Κόστος ζωοτροφών: Σε ειδική επιτροπή το αίτημα για τις ενισχύσεις

Κρήτη
Κόστος ζωοτροφών: Σε ειδική επιτροπή το αίτημα για τις ενισχύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέρον για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και το αίτημα των κτηνοτρόφων για επιδότηση δείχνει η ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης - Λύση στο μεταφορικό ισοδύναμο βλέπει ο ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης

Στην Ειδική Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, αλλά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, ξεκαθαρίζει ότι με πολύ γρήγορο, εύκολο και απλό τρόπο θα μπορούσε το ζήτημα αυτό να είχε επιλυθεί.

Ο ένας και πιο άμεσος τρόπος θα ήταν μέσα από την επιδότηση που θα εξασφάλιζε η εφαρμογή του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου για την ακτοπλοϊκή μεταφορά των ζωοτροφών στην Κρήτη. Και ο δεύτερος, μία μελέτη για τις ζημιές στην κτηνοτροφία από την πανδημία του κορωνοϊού, για την εκπόνηση της οποίας το Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ πολύ ευχαρίστως θα μπορούσε να συμβάλλει, προκειμένου όσο γίνεται το γρηγορότερο να θεσπιστεί η καταβολή ενίσχυσης υπό τη μορφή κορωνοβοηθήματος.

Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός δέχτηκε στο γραφείο του την αντιπροσωπία από την Κρήτη, και την Τρίτη ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Και αφού έδειξε και ο ίδιος ότι προβληματίζεται, τόνισε ότι παραπέμπει το ζήτημα στην ειδική Επιτροπή, όπου οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τον δικό τους εκπρόσωπο.

«Υπάρχουν λύσεις»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΝΚ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, ξεκαθάρισε: «λόγω της ελεύθερης οικονομίας, δεν μπορεί να δώσει κάποια επιδότηση-αποζημίωση το κράτος, εκτός και αν υπάρχει θέμα καταστροφής. Αλλά αυτό που θα μπορούσε σήμερα να συζητηθεί είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Να ενταχθούν οι ζωοτροφές μέσα σε αυτό. Γιατί οι ζωοτροφές ανεβάζουν πραγματικά το κόστος παραγωγής. Διότι, μέχρι να φτάσει το τριφύλλι στην Κρήτη, έχει αυξηθεί κατά πολύ η τιμή του, σε σχέση με την τιμή που έχει στον καλλιεργητή που το παρήγαγε. Διότι, μέχρι να φτάσει εδώ, παρεμβαίνουν φορτηγά, παρεμβαίνουν μεταφορικές εταιρείες, παρεμβαίνουνε καράβια, παρεμβαίνουνε φορτοεκφορτώσεις και ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη, και επιβαρύνεται ο παραγωγός».

Ο γνωστός επιστήμονας ξεκαθαρίζει πως, αν πραγματικά η κεντρική εξουσία έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει τον κτηνοτροφικό κόσμο προς αυτή τη διαδικασία μείωσης του κόστους της ζωοτροφής, το μεταφορικό ισοδύναμο θα μπορούσε να είναι η πιο γρήγορη και σίγουρη λύση.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι, για να δοθεί κορωενίσχυση, θα μπορούσε να γίνει μία μελέτη. «Αν μας ζητηθεί, ευχαρίστως να την εκπονήσουμε. Αλλά θα έπρεπε να μας ενοχλήσουν οι συλλογικότητες για να το κάνουμε. Πάντως στο κρέας υπάρχει μία ανατίμηση, αλλά στο γάλα η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση δεν παλεύεται, γιατί δεν έχει αντιδράσει η Οικονομία για να μπουν οι ανάλογες ανατιμήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι παραγωγοί 4 χρόνια τώρα παλεύουνε και πουλάνε χαμηλά τα προϊόντα τους, κάτω του κόστους. Και παράλληλα, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε μια αύξηση 40% του κόστους ζωοτροφών, που αποτελούν το 60 με 70% του κόστους παραγωγής. Άρα έχουμε μια αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους της Κρήτης και δεν έχουν πάρει τίποτα εδώ υπό τη μορφή ενίσχυσης», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, υπενθυμίζει ότι καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών γίνονται στην Κρήτη. Αλλά καλύπτεται σε χονδροειδή τροφή μόνο ένα μέρος του ζωικού μας κεφαλαίου. «Η Κρήτη πάντα αγόραζε χονδροειδείς ζωοτροφές, γιατί η γη αξιοποιείται σε πιο δυναμικές καλλιέργειες. Πάντως, η καλλιέργεια των χονδροειδών ζωοτροφών θα μπορούσε να επεκταθεί», όπως ανέφερε.

Απάντηση Άδωνι σε Κεγκέρογλου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του ισχυρίζεται για τους αγρότες ότι τώρα με τις ανατιμήσεις θα εισπράξουν χρήματα και γι’ αυτό όπως αναφέρει δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται που θα αυξηθεί τόσο πολύ το κόστος του ρεύματος. «Κοιτάμε και τι εισπράττουν οι παραγωγοί, όχι μόνο το τι ξοδεύουν, για να μπορούμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα», είπε ο υπουργός.

Την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς αφορούσε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, και όπως ήταν επόμενο επεκτάθηκε στα τσουχτερά κόστη παραγωγής των αγροτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στις μομφές Κεγκέρογλου σε σχέση με τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα - που θα έχουν επίπτωση και στις αρδεύσεις - κάλεσε τους αγρότες να μην αντιδρούν, καθώς εισπράττουν πολύ καλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, ψαλίδισε κάθε προσδοκία για επιπλέον παρέμβαση ελάφρυνσης αγροτών και κτηνοτρόφων, μετά τη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μάλιστα, έφερε παράδειγμα των τιμών στο ελαιόλαδο, για το οποίο ανέφερε πως οι παραγωγοί εισπράττουν σήμερα τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών.

«Πρέπει να σας πω, λοιπόν - και ίσως το καταλάβετε - ότι η οικονομία δεν είναι μία απλή πρόσθεση ή αφαίρεση, αλλά είναι πολυπαραγοντική εξίσωση. Είπατε για τις αυξήσεις στις τιμές στα τιμολόγια που πήραν οι παραγωγοί. Είναι αληθές. Παράλληλα, οι παραγωγοί μας πουλάνε όλα τους τα προϊόντα στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων δέκα ετών. Άρα, έχουν και υψηλότερο εισόδημα από τις πωλήσεις της παραγωγής τους. Δεν είναι μόνο η μία πλευρά που πρέπει να κοιτάμε. Πρέπει να κοιτάμε και την άλλη πλευρά. Σήμερα, οι Έλληνες παραγωγοί, για παράδειγμα στο λάδι - λέω ένα παράδειγμα όπου υπάρχει αύξηση στην τιμή για το καλάθι της νοικοκυράς - έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση που είχαν ποτέ. Άρα κοιτάμε και τι εισπράττουν, όχι μόνο το τι ξοδεύουν, για να μπορούμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ηρακλειώτη βουλευτή.

φωτογραφία Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News