Πανεπιστήμιο Κρήτης: Προβληματισμός των καθηγητών για την δια ζώσης διδασκαλία - Τι απαντά η Πρυτανεία

Κρήτη
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Προβληματισμός των καθηγητών για την δια ζώσης διδασκαλία - Τι απαντά η Πρυτανεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον προβληματισμό του για τη δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου ενόψει της αυριανής έναρξης της διδασκαλίας, γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο - Τι δήλωσε στη neakriti.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης

Αύριο, Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, ξεκινούν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με δια ζώσης διδασκαλία.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, ανέφερε στην neakriti.gr πως «επιθυμούμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και όχι φόβου, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, χωρίς, βέβαια, να παραβλέπουμε τα προβλήματα».

Ο κ. Κοντάκης τονίζει πως έχει γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού: «Έχει ενημερωθεί το προσωπικό για το πώς θα γίνονται οι απαραίτητα έλεγχοι, το ποσοστό εμβολιασμού στα μέλη ΔΕΠ αγγίζει το 90% και υπάρχει εμπιστοσύνη πως οι φοιτητές θα προσέρχονται στις αίθουσες τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε ο κ. Κοντάκης.

«Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που ανοίγει με υψηλό επίπεδο εμβολιασμού για την ώρα και τυχόν προβλήματα που ίσως ανακύψουν μελλοντικά, θα αντιμετωπιστούν» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, μετά από ανοικτή συνεδρίαση που πραγματοποίησε, παρουσία πολλών μέλών του Συλλόγου, γνωστοποίησε θέσεις, προβληματισμούς και προτάσεις, αναφορικά με την δια ζώσης διδασκαλία και λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος κάνει λόγο για αντιφάσεις σε υγειονομικούς κανόνες, για απουσία πρόβλεψης για τον συστηματικό έλεγχο των πιστοποιητικών των συμμετεχόντων στα μαθήματα και με πρόβλεψη της αναγκαιότητας διαφοροποίησης των συνθηκών και μεθόδων διδασκαλίας, ανάλογα με το μέγεθος του ακροατηρίου, τον τύπο του μαθήματος, την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, τονίζει πως «εφόσον τα αρμόδια όργανα δεν απαντήσουν κατάλληλα στους προβληματισμούς που έχουν εκτεθεί παραπάνω, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τις προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε (π.χ. διδασκαλία σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ή διαδικτυακή διδασκαλία, σε αντίθεση με τα κύρια προβληματικά σημεία της ΚΥΑ».

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης:

  1. «Η ΚΥΑ 119847/ΓΔ6 (ΦΕΚ 4406Β/2021) αντιφάσκει σε αρκετά κρίσιμα σημεία της με τους υγειονομικούς κανόνες που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές. Η κυριότερη έγκειται στο βαθμό πληρότητας των αιθουσών / αμφιθεάτρων (αναφέρει πλήρη πληρότητα ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και σε ανοικτούς χώρους συναθροίσεων εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί) αλλά και στην ανυπαρξία καθορισμού αποστάσεων μεταξύ φοιτητών στην παρακολούθηση της διδασκαλίας.
  1. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον συστηματικό έλεγχο των πιστοποιητικών των συμμετεχόντων στα μαθήματα (ποιος, που, πόσο συχνά, σε πόσο χρόνο κ.λπ.) και ουσιαστικά παραπέμπει σε δυνατότητα δειγματοληπτικού (αναγκαστικά) ελέγχου στην διάρκεια του μαθήματος.
  2. Δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εξασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων διδασκαλίας, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μεταξύ αυτών ως προς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αγνοώντας ότι στα Πανεπιστήμια υπάρχουν αρκετές αίθουσες διδασκαλίας με ανεπαρκή έως καθόλου αερισμό. Υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος ώστε εξειδικευμένοι επιστήμονες να ελέγξουν τους χώρους διδασκαλίας και να καθορίσουν τα όριά τους με γνώμονα την ασφάλεια διδασκομένων και διδασκόντων.
  3. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ότι η ΚΥΑ δεν προβλέπει την αναγκαιότητα διαφοροποίησης των συνθηκών και μεθόδων διδασκαλίας ανάλογα με το μέγεθος του ακροατηρίου, τον τύπο του μαθήματος, την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων (π.χ. υποκείμενα νοσήματα, ένταξη στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κ.ά.)

