Κρήτη

Σεισμόπληκτοι - arogi.gov.gr: Πώς θα κάνετε βήμα βήμα τις αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί 123 δηλώσεις στεγαστικής συνδρομής και 24 οικονομικής ενίσχυσης επιχείρησεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος - Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης - Τι πρέπει να προσέξετε

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου αφορά και τους σεισμόπληκτους του νησιού, τέθηκε σε λειτουργία χθες,Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, όπως γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ.

Μέσω της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να αιτηθούν στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευής και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Εάν ένα ακίνητο δεν έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να το συμπεριλάβει, ώστε ο ιδιοκτήτης του να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται όλα τα ακίνητα των ιδιοκτητών, τα οποία σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες δηλώνουν το ακίνητο, την έκταση των ζημιών, αλλά και τη χρήση του (ιδιόχρηση ή μίσθωση).

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης υπολογίζονται αυτόματα και οι σχετικές ενισχύσεις και, στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό που θα λάβει άμεσα ο κάθε δικαιούχος.

Η στήριξη που θα λάβουν, περιλαμβάνει:

 • την πρώτη οικονομική στεγαστική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων
 • απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
 • επιδότηση οικοσκευής

Αναλυτικά τα ποσά

Η ενίσχυση για την στεγαστική αρωγή μπορεί να ανέλθει μέχρι 14.000 ευρώ. Πρόκειται για την ανώτατη προκαταβολή που μπορεί να λάβει κάποιος άμεσα, ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητό του και αφορά σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές αποθήκες κ.α.

Επίσης 8.000 ευρώ (μεσαία κλίμακα ενίσχυσης), μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Τέλος, 3.000 ευρώ μπορούν να λάβουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και τα ακίνητα κρίθηκαν ακατάλληλα για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι κρατική επιδότηση και το υπόλοιπο έιναι άτοκο δάνειο που βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

Προσοχή: Από τα 14.000 ευρώ που θα αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθεί σχετικός φάκελος με τα παραστατικά και δικαιολογητικά, τα οποία πιστοποιούν το εύρος της φθοράς, και θα είναι ευθυγραμμισμένο με την έκθεση της επόμενης τριμελούς επιτροπής του δευτεροβάθμιου ελέγχου, η οποία θα πιστοποιήσει σε ποια κατηγορία ζημιών ανήκει το ακίνητο.

Έτσι, αν κάποιος αιτηθεί 14.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής και η ζημιές που πιστοποιηθούν από το δευτεροβάθμιο όργανο είναι λιγότερες, ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Ο φάκελος που θα υποβάλει ο δικαιούχος θα πρέπει να περιέχει και τον προϋπολογισμό των εργασιών που έχει, άδειες οικοδομής ή επισκευών που απαιτούνται και ο,τι άλλο ζητηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρως την προκαταβολή των 14.000 ευρώ, αλλά και να μπορέσει να εκταμιεύσει την στεγαστική αρωγή ύψους έως 120.000 ευρώ.

Η στεγαστική αρωγή των 14.000 ευρώ πιστώνεται έναντι προκαταβολής, ώστε για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν άμεσα φθορές και ζημιές στην οικία τους. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες όλων των κατηγοριών ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Αποζημίωση οικοσκευής

Η αποζημίωση της οικοσκευή αφορά στις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες (μόνο), καταβάλλεται εφάπαξ και δεν επιστρέφεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί κατοικίσημα δικαιούνται αποζημίωση για την οικοσκευή ύψους 2.000 (κατηγορία Γ)

Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ.
Εφάπαξ αποζημίωση έως 4.000 ευρώ, αφορά σε κατοικίες που έχουν υποστεί βλάβες και καθιστούν την κατοικία προσωρινά κατάλληλη
Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ, για κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και δεν τις καθιστούν ακατάλληλες για χρήση

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εν λόγω ποσών είναι δήλωση των μισθωτηρίων στο taxisnet, εφόσον πρόκειται για μισθωτές ή στο Ε9 εφόσον πρόκειται για ιδιοκτήτες. Το μόνο δικαιολογητικό που θα υποβληθεί σε δεύτερο χρόνο, είναι το πιστοποιητικό από την τριμελή δευτεροβάθμια επιτροπή μηχανικών.

Βήμα – βήμα η διαδικασία:

 1. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Έτσι θα γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου που διεκδικεί την προκαταβολή ενώ θα γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κλπ.
 2. Σε δεύτερο στάδιο ο σεισμόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Θα υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση. Άλλο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
 3. Ακολούθως ο σεισμόπληκτος θα επιλέγει υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή. Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση.

