Σεισμός: Συνεργασία Περιφέρειας και Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Σεισμός: Συνεργασία Περιφέρειας και Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και τις οδυνηρές συνέπειές του, ταυτόχρονα με την επίλυση των καθημερινών, ουσιωδών προβλημάτων των σεισμόπληκτων, με κύριο αυτό της στέγασης, η περιφερειακή Αρχή επιχειρεί να θέσει τις βάσεις και για την επόμενη μέρα

Την προοπτική συνεργασίας με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, προκειμένου ο σχεδιασμός για την ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου και των άλλων σεισμόπληκτων περιοχών να γίνει σε νέα βάση, εξετάζει η Περιφέρεια Κρήτης. Τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για το πλαίσιο της συνεργασίας. Ωστόσο, στο περιθώριο της υπογραφής συμβάσεων έργων στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, είχαν μια πρώτη σύντομη συνομιλία επί του θέματος, με τον πρύτανη να εκφράζει την πρόθεσή του να συνδράμει με κάθε τρόπο.

Λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και τις οδυνηρές συνέπειές του, ταυτόχρονα με την επίλυση των καθημερινών, ουσιωδών προβλημάτων των σεισμόπληκτων, με κύριο αυτό της στέγασης, η περιφερειακή Αρχή επιχειρεί να θέσει τις βάσεις και για την επόμενη μέρα. Το ζητούμενο είναι πώς θα οργανωθούν χωροταξικά το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, με φόντο πια και τις ανάγκες που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Πάντως, ο κ. Σταύρος Αρμαουτάκης δήλωσε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι περισσότερο, τονίζοντας όμως ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρχουν ανακοινώσιμες πρωτοβουλίες.Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση, ο περιφερειάρχης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα Χανιά, επανέλαβε ότι «το βασικό πρόβλημα είναι η στέγαση. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πάνω από 1.000 κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα. Ο κόσμος βρίσκεται σε σκηνές και ξενοδοχεία. Ξεκινάμε μια προσπάθεια με τα υπάρχοντα κτήρια του προγράμματος “Εστία” στο Ηράκλειο, ώστε να φιλοξενηθούν πληγέντες, ενώ περιμένουμε και μικρούς οικίσκους από το υπουργείο Υποδομών, για να φιλοξενήσουν οικογένειες που επιθυμούν να μείνουν στην περιοχή».

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, από την ερχόμενη εβδομάδα δέκα συνεργεία της Περιφέρειας αναμένεται να αρχίσουν τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ. Ταυτόχρονα, αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για αποζημιώσεις. «Γίνεται άμεσα η εκταμίευση των χρημάτων μετά που θα υποβληθούν οι προτάσεις από τις υπηρεσίες μας. Άρα να θεωρήσετε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα υποβληθούν οι αιτήσεις και θα πάρει ο κόσμος τα χρήματα», διαβεβαίωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Αναγκαίος ο έλεγχος στα δημόσια κτίρια

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, μιλώντας για την αντισεισμική θωράκιση των Χανίων και ειδικά της παλιάς πόλης, τόνισε ότι τα μνημεία, όπως και δεκάδες παλιά δημόσια κτίρια, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή σε σεισμούς.«Αν μπούμε στη λογική να γκρεμίσουμε όλα τα παλιά κτίρια και να κρατήσουμε μόνο αυτά που χτίστηκαν με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, τότε θα πρέπει να γκρεμίσουμε την πόλη που είναι γεμάτη μνημεία αιώνων, και τα οποία συνυπάρχουν μαζί μας», πρόσθεσε.Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καλογερής συμφώνησε ότι απαιτείται έλεγχος της στατικής επάρκειας όλων των δημόσιων κτιρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News