Σεισμός - Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα σχολεία – Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης

Κρήτη
Σεισμός - Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα σχολεία – Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχολικές μονάδες - Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση αύριο, Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, στον Δήμο Ηρακλείου

Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής επιστροφή των μαθητών από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, καθώς αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα παραμείνουν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια στον Δήμο Ηρακλείου και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), «από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν κανονικά οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και  Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου, εκτός από τα ΚΒ Μητέρα ΚΕΠΑ και  Ι ΚΕΠΑ όπου αναμένονται οι τεχνικές εκθέσεις για την καταλληλόλητα των κτιρίων».

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στο neakriti.gr ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκης, έως τώρα έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 131 σχολικά κτίρια, 9 βρεφονηπιακοί και 11 δημοτικές δομές στο Δήμο Ηρακλείου, στην πλειοψηφία των οποίων δεν καταγράφονται σοβαρές ζημιές και φθορές.

Όπως ανέφερε, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε 3-4 κτίρια στα οποία στεγάζονται νηπιαγωγεία και μέχρι αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα κριθεί αν θα χαρακτηριστούν ακατάλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοψιών.

Σε αρκετά κτίρια εντοπίζονται μικροπροβλήματα σε υποστυλώματα, δοκάρια και στον αύλειο χώρο των σχολείων, τα οποία και θα αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο άμεσα, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας για τους μαθητές.

«Σε δεύτερο χρόνο», τονίζει ο κ. Αναστασάκης, «για την θεραπεία όλων των ζητημάτων στα σχολικά κτίρια, έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία ανάθεσης δημόσιου έργου ύψους 300.000 ευρώ – το νούμερο αυτό μπορεί να αυξηθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο – προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι φθορές στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου».

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη, αύριο Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την ανάλυση των απογραφικών δελτίων των μηχανικών, στα ήδη ελεγμένα κτίρια.

Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

Με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης θα λειτουργήσουν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου τα σχολεία στο Δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο neakriti.gr ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, «ήδη από την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν οι πρώτες ενέργειες σε αρκετά σχολεία για την δημιουργία κωδικών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δάσκαλοι μίλησαν με τα παιδιά, προσπαθώντας να τους υποστηρίξουν και ψυχολογικά. Τις επόμενες ημέρες τα σχολεία συνέχισαν την διαδικασία προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης».

Για τις αντικειμενικές δυσκολίες τέλεσης των μαθημάτων ο κ. Μπελαδάκης τονίζει πως «προφανώς δεν συζητάμε για τέλεση μαθημάτων υπό έκτακτες συνθήκες και για περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενική δυσκολία. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των μαθητών».

Τέλος, δεν επιβεβαιώνονται προς ώρας οι πληροφορίες που ήθελαν είτε την υπουργό Παιδείας είτε την υφυπουργό Παιδείας να μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να δουν από κοντά τις ζημιές στα σχολικά κτίρια.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News