ΟΑΕΔ - Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Με 50 ένσημα το επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς

Κρήτη
ΟΑΕΔ - Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Με 50 ένσημα το επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Εργασίας, ώστε οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού να μπορούν να λάβουν για τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας

Στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ενσωματώθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ανέργους. Στη διάταξη του υπουργείου προβλέπεται ότι για το έτος 2021, η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, εξασφαλίζεται με 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης ανεργίας στους εποχιακά απασχολουμένους, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, θεσμοθετήθηκαν, γιατί η εν λόγω κατηγρορία εργαζομένων δεν συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, για να εξασφαλίσει δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, κυρίως εξαιτίας των μέτρων που θεσπίστηκαν, όπως τα τοπικά μίνι lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου για την αντιμετώπιση της διασποράς πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος κατά 50%, δηλαδή από εκατό (100) κατ' ελάχιστον σε πενήντα (50) ημέρες,  με σκοπό οι εποχικά εργαζόμενοι να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών (3) μηνών και 5 ημερών.

Οι εργαζόμενοι και η Ομοσπονδία σε Τουρισμό και Επισιτισμό επισημαίνουν, και σωστά, ότι οι τέσσερις μήνες πλήρους απασχόλησης που απαιτούνται εκ του νόμου, ώστε έναςδεν επαρκούν για τη συντριπτική πλειοψηφία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News