Σεισμός στην Κρήτη - Τσελέντης: Είναι σα να έχει πέσει μια γροθιά στο Αρκαλοχώρι

Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη - Τσελέντης: Είναι σα να έχει πέσει μια γροθιά στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλο το καλοκαίρι φώναζα μακριά από τα πέτρινα σπίτια» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε χαρακτηριστικά για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι ότι «ήταν σα να έφαγε μια γροθιά το έδαφος, καθώς κατέβηκε κατά 14 εκατοστά.»

Συγκεκριμένα, επισήμανε τα εξής: « Στο Αρκαλοχώρι ήταν 5,8 ρίχτερ. Το Γενάρη είχα δει κάποιες παράξενες συμπεριφορές στο νομό Ηρακλείου. Αμέσως μίλησα με το δήμαρχο Ηρακλείου Λαμπρινό και έβαλα επιπλέον έξι όργανα στην περιοχή με επιδότηση του. Με αυτά τα έξι όργανα είδα την ακολουθία των σεισμών. Το κατώτερο κομμάτι που ήταν 5,8 μας ξέφυγε. Όλο το καλοκαίρι φώναζα μακριά από τα πέτρινα σπίτια.»

 Παράλληλα διευκρίνισε  για το μέγεθος της ζημιάς: «Γιατί έγινε τόση ζημιά; Είναι σα να έχει πέσει μια γροθιά στο Αρκαλοχώρι. Κατέβασε κάτω την περιοχή κατά 14 εκατοστά. Οι επιταχύνσεις που δέχθηκε ήταν 0,8 g. Για να φύγεις από τη γη θέλει 1 g.Τα επίκεντρα ήταν κάτω από το Αρκαλοχώρι.»

Άσχημα θεμελιωμένα τα σπίτια στη Θήβα

Για την περίπτωση της Θήβας επισήμανε: « Η ευρύτερη περιοχή έχει ρήγματα. Η Θήβα είναι από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις στην Ελλάδα. Ήταν μια ιστορική πόλη και η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κάνει πολλές ανασκαφές. Και πάνω από τα μπάζα που ρίξανε εκεί χτίσανε  πενταόρωφες πολυκατοικίες. Κινδυνεύουν αυτά τα σπίτια ακόμα και με μικρότερους σεισμούς.»

Για τους κατοίκους της Θήβας, τους προέτρεψε «να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασάνδρες. Μην ακούνε αυτά που λένε για 6,5 ρίχτερ . Η πιθανότητα για σεισμό είναι μικρή. Ωστόσο είναι υπαρκτή .Πρέπει να δώσουν βάση στα αντισεισμικά μέτρα προστασίας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News