Σεισμός στην Κρήτη: Συγκινητική αλληλεγγύη, αλλά και έλλειψη συντονισμού

Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη: Συγκινητική αλληλεγγύη, αλλά και έλλειψη συντονισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μεγάλη αλυσίδα ανθρωπιστικής βοήθειας έχει σχηματιστεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εμφανή ωστόσο την ανάγκη για ορθότερη διαχείριση της κατάστασης

Μια έγκαιρη κινητοποίηση του τοπικού και κεντρικού μηχανισμού και όχι απλά αξιέπαινες, αλλά συγκινητικές, πραγματικά, προσπάθειες σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς, που χρήζουν πολλών επαίνων, καταγράφουν οι πρώτες ημέρες μετά τον φονικό, καταστροφικό σεισμό των 6 ρίχτερ... Την ίδια ώρα, όμως, αναδεικνύουν και την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ όλων όσων (από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Κρήτης, τους πιο έντονα πληγέντες Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων, τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους θεσμικούς φορείς, μέχρι συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες) έχουν ριχτεί στη “μάχη” της αντιμετώπισης της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο τόπος μας.

Στην πορεία τής μίας αυτής εβδομάδας από τον φονικό σεισμό, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο τμήμα του Αρκαλοχωρίου και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό δεκάδες οικισμούς και χωριά των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων, πλήττοντας επίσης σφοδρά επιμέρους περιοχές των δήμων Χερσονήσου, Γόρτυνας, Βιάννου και Ηρακλείου, είδαμε πολλά... Είδαμε να κινητοποιούνται άμεσα οι τοπικές Αρχές, Δήμοι, Περιφέρεια, ΕΚΑΒ, 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, σώματα ασφαλείας... Είδαμε μια κινητοποίηση και για τα ελληνικά δεδομένα καλά αντανακλαστικά από το κεντρικό κράτος, με την άμεση μάλιστα (γιατί όλα μετρούν ακόμα και σε επικοινωνιακό ή ψυχολογικό επίπεδο) κάθοδο αρμοδίων, ειδικών, υπουργών, υφυπουργών, υπηρεσιακών στελεχών και βεβαίως κάθοδο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είδαμε, συνάμα, και αυτό δείχνει πολλά για τον κόσμο εδώ στο νησί μας, μια άμεση κοινωνική ευαισθητοποίηση και μια συγκινητική κινητοποίηση από όλους. Δήμοι, θεσμικοί φορείς, κόμματα, εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις και απλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δώσουν μια χείρα βοηθείας. Πραγματικά αυτή τη στιγμή έχει “σηκωθεί” ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και βοήθειας, και έχει στηθεί μια μεγάλη αλυσίδα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όμως η αλυσίδα δε λειτουργεί επί του παρόντος αρμονικά, διότι είναι εμφανές ότι λείπει ένα κέντρο αποφάσεων και ένας φορέας ο οποίος θα αναλάβει να συντονίζει τα πάντα. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι περιπτώσεις εθελοντών και ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, αλλά έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν σε ποιον ακριβώς να απευθυνθούν.

Το αποτέλεσμα είναι μέσα στο συγκινητικό αυτό σκηνικό ανθρωπιστικής βοήθειας και έμπρακτης αλληλεγγύης να καταγράφονται προβλήματα, παραφωνίες και ασυνεννοησίες, και να δημιουργούνται και ορισμένοι επιμέρους κίνδυνοι σε καίρια ζητήματα καθημερινότητας για όλους αυτούς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, όπως είναι η διατροφή, η δημόσια υγεία και οι σωστές - τηρουμένων φυσικά των ειδικών συνθηκών - συνθήκες στέγασης του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιτακτικές αναγκαιότητες και ορισμένα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν:

Στο μέτωπο της φιλοξενίας, προσωρινής και μεσοπρόθεσμης στέγασης των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν λόγω των ρίχτερ, πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την κατηγοριοποίηση των κριτηρίων βάσει των οποίων καθορίζεται το ποιοι σεισμόπληκτοι έχουν προτεραιότητα να μένουν πού.

Δε φαίνεται να υπάρχει σαφής οριοθέτηση προτεραιοτήτων και αποφάσεων, αλλά αντιθέτως μοιάζει να έχει επικρατήσει μια λογική μοιράσματος των μέσων και υποδομών φιλοξενίας κατά το δοκούν. Υπάρχει επίσης μια μπερδεμένη κατάσταση στο κομμάτι της προετοιμασίας των υποδομών που πρέπει να πλαισιώσουν τους οικίσκους, οι οποίοι παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα τοποθετηθούν.

