Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται περισσότερο οι πληγέντες του σεισμού - Πώς να βοηθήσετε

Κρήτη
Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται περισσότερο οι πληγέντες του σεισμού - Πώς να βοηθήσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και οι τρόποι παροχής βοήθειας για τους πληγέντες του σεισμού - Ποια είδη χρειάζονται περισσότερο οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι

Την ώρα που οι μετασεισμοί «μαίνονται» στο Αρκαλοχώρι, συγκινητικό είναι το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του κόσμου για να σταθεί στο πλάι των σεισμόπληκτων ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη ανάγκη.

Δήμοι, οργανώσεις, εταιρείες, πολίτες που ατομικά προσφέρουν οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν για να συνδράμουν, συγκεντρώνουν υλικά υποστήριξης για τους πληγέντες, όπως ρουχισμό, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό κ.α.

Σημεία συγκέντρωσης αγαθών στο Ηράκλειο:

Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου (Λεωφόρος Ικάρου 121 – απέναντι από την ΣΕΑΠ), μέχρι τις οκτώ το βράδυ

Σημεία συγκέντρωσης αγαθών στο Αρκαλοχώρι

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6979790006)

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη πρέπει να είναι συσκευασμένα.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται περισσότερο οι πληγέντες του σεισμού

  • Ανάγκη για συσκευασίες μίας χρήσης, όπως πίατα, μπολ, μαχαιροπίρουνα και τάπερ
  • ατομικά είδη υγιεινής (χαρτί υγείας, αντισηπτικά, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, βαμβάκι, πάνες, σερβιέτες)
  • σεντόνια
  • μαξιλάρια
  • κουβέρτες (όχι στρώματα ή παπλώματα)

Όπως ανέφερε, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μινώα Πεδιάδας, Όλγα Δραμουντάνη, οι ανάγκες ίσαμε τούτη την ώρα «δεν είναι πολλές, ούτε μεγάλες, αλλά, σε εύλογο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να χρειαστούν ατομικά είδη υγιεινής, σεντόνια, κουβέρτες και μαξιλάρια».

Κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες

Την ίδια στιγμή, εθελοντικές οργανώσεις συγκεντρώνουν όσο γίνεται περισσότερα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις ή προβλήματα υπάρχουν στους προσωρινούς καταυλισμούς.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου, Νικητούλα Μουράτη,  δήλωσε στο neakriti.gr πως δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. «Ο εφοδιασμός πραγματοποιείται αποκλειστικά στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. Ουρές από φορτηγά καθημερινά βρίσκονται στο χώρο, τα οποία είναι γεμάτα από τρόφιμα, από κρεβάτια, από καθαριστικά κ.α.», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μουράτη.

Σχολιάζοντας το θέμα της στέγασης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου τόνισε πως Δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο θέμα: «Έχουμε ανθρώπους που μένουν σε σκηνές και την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη προσφορά δωματίων από ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν άστεγοι σεισμόπληκτοι. Σε περίπτωση που κάποιο σωματείο, οργανισμός ή ιδιώτης επιθυμεί να στηρίξει τους σεισμόπληκτους, θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία είτε με το Συντονιστικό είτε μαζί μου. Οι ανάγκες δεν είναι μεγάλες. Αλλά σίγουρα θα επικαιροποιούνται».

Οι εθελοντικές οργανώσεις  «Ελληνικός Ερυθρός  Σταυρός» και ο «Φίλιος Ζευς» επιχειρούν στο Αρκαλοχώρι από την πρώτη στιγμή. Με πνεύμα εθελοντικής προσφοράς, προσπαθούν να παράσχουν στήριξη σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να χάνονται οι περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ερυθρού Σταυρού στο Παράρτημα Ηρακλείου, Δημήτρη Ξηρουχάκη, «αυτές τις ημέρες, ο δήμος Μινώα Πεδιάδας είναι σε διαδικασία μεταφοράς των άδειων κρεβατιών σε κλειστά γυμναστήρια και δομές. Ο καιρός είναι σχετικά καλός. Κάποιοι μένουν σε σκηνές. Ήρθε και το δεύτερο φορτηγό μας  (σ.σ. του Ερυθρού Σταυρού), το  οποίο ήταν γεμάτο με τρόφιμα. Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι να στηρίξουμε τους σεισμόπληκτους, παρέχοντας εθελοντική κάλυψη».

Η Έρη Χαιρέτη, πρόεδρος του ΔΣ «Φίλιος Ζευς», μιλώντας στο neakriti.gr ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις, περιγράφοντας το μέγεθος της στήριξης στους σεισμόπληκτους μέχρι αυτή τη στιγμή ως τεράστιο. «Έχουν μείνει λίγες οικογένειες στις σκηνές. Γίνονται προσπάθειες από το δήμο για τη μεταφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων σε κλειστό χώρο. Η κατάσταση είναι ισορροπημένη. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα χωριά δίπλα στο Αρκαλοχώρι. Πολλοί άνθρωποι μένουν στις σκηνές και κατοικούν πέριξ του Αρκαλοχωρίου. Δε θέλουν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους, γιατί είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που επιλέγουν να μείνουν κοντά στα σπίτια και στα ζώα τους. Αναμένουμε τους οικίσκους, οι οποίοι μάλλον θα καταφθάσουν αύριο. Υπάρχει προσφορά, ελλείψεις δεν υπάρχουν. Τέλος υπάρχει μαζική στήριξη από ιδιώτες και σωματεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News