Ο Σύλλογος αντιλαμβάνεται και έχει από καιρό τονίσει την αναγκαιότητα της επανόδου στην «κανονική» λειτουργία του Πανεπιστημίου, έχοντας μάλιστα κατ’ επανάληψη κάνει εκκλήσεις για εμβολιασμό του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας ως βασικό εργαλείο ασφαλούς επανόδου. Ωστόσο, η επάνοδος αυτή είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από όλα τα πρόσθετα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία όλων των συμμετεχόντων στα οποία περιλαμβάνεται και η διαχείριση των χώρων καθώς και η πρόσθετη υγειονομική θωράκιση του Πανεπιστημίου (π.χ. με ένταση του αριθμού των τεστ στο χώρο των Πανεπιστημιουπόλεων, εμβολιαστικά κέντρα, μέριμνα για την αποφόρτιση των ΜΜΜ). Και επειδή η έναρξη των μαθημάτων επίκειται προτείνουμε τα εξής:

  • Α. Τα συναρμόδια υπουργεία να τροποποιήσουν την ΚΥΑ και τις συναφείς αποφάσεις τους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Ιδίως δε να επιτραπεί η χρήση διαδικτύου, ενδεχομένως εναλλακτικά με τη διδασκαλία σε αίθουσα, για μαθήματα σε μεγάλο ακροατήριο, όταν οι  υπάρχοντες χώροι δεν ικανοποιούν τις συνθήκες που συνιστώνται από την αρμόδια Επιτροπή (δυνατότητα αερισμού, πυκνότητα ακροατηρίου), και/ή ο διδάσκων έχει αποδεδειγμένο ιατρικό θέμα που τον κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες.. Επίσης, να επιτρέψει στα αρμόδια όργανα (Πανεπιστήμιο, Σχολή, Τμήμα, διδάσκοντες) να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των φοιτητών, διδασκόντων και προσωπικού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας.
  • Β. Να διευκρινιστούν –εξειδικευτούν όλα τα πρόσθετα μέτρα που το Υπουργείο θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες περιορισμού της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των Πανεπιστημίων.
  • Γ. Το Πανεπιστήμιο να αντιληφθεί τις δικαιολογημένες ανησυχίες των μελών ΔΕΠ και να προσαρμόζει άμεσα τις αποφάσεις του στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
  • Δ. Το ΔΣ κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Πανεπιστημίου θα αξιολογήσει την απόδοση των ισχυόντων μέτρων και τις ελλείψεις τους και, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συλλόγου ύστερα από Γ.Σ. θα πράξει ανάλογα.
  • Ε. Εφόσον τα αρμόδια όργανα δεν απαντήσουν κατάλληλα στους προβληματισμούς που έχουν εκτεθεί παραπάνω, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τις προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε (π.χ. διδασκαλία σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ή διαδικτυακή διδασκαλία, σε αντίθεση με τα κύρια προβληματικά σημεία της ΚΥΑ που έχουν ήδη αναλυθεί).

Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέλη ΔΕΠ και όλο το προσωπικό του ΠΚ θα ασκήσουν όπως πάντα με υπευθυνότητα το ρόλο τους προστατεύοντας την υγεία όλων των μελών της ακαδημαϊκής οικογένειας με γνώμονα πάντα, την χωρίς εκπτώσεις ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών.

Ελπίζουμε ότι στην προσπάθεια αυτή και όλοι οι λοιποί συντελεστές (από την πολιτική ηγεσία μέχρι τους φοιτητές) θα συνδράμουν θετικά».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News