Στο μέτωπο της σίτισης, είναι πραγματικά αξιέπαινη και συγκινητική η εθελοντική προσφορά συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και πολιτών που μεταφέρουν τρόφιμα και μαγειρεύουν φαγητό στους σεισμόπληκτους. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες. Είναι ωστόσο αναγκαίο να υπάρξει ένας γενικός συντονισμός και να αναλάβει συγκεκριμένος φορέας (ανεξαρτήτως αν θα είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια ή άλλος θεσμικός φορέας ή κάποιος ιδιώτης κέτερινγκ) όλο το φάσμα τις καθημερινής σίτισης, ώστε να γίνεται σωστά και με τις σωστές προδιαγραφές σε επίπεδο ποιότητας, υγιεινής, ακόμα και κατάλληλου χρονικού προγραμματισμού των γευμάτων, διότι η πλειονότητα των σεισμόπληκτων είναι άνθρωποι κάποιας ηλικίας...

Στο μέτωπο των σχολικών μονάδων που έχουν πληγεί από τα ρίχτερ, είναι κρίσιμης σημασίας να βρεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή λύση για τη στέγαση των μαθητών. Τα κοντέινερ βεβαίως είναι η βασική λύση, όμως υπάρχουν σημαντικά “αγκάθια”. Είναι δύσκολο να βρεθούν τόσα πολλά (μιλάμε με βάση τις εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για 120 αίθουσες που πρέπει να καλυφθούν με προσωρινές λύσεις), θα αργήσουν και, επίσης, είναι αδύνατο, για πρακτικούς λόγους, να χωρέσουν όλα τα κοντέινερ που χρειάζονται μέσα στις αυλές των σχολικών μονάδων.

Εδώ το “στοίχημα” είναι πραγματικά τεράστιο, διότι, αν δεν αντιμετωπιστεί με άρτιο τρόπο το πρόβλημα, θα δούμε ένα κύμα “φυγής” μαθητών, και άρα οικογενειών από τις σεισμόπληκτες περιοχές προς άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Ηράκλειο. Ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια, με μεγάλες, γνωστές και πολυμελείς οικογένειες να παίρνουν τα παιδιά τους και τα φέρνουν στο Ηράκλειο.

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μέριμνα ώστε τα σχολεία που έχουν πληγεί να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε γενικευμένη φυγή οικογενειών... Κάτι που θα σημάνει, όπως γίνεται αντιληπτό, νέο μαρασμό για τις περιοχές της ενδοχώρας, που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί ανάλογα πλήγματα στο διάβα των προηγούμενων δεκαετιών με το γνωστό φαινόμενο της αστυφιλίας.

Όλα αυτά λοιπόν, με πρώτιστο την αποκατάσταση της τάξης ως προς τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που έχουν ριχτεί στη “μάχη”, πρέπει να μπουν σοβαρά στο “μικροσκόπιο” όλων των εμπλεκομένων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και να τεθούν επιτακτικά βεβαίως ενώπιων των υπουργών που αναμένονται εδώ αύριο Τρίτη - όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κ.ά.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ “ΑΓΚΑΛΙΑ”

Συγκινητικές οι προσπάθειες των εθελοντών

Ξεκινώντας κανείς τις διαπιστώσεις για όλα έχουν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα με το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχώρι, δεν μπορεί παρά να σταθεί στη μεγάλη “αγκαλιά” που έχει υψωθεί από παντού στους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα σπίτια, τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις, ακόμα και τις δουλειές τους...

Θεσμικοί φορείς, Δήμοι, εθελοντικές ομάδες Δήμων ή ανεξάρτητες εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι, επιχειρηματίες, απλοί πολίτες... έχουν σπεύσει να συνδράμουν με ό,τι μέσα διαθέτουν τις υπηρεσίες, και έχουν στήσει μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης, προσπαθώντας να κάνουν όσο το δυνατόν πιο υποφερτή την καθημερινότητα των σεισμόπληκτων κατοίκων.

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι πραγματικά οι προσπάθειες από ομάδες εθελοντών, οι οποίοι από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ, την περασμένη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες.

Μαζί με τον στρατό έστησαν τις σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αρκαλοχωρίου για να φιλοξενηθούν οι πληγέντες του σεισμού της περασμένης Δευτέρας και από την πρώτη στιγμή, μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες, προσπάθησαν να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο.

Το εθελοντικό σωματείο “Φίλιος Ζευς”, αποτελούμενο από 70 μέλη, είναι μια ομάδα πολιτικής προστασίας, των οποίων αποστολή είναι να προσφέρουν εθελοντικά τη στήριξή τους σε ό,τι αφορά τις πρώτες βοήθειες και τις φυσικές καταστροφές.

