Κρήτη

Κρήτη: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των εξαγωγών - Ποια προϊόντα και ποιες αγορές ξεχωρίζουν

Το α’ 6μηνο του 2021 οι εξαγωγές της Κρήτης φτάνουν τα 340,6 εκατ. ευρώ

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των εξαγωγών της Κρήτης για το α’ 6μηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία τους από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα παρατηρείται ισχυρή αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 39% σε αξία και το 15% σε ποσότητα, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 340,6 εκατ. ευρώ, έναντι των 245,7 εκατ. ευρώ το α’ 6μηνο του 2020 (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή).

Οι κλάδοι

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 60% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζει αύξηση ίση με 54,2%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο 22,5% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 15%. Το υπόλοιπο 17,5% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού, η Κλωστοϋφαντουργία & Ένδυση, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά κ.α.

Τρόφιμα & Ποτά

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 66,9% των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου παρουσίασε αύξηση ίση με 71,5%, φτάνοντας τα 136,5 εκ. ευρώ έναντι των 79,6 εκ. ευρώ κατά το α’ 6μηνο του 2020.

Τα κηπευτικά, τα οποία αποτελούν το 23,3% των εξαγωγών Τροφίμων & Ποτών, παρουσίασαν αύξηση 32,3%. Ακολουθούν τα φρούτα, με μερίδιο 2% και μείωση 18,4%, τα ψάρια & θαλασσινά με μερίδιο 1,5% και αύξηση 66,7%, και με μικρότερα μερίδια τα γαλακτοκομικά (+15,4%), το κρασί (+57,1%) και το μέλι (+83,3%).

Βιομηχανία

Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές πλαστικών μεμβρανών και φύλλων, ειδών συσκευασίας από πλαστικές ύλες, διχτυών αγροτικής χρήσης και χρωστικών υλών.

Αγορές

Αναφορικά με τις χώρες όπου αποστέλλονται τα Κρητικά προϊόντα, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 28%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,4%, Τρίτη η Γαλλία, με μερίδιο 6,1%, τέταρτη η Πολωνία, με μερίδιο 5% και Πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,9%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν η Αυστρία (μερίδιο 3,6%), οι Η.Π.Α. (3,4%), η Ρουμανία (2,8%), η Ισπανία (2,4%) και η Ουγγαρία (2,1%).

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 88 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 38,8 εκ. ευρώ, η Αυστρία με 10,3 εκ. ευρώ, η Πολωνία με 8,4 εκ. ευρώ και στην πέμπτη θέση οι Η.Π.Α. με 6,9 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Καλαμπόκης δήλωσε: «Η συνέχιση της ανοδικής πορείας των Κρητικών εξαγωγών, που ξεκίνησε με αύξηση 13,8% το 2020 και συνεχίζεται και φέτος με το εντυπωσιακό άλμα του 39% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, μόνο αισιοδοξία και ελπίδα μπορεί να προσφέρει στην επιχειρηματικότητα του τόπου μας. Επιπλέον, συγκρίνοντας τα στοιχεία του α’ 6μηνου του 2021 με τα αντίστοιχα του 2015, χρονιά που κατέληξε ορόσημο για τις Κρητικές εξαγωγές, βλέπουμε ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει τη συγκεκριμένη περίοδο, που οι εξαγωγές ήταν 295 εκ. ευρώ, κατά 45,6 εκ. ευρώ».

«Οι εξαγωγείς της Κρήτης, παρά τις όσες αντιξοότητες βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, καταφέρνουν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη και βλέπουν τον καθημερινό τους αγώνα να αποτυπώνεται σε σημαντικότατες εξαγωγικές επιδόσεις. Μετά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένουμε τα επόμενα βήματα από την πλευρά της Πολιτείας και τους τρόπους στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με γνώμονα την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ποιοτικών ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών προϊόντων και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας».

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια