Η Ελλάδα 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων - Η δράση της ΕΕ

Κρήτη
Η Ελλάδα 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων - Η δράση της ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα, δυστυχώς, πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων - Πώς σχολιάζει την αρνητική επίδοση η υπεύθυνη προγραμμάτων βιώσιμης διατροφής της WWF Eλλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

H Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι τρίτη χώρα στη σχετική λίστα των χωρών που σπαταλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στον κόσμο. Την ίδια στθγμή η ΕΛΣΤΑΤ, με δεδομένα για το 2020, ανέφερε ότι 1,35 εκατ. άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Κάτι κάνουμε πολύ λάθος στο τρόπο που παράγουμε, που διακινούμε και που καταναλώνουμε τα τρόφιμα, επιβεβαιώνει η υπεύθυνη προγραμμάτων βιώσιμης διατροφής της WWF Eλλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα».

Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα, είναι ένα σκάνδαλο με τα τρόφιμα να  καταλήγουν να θάβονται εκλύοντας θερμοκηπιακά αέρια και όχι μόνο, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης όχι μόνο από τους καταναλωτές, αλλά από την Πολιτεία και τις επιχειρησεις.

Όπως επισημαίνει η κ. Μπαρμπόκα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην σπατάλη τροφίμων ανακύπτει από τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Τα τρόφιμα που πετιούνται, όπως τονίζει, είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί καθώς και τα περισσεύματα των φαγητών. Προτείνει άμεσα πιο σωστό προγραμματισμό στις αγορές και στις προμήθειες ως προς τους καταναλωτές και μία ουσιαστική στρατηγική ως προς τις κυβερνήσεις για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Στο βίντεο που ακολουθεί η συνέντευξη της κ.Μπαρμπόκα στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Παναγιωτόπουλο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News