H επιτάχυνση του σεισμού στην Κρήτη σηκώνει ολόκληρο άνθρωπο - Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Κρήτη
H επιτάχυνση του σεισμού στην Κρήτη σηκώνει ολόκληρο άνθρωπο - Τι προβληματίζει τους ειδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβληματίζει τους ειδικούς σε σχέση με την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι - Ποιες περιοχές του Ηρακλείου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

Τα 5,8 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, τόνισε στην εκπομπή «Ωρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό.

Την ίδια ώρα σε γράφημα που παρουσιάσε για πρώτη φορά ανέλυσε τη μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στο ενδεχόμενο και άλλων μετασεισμών πάνω από 5 ρίχτερ σε συνδυασμό με την πιθανότητα μικρότερου εστιακού βάθους.

Η περίπτωση της Σάμου

Αυτό που σίγουρα απαιτεί μεγάλη προσοχή σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η πιθανότητα ενός μετασεισμού με μικρότερο εστιακό βάθος, δηλαδή ενός επιφανειακού σεισμού. Μάλιστα, από την περίπτωση της Σάμου δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός μιας και εκεί τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν από επιφανειακό μετασεισμό όταν κατέρρευσε τοίχος στην περιοχή τους.

Η επιτάχυνση του σεισμού έφτασε στα 0,856G

Ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την επιτάχυνση του σεισμού που έφτασε στα 0,856G και είπε ότι σχεδόν στο 1G είναι η επιτάχυνση με την οποία σηκώνεται ένας άνθρωπος από το έδαφος. Αυτό και μόνο είναι ένα δεδομένο που σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη απαιτεί τεράστια προσοχή.

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος όλο το καλοκαίρι πηγαινοερχόταν στο Αρκαλοχώρι και μάλιστα πραγματοποίησε και μια ομιλία στο χωριό, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα πετρόχτιστα σπίτια και ίσως αυτό να βοήθησε να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η συμπεριφορά των πολιτών. Όπως τονίζουν οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και οι επιφανειακοί μετασεισμοί θα μπορούσαν να φέρουν άσχημες συνέπειες κυρίως στα καταπονημένα σπίτια, αλλά και στα καταστήματα της περιοχής.

Γειτονικά ρήγματα

Η πιθανότητα ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή είναι σχεδόν μηδενική.  παρουσιάζοντας στη διάρκεια της εκπομπής και ένα γράφημα με την τεράστια δυναμική της μετασεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, αναφέρθηκε στα ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει για την αντισεισμική θωράκιση του Ηρακλείου, λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν και περιοχές, όπως η Αγία Τριάδα,η Χρυσοπηγή και η Βίγλα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News