Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Κρήτη
Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών προκείμενου να κριθεί η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων - Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 130 σχολικά κτίρια και 27 δομές του Δήμου, τα οποία δεν εμφανίζουν σπουδαίες ζημιές και φθορές

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Ηρακλείου και την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη.

Η απόφαση ελήφθη καθώς κρίθηκε πως θα χρειαστεί και η Δευτέρα έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη, μέχρι το Σάββατο 2 Οκτωβρίου έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 130 σχολικά κτίρια και 27 δομές του Δήμου τα οποία δεν εμφανίζουν σπουδαίες ζημιές και φθορές.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων και τα απογραφικά δελτία των μηχανικών, στα ήδη ελεγμένα κτίρια.

Τι ισχύει για τους έτερους πληγέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Από την Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, έως και την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας θα παραμείνουν κλειστές.

Δήμος Αρχανών Αστερουσιών

Κλειστά, μέχρι νεοτέρας, παραμένουν τα κάτωθι σχολεία του Δήμου Αρχανών Αστερουσιών:

  • Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκιών
  • Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκιών
  • Νηπιαγωγείο Τεφελίου
  • Δημοτικό Σχολείο Τεφελίου
  • Γυμνάσιο Τεφελίου
  • 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών
  • Γυμνάσιο Μελεσών
  • Λύκειο Μελεσών
  • Νηπιαγωγείο Μεταξοχωρίου
  • Δημοτικό Σχολείο Μεταξοχωρίου

Δήμος Χερσονήσου

Κλειστά μέχρι την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου παραμένουν

  • Νηπιαγωγείο Γουβών
  • Δημοτικό,Γυμνάσιο,Λύκειο Επισκοπής

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Κλειστό για δύο εβδομάδες θα παραμείνει το Γυμνάσιο και Λύκειο Τζερμιάδων

Σε λυόμενες αίθουσες οι μαθητές

Μάθημα σε λυόμενες αίθουσες θα κάνουν για τους επόμενους μήνες πολλές εκατοντάδες μαθητών στον νομό Ηρακλείου, αφού τα περισσότερα σχολικά κτίρια έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα, μετά από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Το θέμα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο, είναι διαχρονικό και, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σχολεία κρίνονται καθημερινά ακατάλληλα, με αρκετές φθορές και ζημιές εξαιτίας του σεισμού, επιβαρύνεται περισσότερο η εκπάιδευση στο νησί.

Παράλληλα βεβαίως τα (νέα) κτηριακά προβλήματα των σχολείων του νομού Ηρακλείου συνδυάζονται απόλυτα με τα προβλήματα στέγασης των οικογενειών των μαθητών. Και σε ό,τι αφορά τις σεισμόπληκτες περιοχές, ως τέτοια αντιμετωπίζονται μέσα από τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες των διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλη Μπελαδάκη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιάννη Καραγιαννίδη, που μίλησαν στη «ΝK» για την υφιστάμενη κατάσταση από τη μια, αλλά και για τις επόμενες μέρες από την άλλη, ως προς το εκπαιδευτικό έργο.

Οι ζημιές σε αριθμούς

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «ΝK», ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, ετοιμάσαμε μια φόρμα που τη στείλαμε σε όλα τα σχολεία μας - που είναι συνολικά 380 - για να μπουν οι διευθυντές και να μας δηλώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κτήρια. Εάν έχουν ρωγμές, προβλήματα κ.λπ. Είχαμε λοιπόν μέσα από αυτή τη φόρμα την καταγραφή 90 περιπτώσεων σχολείων όπου εντοπίστηκαν ρωγμές.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου προώθησε περιπτώσεις σχολείων με ρωγμές,:

  • στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων 10 
  • στον Δήμο Βιάννου 1
  • στον Δήμο Γόρτυνας 5
  • στον Δήμο Ηρακλείου 52
  • στον Δήμο Μαλεβιζίου 4
  • στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος 4
  • στον Δήμο Φαιστού 3
  • στον Δήμο Χερσονήσου 9

Ο κ. Μπελαδάκης.ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «τα κλιμάκια των μηχανικών από την Αθήνα έδωσαν προτεραιότητα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος και συνεχίζουν το έργο τους. Εμείς τώρα, επειδή είχαμε κάποιες περιπτώσεις σχολείων που ξέρουμε ότι κρίθηκαν ακατάλληλα, κάναμε έναν πρώτο προγραμματισμό και ζητάμε κάποιες αίθουσες προκάτ για να μεταφερθούν εδώ και να εγκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ξέρουμε για παράδειγμα ότι είναι ακατάλληλο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου είναι ακατάλληλο. Το Δημοτικό Τεφελίου και το Νηπιαγωγείο Τεφελίου. Αυτά είναι τα σίγουρα. Αντιθέτως, το Δημοτικό Χουδετσίου που εμφανίζεται ακατάλληλο είναι το παλιό κτήριο. Τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα σε αυτό το κτήριο, αλλά σε ένα άλλο, καινούργιο». Όπως εξηγεί ο κ. Μπελεδάκης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται εν αναμονή της ενημέρωσης από τις τεχνικές υπηρεσίες για τα άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Από τα 90 σχολεία που κατέγραψαν οι διευθυντές τους ότι έχουν ρωγμές, σε κάποια μπορεί να είναι απλά επιφανειακές ρωγμές σε σοβάδες. Θα μας ενημερώσουν λοιπόν και θα δούμε τι θα γίνει», επισήμανε.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News