«Καταλάβαμε από πολύ νωρίς ότι η παρουσία μας θα ήταν απαραίτητη. Μέσα σε μία ώρα από τον σεισμό είχαμε φτάσει στην περιοχή και πολύ γρήγορα είχαμε στήσει τη σκηνή μας για να λειτουργήσει ως ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες», λέει η πρόεδρος του Σωματείου Έρη Χαιρέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που μαζί με άλλα μέλη της ομάδας παραμένουν όλο το 24ωρο σε βάρδιες, προκειμένου να παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι.

Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, μετά το στήσιμο των σκηνών αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν από την πρώτη μέρα μια σειρά από υπηρεσίες, είτε διανομής φαγητού είτε άλλης στήριξης, και αυτό θα συνεχίζουν να πράττουν για όσο χρειαστεί, όπως λέει η κ. Χαιρέτη.

Βοήθεια από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Συγκινητική όλες αυτές τις ημέρες είναι η ανταπόκριση και κινητοποίηση πολλών Δήμων εντός και εκτός νησιού. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να συνδράμει τους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή, στην οποία προχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Θωμά Χαριτάκη και με τη συνδρομή ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, απέστειλε μεγάλη ποσότητα κρεβατιών, στρωμάτων, σεντονιών, πετσετών, μαξιλαριών, καθώς και ειδών καθαριότητας στο Αρκαλοχώρι.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, θα υπάρξει αποστολή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η φιλοξενία των σεισμοπλήκτων

Στο μείζον ζήτημα της στέγασης δεν μπορεί κανείς παρά να τονίσει τις προσπάθειες μέριμνας και την κινητοποίηση του μηχανισμού που έγινε σε καλό - για τα ελληνικά δεδομένα - χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως, δε λείπουν τα προβλήματα και οι παραφωνίες.

Στις σκηνές που έχουν τοποθετηθεί διαμένουν κατά βάση ετεροδημότες και εργάτες γης, οι οποίοι έχουν έρθει στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου για την ελαιοκομική περίοδο και άλλες γεωργικές εργασίες.

Μένουν και κάποιες ελάχιστες - μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών - οικογένειες, οι οποίες περιμένουν απλώς τον έλεγχο και την ετυμηγορία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών ώστε να δουν αν θα κριθεί κατάλληλο προς κατοίκηση το σπίτι τους για να επιστρέψουν.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι σεισμόπληκτοι είναι φανερό ότι δε θέλουν να απομακρυνθούν από τον οικισμό και το σπιτικό τους. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως, αν και στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου έχουν τοποθετηθεί ήδη 80 κρεβάτια, δεν είχαν περάσει, μέχρι χθες τουλάχιστον, πάνω από καμμιά 25αριά πληγέντες.

Στις σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε χωριά υπάρχουν ακόμα και τώρα ελλείψεις. Στον Σαμπά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρεβάτια έφτασαν στις σκηνές μόλις χθες.

Οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν και χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη διαβίωση των σεισμοπλήκτων, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης οικίσκων στα χωριά τους.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις διαμενόντων στις σκηνές, όπως αυτές οικογενειών με μικρά μωρά.

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει η περίπτωση της γυναίκας από τη Βουλγαρία, με το βρέφος της, 10 ημερών, που παραμένει στον πρόχειρο καταυλισμό στο Εκθεσιακό Κέντρο.

Στο πλευρό της μητέρας και του βρέφους έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιοι και είναι πάντα δίπλα τους η παιδίατρος Χριστίνα Μπασιούρη, η οποία από την πρώτη στιγμή φρόντισε το νεογέννητο μωράκι.

Το μωράκι και η οικογένειά του παραμένουν στη σκηνή, καθώς η μητέρα φοβάται να πάει σε κλειστό χώρο.

Με φόντο την περίπτωση αυτή, είχαμε, μάλιστα, διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν πως «έχουν ήδη προταθεί εναλλακτικές λύσεις σε όσους ανθρώπους διαμένουν σε σκηνές, συμπεριλαμβανομένων και ευάλωτων περιπτώσεων - όπως μια νεαρή μητέρα με βρέφος λίγων ημερών - προκειμένου να μην παραταθεί η παραμονή τους στις σκηνές».

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως οι σκηνές αποτελούν μια απόλυτα προσωρινή λύση λίγων ημερών, που δεν μπορεί να “τραβήξει” σε μάκρος, δεδομένου ότι θα αλλάξει σιγά-σιγά ο καιρός.

Οι ανάγκες για οικίσκους είναι μεγάλες και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον 420 οικίσκοι. Την ίδια στιγμή, ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα φτάσουν.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο στο Αρκαλοχώρι, επισημάνθηκε πως το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα φτάσουν στην περιοχή οι πρώτοι 34 οικίσκοι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη.

