Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων θα εορταστεί φέτος στην Λότζια

Κρήτη
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων θα εορταστεί φέτος στην Λότζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεταμόσχευση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο

Στη Λότζια θα εορταστεί φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα  για τη δωρεά οργάνων όπου ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» οργανώνει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ώρα 12:15μμ. δράση ενημέρωσης και εγγραφής δωρητών οργάνων.

Η αξία των μεταμοσχεύσεων

Η μεταμόσχευση, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο.

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών είναι μία πράξη αλτρουισμού και αφορά κυρίως την προσφορά συγκεκριμένων ζωτικών οργάνων από ένα εγκεφαλικά νεκρό δότη, σε έναν ασθενή που κινδυνεύει, μέσω της μεταμόσχευσης που διεξάγεται από ειδική ομάδα γιατρών. Αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, καθώς και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ακόμη και 100 συνανθρώπων μας μέσω της δωρεάς ιστών.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και την Ελλάδα

Οι ανάγκες για μοσχεύματα παραμένουν τεράστιες σε όλο τον κόσμο ενώ ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλότερος. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, κατά μέσο όρο 41.000 μοσχεύματα  προσφέρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προηγούμενη χρονιά , όμως  48.000 νέοι ασθενείς προστέθηκαν στη λίστα αναμονής.

Όσο παρήγορο και να είναι το γεγονός ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 35.529 μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ευρώπη, το μεταμοσχευτικό χάσμα παραμένει και μάλιστα διευρύνθηκε λόγω της                       

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News