Συγκεκριμένα τα βήματα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

 1. Στην εισαγωγική σελίδα, επιλέγετε αν θέλετε να κάνετε αίτηση ως ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρηση, καθώς να και κάνετε αποδοχή της αίτησης που έχει υποβληθεί για εσάς σε περίπτωση που είστε ενοικιαστής.
 2. Εμφανίζονται 5 Επιλογές: Επιλέγοντας την πρώτη, «Στεγαστική συνδρομή», βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων (ΑΤΑΚ, Διεύθυνση, Κατηγορία, Εμπράγματο δικαίωμα, Ποσοστό συνιδιοκτησίας) και καλείστε να συμπληρώσετε την έκταση της βλάβης και το  είδος της χρήσης (πχ. ιδιοκτησία, μίσθωση). Με βάση όλα αυτά, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της ενίσχυσης που  δικαιούστε. Επιπλέον, ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δηλώνετε, προκύπτει αυτόματα και η τυχόν απαλλαγή για τα ακίνητα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ.
 3. Στη δεύτερη επιλογή, «Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ», συμπληρώνετε την έκταση της βλάβης για τα λοιπά ακίνητα που δεν εμφανίστηκαν στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή», και η πλατφόρμα σας ενημερώνει αυτόματα αν δικαιούστε ή όχι απαλλαγή και για αυτά.
 4. Στην τρίτη επιλογή, “Αποζημίωση οικοσκευής”, βλέπετε προσυμπληρωμένα τα ποσά που δικαιούστε, για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιείτε, με βάση την έκταση της βλάβης που δηλώσατε στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή».
 5. Για τα ακίνητα που εκμισθώνετε, επιλέγετε τη δήλωση μίσθωσης που έχετε υποβάλει γι’ αυτά στο taxisnet της ΑΑΔΕ. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει γι’ αυτόν αίτηση - δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα Αρωγή της ΑΑΔΕ, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.
 6. Στην τέταρτη Επιλογή, «Ενίσχυση Επιχείρησης», επιλέγετε το είδος της επιχείρησης, και ανάλογα εμφανίζεται ο κατάλογος για τη δήλωση της έκτασης των ζημιών.
 7. Στην τελευταία επιλογή, “Υποβολή Αίτησης” βλέπετε την εικόνα των αιτημάτων σας, το συνολικό ποσό πρώτης αρωγής που δικαιούστε, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά των τυχόν μισθωτών σας.

Υποβάλλοντας την αίτηση, παράγεται ψηφιακό αρχείο με QR code, το οποίο επιτρέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της αίτησης.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

 • Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
 • Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται, μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί καθοριστικά από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σε δεύτερη φάση η πλατφόρμα θα επεκταθεί, κατά τις επόμενες εβδομάδες, και για τους πληγέντες στις λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό, παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου 2021, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου, είχαν οριστικοποιηθεί 123 δηλώσεις στεγαστικής συνδρομής και 24 οικονομικής ενίσχυσης επιχείρησεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ενώ παράλληλα καταγράφονται 24 προσωρινές δηλώσεις στεγαστικής συνδρομής και 16 προσωρινές οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Από το πρωί καταγράφονται κάποια προβλήματα στην ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, όμως η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν 3 σταθερά σημεία στα ΚΕΠ του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου θα μπορούν να μεταβαίνουν οι πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους στο arogi.gov.gr.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

 • Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET
 • Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)
 • Ο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

Προκείμενου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις προκαταβολές, σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν γίνονται διασταυρώσεις για την κατάσταση των ακινήτων. Όμως η εγκυρότητα της προκαταβολής και η αποπληρωμή θα εξαρτάται από τις αυτοψίες που κάνουν ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και των περιφερειών. Εάν η αίτηση αποδειχθεί ανακριβής, ως προς το εύρος της ζημιάς, τότε ο σεισμόπληκτος θα κληθεί να επιστρέψει τη διαφορά ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Πιο αναλυτικά, οι πληγέντες από τον σεισμό μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

 • ενίσχυση ως έναντι της στεγαστικής συνδρομής,
 • ενίσχυση για την αποζημίωση της οικοσκευής,
 • ενίσχυση ως έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής.

Εάν ένα ακίνητο δεν έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να το συμπεριλάβει ώστε να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών, τα οποία σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες δηλώνουν το ακίνητο, την έκταση των ζημιών, αλλά και τη χρήση του (ιδιόχρηση ή μίσθωση).

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης υπολογίζονται αυτόματα και οι σχετικές ενισχύσεις και, στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό που θα λάβει άμεσα ο κάθε δικαιούχος.

Επισημαίνεται ότι:

 • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr).
 • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

Στις περιπτώσεις που:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή

(β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα)

τότε το ποσό που προκύπτει από την παρούσα διαδικασία και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που -σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Για τη χορήγηση:

 • Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.
 • Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
 • Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2021, 2022 & 2023.

Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια