Κρήτη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου: Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί σοβαρά προβλήματα την αγροτική παραγωγή

Στη Βουλή το πρόβλημα, με κοινή Αναφορά της επιστολής των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Σελίνου

Με κοινή Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, κατέθεσαν την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Σελίνου, με την οποία αναδεικνύονται τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή που απορρέουν από την υπέρογκη αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή,  «η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κόρον στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν νοείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής διαδικασίας χωρίς αυτήν. Με τις τελευταίες όμως δυσάρεστες εξελίξεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται.

Ο παραγωγός αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο συνολικό κόστος, ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των εφοδίων, στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά κυρίως της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό που οδεύει στην ραγδαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων τίθεται εκτός πλάνου λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες».

Οι Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς να ανταποκριθούν στο αίτημα των Αγροτικών Συλλόγων αυξάνοντας το ποσοστό επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρονικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο έτσι ώστε να εξομοιωθεί με την αδιανόητη αναπροσαρμογή που επιβλήθηκε ξαφνικά από την ΔΕΗ.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

«Κύριοι Υπουργοί,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι η υπέρογκη αύξησης της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως γνωρίζετε η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κόρον στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν νοείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής διαδικασίας χωρίς αυτήν.

Οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν άμεση προτεραιότητα στην στόχευση της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με τις τελευταίες όμως δυσάρεστες εξελίξεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ολέθριες συνέπειες για τον Έλληνα παραγωγό.

Είναι αδύνατο πλέον να ανταπεξέλθει στο συνολικό κόστος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των εφοδίων, στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά κυρίως της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό που οδεύει στην ραγδαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων τίθεται εκτός πλάνου λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες.

Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρονικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο και να εξομοιωθεί με την αδιανόητη αναπροσαρμογή που επιβλήθηκε ξαφνικά από την ΔΕΗ.

Είναι ο μοναδικός τρόπος για αλλαγή του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στους παραγωγούς και να αποτραπεί έτσι ο διαφαινόμενος μηδενισμός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στους επόμενους μήνες».

(φωτογραφία: pexels)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια