Πεντοζάλης με άρωμα Κρήτης στην καρδιά της Τουρκίας (βίντεο)

Κρήτη
Πεντοζάλης με άρωμα Κρήτης στην καρδιά της Τουρκίας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Βαλκανικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών απευθείας από την Σμύρνη…

Άρωμα Κρήτης ταξιδεύει στη Τουρκία με την μακραίωνη πολιτιστική χροιά της μεγαλονήσου να είναι εμφανής και παρούσα στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Λαικών Χορών.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ που μετρά μία ακόμα διοργάνωση, αποτελεί μία δυναμική κοιτίδα για το χορευτικό γίγνεσθαι «αγκαλιάζοντας» επί σκηνής διαφορετικούς πολιτισμούς και λαούς. Ένας πραγματικός θεσμός από το 1935, με σημαντική ιστορία και δράση επέστρεψε φέτος φιλοξενώντας 10 Βαλκανικές χώρες, με εκδηλώσεις που απλώνονται μέσα σε δέκα μέρες μαγεύοντας και προτείνοντας στο κοινό να αφεθεί σε μία άκρως φεστιβαλική διάθεση.

«Η Σμύρνη σε κρητικό παλμό»

Η Μεγαλόνησος «χορεύει» στη Σμύρνη ταξιδεύοντας όλους σε κρητικούς ήχους. Όλη η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και τα λαογραφικά στοιχεία αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο μέσω ενός χορευτικού σχήματος. Στη φετινή διοργάνωση, η χορευτική ομάδα του Βιαννίτη χοροδιδάσκαλου, Χριστόφορου Μπριντάκη, εκπροσωπεί το νησί με τον Πεντοζάλη να ηχεί σε ολόκληρο το Δήμο Σμύρνης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο χοροδιδάσκαλος στην εκπομπή “Καλό Μεσημέρι” του ΚΡΗΤΗ TV, «Όλοι είναι τόσο ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι με τους κρητικούς χορούς». Συνεχίζει προσθέτοντας ότι «Υπάρχουν Τουρκοκρητικοί στη Σμύρνη που έχουν οργανώσει σπουδαίες κοινότητες και διατηρώντας τα έθιμα του νησιού με αγάπη και πάθος»

Το χορευτικό κρητικό σχήμα το οποίο  «ταξίδεψε την Κρήτη στη Σμύρνη»  απαρτίζεται από οχτώ άνδρες και οχτώ γυναίκες και μαζί με τη λίρα και το λαούτο προσέφεραν στο κοινό μία μοναδική βιωματική εμπειρία με το παραδοσιακό στοιχείο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

«10 Βαλκανικές Χώρες έδωσαν τον ρυθμό»

Kάτω από την ομπρέλα του Βαλκανικού Φεστιβάλ Λαικών Χορών, 10 λαοί, 10 πολιτισμοί, 10 χώρες άκρως ρυθμικά και χορευτικά δημιούργησαν μία σκηνή πολυπολιτισμική που οι διαφορετικές γλώσσες καταρρίφθηκαν, τα σύνορα απαρνήθηκαν με το συναίσθημα καθώς και το πάθος για τους παραδοσιακούς χορούς να βγαίνει μπροστά…

Εκτός από την «οικοδέσποινα» Τουρκία, το παρών επί σκηνής έδωσαν αποστολές από  την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και φυσικά την Ελλάδα, προβάλλοντας και προωθώντας την χορευτική κουλτούρα.

«Μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα, η εξωστρέφεια επιτυγχάνεται»

Η  διοργάνωση, η οποία  έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και το πιο θετικό και όμορφο κλίμα, όπως αφηγούνται συμμετέχοντες καθώς και ο Δήμαρχος της Σμύρνης, αποτελεί παράλληλα και μία μοναδική συνθήκη προωθώντας τις καλύτερες σχέσεις γειτνίασης με τους άλλους βαλκανικούς λαούς.

Μέσω τέτοιων δράσεων, η αλληλεπίδραση που επιτυγχάνεται από τα διαφορετικά πολυπολιτισμικά στοιχεία, η επικοινωνία μεταξύ των λαών, ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και η περαιτέρω εξωστρέφεια των σχέσεων δημιουργούν αυτομάτως ένα εξαιρετικά δυνατό πυλώνα συνεργασίας για το παρόν και το μέλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News