Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Στα κλιμάκια με δικά τους έξοδα οι μηχανικοί

Τι καταγγέλλουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την μετακίνηση και την διαμονή τους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών με επιστολή τους προς το Υπουργείο υποδομών και Μεταφορών καταγγέλλει την απουσία πρόβλεψης για την προκαταβολή αποζημίωσης προκειμένου οι μηχανικοί να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου.

Στην επιστολή προ τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή υπογραμμίζει ότι έχουν δεχθεί πλήθος παραπόνων από μηχανικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχων καλύπτοντας τα έξοδά τους οι ίδιοι περιμένοντας την τελική χορήγηση αποζημίωσης.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αντιμετώπιση από το Υπουργείο της πρόσφατης έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκτιμούμε ότι κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ετοιμότητα και την επάρκεια των δεκάδων συναδέλφων μας που κινητοποιήθηκαν επί τόπου για αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της σεισμικής δραστηριότητας. Ειδικά Διπλωματούχοι Μηχανικοί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επιτόπου και ξεκίνησαν ταχύτατα τις καταγραφές κτιρίων και άλλων Υποδομών (γέφυρες, οδικά κλπ.), δημόσιων και ιδιωτικών. Έχουν ήδη ολοκληρώσει μάλιστα ένα μεγάλο μέρος από τις καταγραφές. Οφείλουμε όμως να μεταφέρουμε πλήθος παραπόνων από τους μετακινούμενους συναδέλφους μας σχετικά με τις διαδικασίες μετακίνησης, την αποζημίωση και τη διαμονή τους.

Συγκεκριμένα:

Α. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης για τη μετακίνηση με αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι Μηχανικοί να την καλύπτουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ο οποίος συνήθως δεν επαρκεί. Όπως θα γνωρίζετε τόσο τα εισιτήρια, όσο και η διαμονή για πλήθος ημερών έχουν εξαιρετικά αυξημένο κόστος ειδικά σε μια τουριστική περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε κόστος μετακίνησης από και προς Ηράκλειο 150 – 200 €. Κόστος διαμονής για 7 βράδια περίπου 350 – 400 €. Κόστος διατροφής μιας βδομάδας 150 – 200 €. Το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο ή και αδύνατο να καλυφθεί από Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους με το επίπεδο αποδοχών στο οποίο βρίσκονται.

Β. Δεν υπάρχει πρόνοια έστω για τη στέγαση και τη διατροφή των μετακινούμενων Υπαλλήλων επί τόπου, η οποία θα περιόριζε κατά πολύ το παραπάνω κόστος. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προηγούμενων Φυσικών καταστροφών υπήρξαν Ξενοδοχεία συμβεβλημένα τα οποία κάλυψαν αυτές τις ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη οργάνωση των Συνεργείων.

Γ. Η τελική χορήγηση της αποζημίωσης καθυστερεί αρκετά.

Οι συνάδελφοι μας - όπως πάντα - με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς, εκτέθηκαν σε κινδύνους για την υγεία τους και δούλευαν ως αργά όλα τα απογεύματα όπως και το Σαββατοκύριακο και υπερέβαλλαν εαυτό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες με μόνο μέλημα τους το κοινωνικό συμφέρον. Όπως ακριβώς έγινε και με τον Ιανό, την καταστροφή στην Καρδίτσα, το σεισμό της Σάμου, τις πλημμύρες της Εύβοιας, τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και όπου χρειαστεί. Ας αντιμετωπιστούν τουλάχιστον με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αναλογεί. Όπως σταδιακά λύθηκε το θέμα με τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιλυθεί και το θέμα με τις αποζημιώσεις μετακινήσεων.

Η παρουσία αυτών των μηχανικών για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ανάγκη στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και την ανάγκη εξοπλισμού με μέσα αναγκαία για την εργασίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια