Ακίνητα: Ανατιμήσεις «φωτιά» για αγορά και ενοικίαση - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Κρήτη

Κρήτη
Ακίνητα: Ανατιμήσεις «φωτιά» για αγορά και ενοικίαση - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απογείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης - Πού κυμαίνονται οι αυξήσεις στην Κρήτη

Παρά τα δεδομένα της πανδημίας, οι τιμές σε  αγοροπωλησίες και  ενοικιάσεις «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλάζοντας το μέχρι τώρα σκηνικό.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις που έχουν προκύψει από τα στατιστικά στοιχεία του Spitogatos.gr (SPI Index) οι αυξήσεις στις τιμές έχουν χτυπήσει κόκκινο με κάποιες περιοχές της χώρας να μοιάζουν απλησίαστες.

Ειδικότερα, η αύξηση στις ενοικιάσεις έχει ξεπεράσει το 14% ενώ οι στις αγορές φτάνει και το 10% υψηλότερα από άλλες χρονιές. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δεδομένα του γ’ τριμήνου έχουν σημειώσει τεράστια απογείωση στις τιμές, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε παραλιακή ζώνη καθώς και στα σημεία που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν νέα και σημαντικά έργα υποδομών.

Που κυμαίνονται οι αυξήσεις στη Κρήτη

Η Κρήτη ανταποκρίνεται κι αυτή πλήρως στο νέο κύμα των αυξήσεων σε αγορές και ενοικιάσεις, με τις τιμές να καταγράφουν ράλι ανόδου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα Χανιά το Γ’ τρίμηνο του 2021 έχει δημιουργηθεί μία σημαντική μεταβολή της τάξεως του 4.90% με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο, καθώς η μέση τιμή αγγίζει τα 1.725 ευρώ/τ.μ. συγκριτικά με την περσινή χρονιά που η μέση τιμή ήταν στο 1.648 ευρώ/τ.μ.

Όσον αφορά τις ενοικιάσεις, το τοπίο είναι παρόμοιο με εξίσου αυξήσεις και υπερτιμήσεις. Οι αυξήσεις στα ενοίκια αγγίζουν το 7,00% με την μέση τιμή στο Γ΄ τρίμηνο του 2021 να έχει φθάσει τα 6,92 ευρώ/τ.μ. ενώ το 2021 η τιμή ήταν διαμορφωμένη στο 6,47 ευρώ/τ.μ.

Στο νομό Ηρακλείου το Γ’ τρίμηνο του 2021 έχει δημιουργηθεί μία σημαντική μεταβολή της τάξεως του 5.50% με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο, καθώς η μέση τιμή αγγίζει τα 1.319 ευρώ/τ.μ. συγκριτικά με την περσινή χρονιά που η μέση τιμή ήταν στο 1.250 ευρώ/τ.μ. Οι ενοικιάσεις ακινήτων διαμορφώνονται στην περιοχή του Ηρακλείου με τον ίδιο ακριβώς ανοδικό τρόπο με την μέση τιμή να υπολογίζεται στο 7,50 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας μία μεταβολή της τάξεως του 2,30% καθώς την χρονιά του 2020 η μέση τιμή βρισκόταν στο 7,33 ευρώ/τ.μ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λασιθίου οι τιμές αυξήθηκαν με ένα σχετικά ήπιο τρόπο. Ειδικότερα η  τιμή για την πώληση ακινήτων υπολογίζεται στα 1.663 ευρώ/τ.μ. για το Γ΄τρίμηνο του 2021 ενώ την περσινή χρονιά βρισκόταν στο 1.645  σημειώνοντας αύξηση στο 1,10%.  Όσον αφορά όμως τις ενοικιάσεις η εκτόξευση ήταν πρωτόγνωρη καθώς οι τιμές σημείωσαν αύξηση στα 16,50%. Η μέση τιμή για το Γ' τρίμηνο του 2021 υπολογίζεται στα 6,48 ευρώ/τ.μ ενώ το 2020 βρισκόταν στα επίπεδα του 5,56 ευρώ/τ.μ.

Τέλος στο Ρέθυμο, βρικσόμαστε αντιμέτωποι με μία αύξηση μεν, μικρή δε. Οι τιμές στις πωλήσεις ακινήτων σημειώνονται στα 1.450 ευρώ/τ.μ σε αντίθεση με το Γ' τρίμηνο του 2020 που η μέση τιμή άγγιξε τα 1.433 ευ΄ρω/τ.μ. Οι ενοικιάσεις ακινήτων από την άλλη πλευρά έιχαν μία μεταβολή της τάξεως του 1,80% με τις φετινές τιμές να βρίσκονται στα 8,14 ευρώ/τ.μ ενώ οι περσινές να είχαν αγγίξει τα 8,00 ευρώ/τ.μ.

   

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση τιμών στην Κρήτη - Οι πιο δημοφιλείς περιοχές (πίνακας)

Πιο ήπιες οι αυξήσεις στο κέντρο – Απλησίαστα τα ακίνητα του Πειραιά

Όπως αποδείχθηκε στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, οι αυξήσεις βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα σημεία στα ανατολικά προάστια που οι αυξήσεις στα ενοίκια αγγίζουν 7,3% σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ. (6,92 ευρώ/τ.μ.), από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Η έκρηξη σημειώνεται κυρίως στο Πειραιά με τις τιμές να αγγίζουν το κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα πλέον το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Φωτιά στην περιοχή πήραν και οι τιμές πώλησης. Σημαντική άνοδο σημειώθηκε και στη πώληση ακινήτων όπου καταγράφηκε άνοδο κατά 7,2%  με την μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ.

Σχετικά σταθερές οι τιμές στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές ενοικίασης είναι σχετικά σταθερές σε 7,8 ευρώ/τ.μ., όμως στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, το μέσο ενοίκιο σημειώνει αύξηση κατά 6%. Οι  τιμές αγοράς αυξήθηκαν κατά 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. από 1480 ευρώ/τ.μ. κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, ενώ στους περιφερειακούς δήμους του Νομού της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,7%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News