Γερ. Παπαδόπουλος: Τομή ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, τα ρήγματα και οι «ταραξίες» της σύγχυσης

Κρήτη
Γερ. Παπαδόπουλος: Τομή ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, τα ρήγματα και οι «ταραξίες» της σύγχυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, τόνισε «ότι για 1,5 με 2 μήνες θα έχουμε μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 5,3 Ρίχτερ»

Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας , μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, εξήγησε γιατί ο σεισμός των 6 ρίχτερ πάνω στη Κρήτη, είναι τομή στη μελέτη των επιστημόνων.

Χαρακτήρισε την μέχρι στιγμής σεισμική ακολουθία «φυσιολογική», τονίζοντας ότι 1,5 με 2 μήνες θα έχουμε μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν και μέχρι 5,3 ρίχτερ, ενώ τόνισε ότι ο κύριος σεισμός εκδηλώθηκε σε γνωστό μεν ρήγμα του σεισμικού πλέγματος Ανατολικά του Ηρακλείου, ωστόσο μετά τον σεισμό έχουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα για αυτό το ρήγμα.

Όπως είπε επιφανειακά η βύθιση στο Αρκαλοχώρι ήταν μεταξύ 15-18 εκατοστών, όμως ενδότερα εκεί όπου είχαμε και την κυρίως θραύση των πλακών σεισμικά , η βύθιση είναι στο 1 μέτρο και δέκα εκατοστά!

Οι σεισμοί, είπε, χρειάζονται πολύ-μετρική προσέγγιση , από σεισμολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και μηχανικούς πολύ περισσότερο για την διαχείριση κρίσεων και επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο,  του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το δίκτυο που έχει αναπτύξει για την παρακολούθηση των σεισμών στη Κρήτη εδώ και 20 χρόνια, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες ορισμένων, συνεργάζεται επίσημα με μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυo, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών , ο οποίος για το αν γίνονται ή όχι συνεδριάσεις του δικτύου είναι ο καθ ύλην υπεύθυνος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να μπει τέλος στη φιλολογία με επιστολές σεισμολόγων προς την κατασκευάστρια εταιρεία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι , για νέες αντισεισμικές μελέτες μετά το σεισμό από το ρήγμα εγγύς της περιοχής.

Αν υπάρχει τέτοιο θέμα είπε , όποιος σεισμολόγος το θέτει να το κάνει θεσμικά προς τον ΟΑΣΠ και το αρμόδιο Υπουργείο και όχι εξωθεσμικά προς τον ανάδοχο του έργου , αφού η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να κρίνει την αναθεώρηση ή όχι αντισεισμικά των κανόνων μιας τέτοιας κατασκευής μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ . Από την άλλη και η ανάδοχος του έργου , θα ήταν καλό να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη τελικά θεσμικά αν αλλάζει ή όχι κάτι στις αντισεισμικές μελέτες κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Ομοίως όπως είπε, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αρκαλοχωρίου που εδώ και δύο χρόνια έχει «κολλήσει» σε μια υπογραφή, μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ , καλό είναι η επίσημη πολιτεία πριν την υπογραφή να αποφανθεί αν στους αντισεισμικούς κανόνες χρήζει αναθεώρησης ή θα παραμείνει ως έχει και αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό για χιλιάδες κτίσματα της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News