νέα δεδομένα, για την αντισεισμική θωράκιση.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία αποκατάστασης όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής «υπάρχει ευθύνη και των αρχιτεκτόνων, είμαστε ίσως ένα μέρος σημαντικό, αλλά δουλεύουμε σε συνεργασία πάντοτε και έχει να κάνει και με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, την πολιτική βούληση που υπάρχει και την άποψη που θα επικρατήσει για το πώς θα αποκατασταθούν όλα αυτά τα πράγματα, με ποιο πρίσμα και πως θα βρεθούν οι πόροι. Είναι μια σύνθετη επιχείρηση που σαφώς η αρχιτεκτονική έχει ένα σημαντικό ρόλο, γιατί βλέπουμε αυτό που θα υπάρξει στο τέλος, αλλά και η από ‘’πίσω” διεργασία είναι εξίσου σημαντική.  

Ακολουθεί η συνέντευξη:

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News