Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη - Τσελέντης: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά

Όπως εξήγησε ο γνωστός σεισμολόγος καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας και λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε

«Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά» επισήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης o οποίος μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στην πορεία του φαινομένου αλλά και στις επιπτώσεις που είχε o ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ. Όπως εξήγησε καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας και λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε μερικά εκατοστά. 

Η μετασεισμική ακολουθία και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ προκαλώντας ανησυχία. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει» είπε ο κ. Τσελέντης στο MEGA και σημείωσε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες. «Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ». Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει το να αρχίσουν οι επισκευές.

Είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα» σημείωσε και επεσήμανε πως είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

Αναφέρθηκε ακόμη στους πολίτες που παραμένουν σε σκηνές και τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Ανησυχία για τη Θήβα

Μίλησε ακόμη για τη Θήβα όπου καταγράφεται επίσης μεγάλη σεισμική δραστηριότητα σημειώνοντας: «ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι «θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ»».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια