Φοιτητική κατοικία στην Κρήτη: Επιπλωμένα διαμερίσματα αναζητούν οι πρωτοετείς

Κρήτη
Φοιτητική κατοικία στην Κρήτη: Επιπλωμένα διαμερίσματα αναζητούν οι πρωτοετείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι επισκέφτηκαν άμεσα την πόλη στην οποία θα διαμείνει ο νέος φοιτητής, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με όλη την οικοσκευή

Απόλυτη προτεραιότητα φαίνεται έχουν τα επιπλωμένα διαμερίσματα για τους φοιτητές στην Κρήτη. Πολλές οικογένειες αρχικά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές, μη ρισκάροντας με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Τώρα όμως η αυξητική τάση των τιμών και η υψηλή ζήτηση για επιπλωμένες κατοικίες, που διαθέτουν όλη την οικοσκευή, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στην αγορά φοιτητικής στέγης.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι επισκέφτηκαν άμεσα την πόλη στην οποία θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των φοιτητικών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με όλη την οικοσκευή.

Σε μεσιτικά γραφεία, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμα και μία-μιάμιση ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Οι τιμές πάντως ενδεικτικά για μια γκαρσονιέρα από 30-45 τ.μ., ανάλογα με την παλαιότητα και τις ανέσεις που προσφέρει, κυμαίνονται στα 300-450 ευρώ στο Ηράκλειο, 200-350 ευρώ στα Χανιά και 250-380 ευρώ στο Ρέθυμνο.

Οι τιμές στο Ηράκλειο

Σε περιοχές εκτός κέντρου, οι φοιτητές διέθεταν ένα ποσό από 280 έως και 300 ευρώ μηνιαίως. «Εν γένει, ένα επιπλωμένο διαμέρισμα στο Ηράκλειο, γκαρσονιέρα ή μικρό δυάρι, έχει τιμή ενοικίασης από 8-11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα δίχωρα διαμερίσματα, 30-35 τετραγωνικών μέτρων, διατίθενται με ένα ενοίκιο από 300 έως και 350 ευρώ», υπογραμμίζει η  πρόεδρος των μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των διαμερισμάτων εντός του κέντρου των πόλεων της Κρήτης είναι αρκετά αυξημένες.

Οι προτιμήσεις των φοιτητών

Οι φοιτητές προτιμούν τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες πόλεις της Κρήτης -όπου υπάρχουν πανεπιστήμια- διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, αναζητούν περιοχές με συχνά δρομολόγια από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς επίσης και εύκολη σύνδεση με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια.

Οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές, ρίχθηκαν σε έναν «αγώνα δρόμου» αμέσως μετά την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής, με στόχο να «πετύχουν» το καλύτερο δυνατό διαμέρισμα στην βέλτιστη τιμή, με το μεγαλύτερο μέρος να αναζητά σχεδόν πάντα επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδίως εκέινοι που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα οποία συνήθως μισθώνονταν ως τώρα στο Airbnb, δίνονται σε φοιτητές σε τιμές που φτάνουν έως και τα 500-550 ευρώ.

Οι «εναλλακτικές» επιλογές στο Ηράκλειο

Όσοι φοιτητές δεν κατάφεραν να βρουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Ηρακλείου, που να ικανοποιούσε τις προσδοκίες τους (χαρακτηριστικά, προϋπολογισμός), επέλεξαν εναλλακτικά τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν συχνά δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προορισμό το Πανεπιστήμιο.

Οι περιοχές στο Ηράκλειο, όπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση από φοιτητές, είναι η Αλικαρνασσός, ο Πόρος, τα Καμίνια και η ευρύτερη περιοχή του Γιόφυρου.

Airbnb – Μακροχρόνια μίσθωση

Ένας σημαντικός «αντίπαλος» στην προσπάθεια των φοιτητών να βρουν το ιδανικό διαμέρισμα για την φοιτητική τους ζωή, είναι και ο σημαντικός αριθμός των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με την Άρτεμις Μαυράκη, το 2020, λόγω της καραντίνας και της αδυναμίας ενοικίασης διαμερισμάτων στην βραχυχρόνια μίσθωση, αρκετοί ιδιοκτήτες επέστρεψαν στο ασφαλές μονοπάτι της μακροχρόνιας μίσθωσης. «Αυτή η αλλαγή στον τρόπο μίσθωσης έφτασε μέχρι το 30% σε κάποιες περιπτώσεις», επισημαίνουν επαΐοντες του κλάδου. Το 2021, τα διαμερίσματα που μετατοπίστηκαν από την βραχυχρόνια προς τη μακροχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 10%, γεγονός που σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του τουρισμού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτόξευσε την πληρότητα των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μια ακόμη τακτική που υιοθετείται από ορισμένους ιδιοκτήτες είναι η ενοικίαση του διαμερίσματος μέχρι τον Μάιο και στην συνέχεια το τοποθετούν ξανά στο Airbnb για την τουριστική σεζόν.

Η «ελεύθερη πτώση» στην κατασκευή νέων κατοικιών

Αξίζει να σημειωθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων στην Κρήτη, αλλά και στην χώρα εν γένει, το οποίο δεν είναι άλλο από την «ελεύθερη πτώση» που σημειώθηκε την περίοδο 2009-2018 στην κατασκευή νέων κατοικιών.

Κατά συνέπεια η τιμή ενοικίου στο Ηράκλειο, όχι μόνο δεν παρουσίασε μείωση – παρά την αύξηση διαθεσιμότητας στην μακροχρόνια μίσθωση – αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κατέγραψε σημαντική αύξηση, γεγονός που απομάκρυνε από το στόχο εύρεσης κατοικίας, όχι μόνο φοιτητές, αλλά και εργαζομένους στο νησί, όπως αναπληρωτές καθηγητές.

Σε όλη την περίοδο της κρίσης, από το 2009 έως και το 2018, ουσιαστικά μπήκε φρένο στην οικοδόμηση νέων κατοικιών. Το 2019 και το πρώτο μισό του 2020 η αγορά άρχισε να ενεργοποιείται εκ νέου, μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, βάζοντας ξανά «στοπ» στις κατασκευές.

Η λύση της συγκατοίκησης – Την προτιμούν οι φοιτητές;

Παρά το γεγονός πως η συγκατοίκηση «λύνει» πολλές φορές τα χέρια των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς τα έξοδα μοιράζονται, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προτιμάται από τους νέους φοιτητές στο Ηράκλειο. «Από το σύνολο των φοιτητών που ψάχνουν για διαμέρισμα, ένα ποσοστό μόλις 5-10% έχει στο μυαλό του και την λύση της συγκατοίκησης», κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Μαυράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News