11η Σεπτεμβρίου: Ένας Ελληνοαμερικανός αστυνομικός θυμάται τη μέρα που άλλαξε ο κόσμος (βίντεο)

Κρήτη
11η Σεπτεμβρίου: Ένας Ελληνοαμερικανός αστυνομικός θυμάται τη μέρα που άλλαξε ο κόσμος (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Γιάννης Κασιμάτης, ο Ελληνοαμερικανός ήρωας, όπως έχει χαρακτηριστεί, θυμάται τις ώρες, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους - «Δεν έκανα κάτι σπουδαίο, έκανα την δουλειά μου», αναφέρει στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2000, αποδεδειγμένα άλλαξε τον κόσμο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιάδες πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ο πρώην αστυνόμος, Γιάννης Κασιμάτης, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί «Ελληνοαμερικανός ήρωας της 11ης Σεπτεμβρίου», φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, θυμάται τις ώρες, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους: «Δεν έκανα κάτι σπουδαίο, έκανα την δουλειά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά έπειτα από 20 χρόνια.

Ο κ. Κασιμάτης, ρίχτηκε στη μάχη για να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αναφέρει στην εκπομπή και πραγματικά συγκλονίζει, ότι μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα, κάθε βράδυ πήγαινε στο σημείο επί εννέα μήνες για να αναζητήσει επιζώντες.

Θυμάται λεπτό προς λεπτό τις καταστροφικές στιγμές, καθώς και τις συνέπειες που άφησε το ανεξίτηλο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους με την διαδικασία καθαρισμού των συντριμμιών να διήρκησε οχτώ μήνες και με τον αέρα στην περιοχή να χρειάστηκε να επανέλθει στην προηγούμενη χημική του σύσταση εννιά μήνες.

Εκείνη την μέρα βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου εργαζόταν για 38 ολόκληρα χρόνια. Μετά το πρώτο χτύπημα μαζί με μία ομάδα αστυνομικών άδειασαν ένα λεωφορείο από τους επιβάτες για να μπορέσουν να κατευθυνθούν μαζί με μηχανήματα στο σημείο, για να ξεκινήσουν το καθήκον τους.

Όπως ο ίδιος αφηγείται, κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες ζωές οι οποίες χαρακτηριστικά αγγίζουν τις 40.000. Οι τρομοκρατικές εικόνες, ο απελπιστικός θόρυβος που δεν σταματούσε και ηχούσε παντού, οι άνθρωποι που έτρεχαν να σωθούν, ακολουθώντας, ωστόσο, το οργανωμένο πλάνο όλης της αστυνομικής ομάδας, «παιρνούν μπροστά από τα μάτια του» μέχρι σήμερα, 20 χρόνια μετά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News