Μένει να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, κι ενώ, όπως γνωστοποίησε χθες το απόγευμα η Περιφέρεια Κρήτης, είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία του χώρου απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο, όπου θα τοποθετηθούν οι πρώτοι οικίσκοι. Άγνωστο όμως την ίδια ώρα τι μέλλει γενέσθαι με την τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά, όπου, πέραν του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, δεν έχει διαφανεί κινητικότητα σε επίπεδο προετοιμασίας και διασφάλισης των αναγκαίων υποδομών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αποχέτευση) από το κεντρικό κράτος.

Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς οικογενειών από σκηνές προς το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου, και είναι ευχής έργον να προχωρήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς η διαδικασία αυτή.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Με στόχο την παροχή ασφαλέστερων συνθηκών διαβίωσης στους σεισμόπληκτους, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταφοράς από τις σκηνές πολιτών-οικογενειών στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και στο Πολύκεντρο στην κοινότητα Ινίου. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου για την τοποθέτηση των πρώτων οικίσκων φιλοξενίας που αναμένονται από την Αθήνα. Οι ενέργειες γίνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την κεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, την Εκκλησία και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισκέφτηκε, για τον συντονισμό-προώθηση των διαδικασιών, με τον δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη τον υπό διαμόρφωση χώρο για την εγκατάσταση των πρώτων οικίσκων, ενώ οι δυο τους συναντήθηκαν στον εξοπλισμένο χώρο υποδοχής στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων και με εθελοντές.

Στην ίδια συνάντηση παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Γιώργος Μαυρογιάννης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης, η γεωλόγος, ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Έμη Γιαλύτη, και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Γαβριήλ Κουρής. Όλοι τους ευχαρίστησαν τους παριστάμενους εθελοντές και όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, που καθημερινά, νύχτα και ημέρα, είναι στην πρώτη γραμμή.

Στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου - όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες του πλήρους εξοπλισμού από την Αναπτυξιακή - φιλοξενούνται ήδη οι πρώτες 35 οικογένειες από τις σκηνές που έχουν στηθεί έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο», αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας και συνεχίζει: «Ανάλογη είναι η διαδικασία μεταφοράς που ακολουθείται και από τις σκηνές των χωριών Ινίου-Μαχαιράς στον κλειστό χώρο του Πολύκεντρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου.

Η μεταφορά των σεισμοπλήκτων στον Πολύκεντρο Ινίου αποφασίστηκε σε επίσκεψη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη στις σκηνές σεισμοπλήκτων Ινίου-Μαχαιράς σε συνεργασία με τους παριστάμενους στη συνάντηση, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τίτο Κοκολάκη, τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργο Μαυρογιάννη και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη, ενώ ζητείται από την τοπική κοινωνία η τοποθέτηση οικίσκων σε προσφερόμενο χώρο του παλαιού γηπέδου για την ασφαλέστερη λύση των αυξημένων αναγκών στέγασης.

Ήδη μάλιστα χθες (σ.σ. προχθές) μεταφέρθηκαν από τις σκηνές στο Πολύκεντρο Ινίου οι πρώτοι σεισμόπληκτοι».

Μέσω του “ΕSTIA”

Σε σχέση με τη μεταφορά σεισμοπλήκτων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΕSTIA”, στο Ηράκλειο, η εικόνα έχει ως εξής:

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 70 αιτήσεις από κατοίκους του δήμου Μινώα Πεδιάδος και 30 αιτήσεις από κατοίκους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα σπίτια είναι 70 (αντί για 120 που είχαν αναφερθεί αρχικώς από τους αρμόδιους) και έχουν ήδη κλείσει τα 40 εξ αυτών.

Υπάρχει όμως κι άλλο ζήτημα. Στα τέλη του 2021 λήγουν οι μισθώσεις των εν λόγω σπιτιών στο πλαίσιο του “ΕSTIA” και δεν έχει ανακοινωθεί ή εκφραστεί κάποια πρόθεση ανανέωσης των μισθώσεων. Οι αρμόδιοι πρέπει να το δουν άμεσα, διότι οι άνθρωποι που θα πάνε στα ενοικιαζόμενα σπίτια θα μείνουν για πολλούς μήνες.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος της υπόθεσης, που έχει περάσει στο “ντούκου” μέχρι τώρα, αφορά στην ανάγκη άμεσης ίδρυσης ΤΑΣ (Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων) κι εδώ στο Ηράκλειο, διότι το μοναδικό στην Κρήτη είναι στα Χανιά.

Την ανάγκη υποδηλώνει η πρότερη πικρή εμπειρία από άλλες περιοχές, όπως η Λευκάδα, που απηύδησαν μέχρι την αποκατάστασή τους λόγω του ότι δεν υπήρχε ΤΑΣ στην περιοχή τους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News