Ο καιρός στην Κρήτη: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές (βίντεο)

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχυμένοι βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην Κρήτη, μέχρι και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Φθινοπωρινός αναμένεται να είναι ο καιρός και αύριο Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στην Κρήτη, σύμφωνα με τις προγνώσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τους ενισχυμένους βοριάδες, που πνέουν από την Πέμπτη και οι οποίοι έχουν προκαλέσει και την πτώση του υδραργύρου.  

Ειδικότερα, αντιμέτωποι με το κρύο και τους βοριάδες που θα επικρατήσουν μέχρι και την Κυριακή θα είναι από σήμερα οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών. H επιδείνωση του καιρού έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας σε χειμερινά πια επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να δοκιμάσει κι άλλο τις αντοχές των πληγέντων.

Με τα σπίτια τους κατεστραμμένα και τους ίδιους να είναι αναγκασμένοι να ζουν προσωρινά σε σκηνές, ακόμη και η μικρή αλλαγή του καιρού, έρχεται να δυσκολέψει τις συνθήκες διαβίωσης τους. Στο σκηνικό της καταστροφής και της απόγνωσης θα προστεθούν οι ισχυροί βοριάδες. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, η ένταση των οποίων θα ξεπερνά κατά τόπους τα 5 Μποφόρ, θα επηρεάσουν ολόκληρη την Κρήτη με τους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστεριουσίων, να μην αποτελούν εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλης Λέκκα, «τα νότια τμήματα των περιοχών αυτών θα επηρεαστούν περισσότερο από τους βοριάδες. Υπάρχουν μάλιστα χωριά όπου οι άνεμοι δημιουργούν κανάλια και ενισχύονται. Αυτοί οι άνεμοι θα είναι ενοχλητικοί και σε κάποιες περιπτώσεις προβληματίζουν, κυρίως τη διάρκεια της ημέρας».

Μέχρι και την Κυριακή, το κρύο, κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, θα είναι τσουχτερό. Άνθρωποι που φιλοξενούνται σε σκηνές, θα βιώσουν πρόωρα συνθήκες χειμώνα καθώς η θερμοκρασία μέχρι τις 6 το πρωί δεν θα ξεπερνά τους 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στη διάρκεια της νύχτας θα καταγράψει ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Ενδεικτικά, για αύριο στις 6 το πρωί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία θα είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου με το ποσοστό υγρασίας να φτάνει το 83% και τους βόρειους ανέμους να πνέουν με ένταση 5 Μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, αναμένεται να σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και της Δευτέρας οπότε και θα πέσουν στους 12 και 13 βαθμούς Κελσίου.

Παρήγορα είναι μέχρι στιγμής τα προγνωστικά μοντέλα αναφορικά με την πιθανότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων. «Ομολογουμένως, οι βροχές ευνοούν βόριου προσανατολισμού περιοχές, άρα οι πιθανότητες βροχής στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι πολύ περιορισμένες» είπε ο κ. Λέκκας. Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, γεγονός που ίσως  ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους κατοίκους των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστεριουσιων.

Στην υπόλοιπη Κρήτη, στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα υπάρχει από σήμερα υψηλός κυματισμός  εξ αιτίας των ανέμων που θα φτάνουν ακόμη πιο ενισχυμένοι στα νότια, με την ένταση τους να διαμορφώνεται στα 7 – 8 Μποφόρ. Την ίδια ώρα η ψυχρή αέρια μάζα προβλέπεται να ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία απ’ άκρη σ άκρη του νησιού και θα κυριαρχήσουν οι νεφώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News