Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Για μέρες ή και μήνες οι μετασεισμοί

Τι εκτιμά ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους μετασεισμούς - Τα "κλειδιά" για να οχυρωθεί η Κρήτη

Πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που πιστεύαμε ως τα πρότινος, ότι ο Εγκέλαδος, αν και έχει πάντα “στο μάτι του” την Κρήτη, χτυπά με καταστροφική μανία μόνο μέσα στη θάλασσα. Και μάλιστα από γνωστά σεισμικά ρήγματα. Το διαπιστώσαμε με δραματικό τρόπο όλοι μας και κυρίως η επιστημονική κοινότητα εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα.


Πρέπει, επίσης, να συνηθίσουμε να ζούμε όχι απλά για μέρες αλλά πιθανότατα για μήνες με τη μετασεισμική ακολουθία που έπεται των 6 ρίχτερ της Δευτέρας. Ήδη οι σεισμοί έχουν προστεθεί στην καθημερινότητά μας, με τους επιστήμονες που έχουν εστιάσει στην επίμαχη περιοχή να εμφανίζονται τουλάχιστον σε αυτό καθησυχαστικοί, διαπιστώνοντας ομαλή και αναμενόμενη μετασεισμική δράση, η οποία δεν είχε ξεπεράσει τα 5,3 ρίχτερ που μας ταρακούνησαν στις 7:48 χθες το πρωί.


Το επίμαχο ρήγμα που προκάλεσε τη δόνηση, σκορπώντας την καταστροφή και τον θάνατο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί για να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του. Διαδικασία επίπονη και δύσκολη, που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών να ολοκληρώνει τη λεπτομερή αποτύπωση της περιοχής, όπως μας εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής του κ. Βασίλης Καραστάθης. Παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία του Γεωδυναμικού με τον Δήμο Ηρακλείου, που ξεκίνησε επιχειρησιακά τον Ιούλιο του 2019, όταν η πόλη “οχυρώθηκε” με επιπλέον σεισμολογικό εξοπλισμό και ένα ακόμα πιο εκτεταμένο δίκτυο σεισμογράφων, που σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, έχει καλύψει πλέον πυκνά όλη την περιοχή.


Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Και πρώτα απ’ όλα η επιβεβλημένη, όπως απέδειξε ο καταστρεπτικός σεισμός κάτω από τον αστικό ιστό του Αρκαλοχωρίου, χαρτογράφηση όλης της Κρήτης, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ως τα σήμερα η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Εγκέλαδου, εστιάζοντας στη θάλασσα.
«Είχε υποτιμηθεί η εσωτερική σεισμικότητα, με τα χερσαία ρήγματα», σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη. «Πλέον πρέπει να ερευνηθούν οι ρηξιγενείς ζώνες της Κρήτης και να αποτυπωθούν», καθώς είναι πολλά τα ρήγματα τα οποία δε γνωρίζουμε ή για τα οποία έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Η σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Όχι μόνο μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ARIS που αναπτύσσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και “τρέχει” πιλοτικά στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού κόλπου, αλλά και με την είσοδο ακόμα περισσότερων νέων σύγχρονων τεχνολογιών, που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικές. Ανάμεσά τους εκείνη της γρήγορης χαρτογράφησης του σεισμικού αποτελέσματος, με τη δημιουργία του “shake map” της καταστροφής που έχει προκαλέσει ένας σεισμός, ώστε να καθοδηγηθούν στοχευμένα τα σωστικά συνεργεία στα σημεία που η άμεση επέμβασή τους θα αποδειχτεί σωτήρια σε αυτή την κούρσα με τον χρόνο που συνεπάγεται μια οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, όπως ο σεισμός.


Σε επίπεδο Κρήτης, πρέπει να πυκνώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο σεισμογράφων στο νησί και αυτονόητα να γίνουν τα προφανή, για τα οποία όλοι συζητάμε εδώ και χρόνια, χωρίς το πρόβλημα να έχει λυθεί. Ο λόγος για την αυθαίρετη δόμηση, ζήτημα που, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, πρέπει να δούμε ακόμα πιο προσεκτικά, αλλά και εκείνο των παραδοσιακών οικισμών. Τα κτήρια πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και οι ίδιες οι Περιφέρειες να φροντίσουν να αναλάβουν δράση για να προστατευτούν οι άνθρωποι.
«Το “κλειδί” πάντα σε έναν σεισμό είναι οι κατασκευές. Ειδικά σε πόλεις με προβληματικές γεωλογικές συνθήκες, όπου πρέπει να δοθεί έμφαση σε σωστές κατασκευές», όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για μέρες ίσως και μήνες οι μετασεισμοί

Αναφορικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν φυσιολογικά. Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή η εικόνα δείχνει να είναι ομαλή με λογικά - όπως τα 5,3 ρίχτερ χθες το πρωί - μεγέθη, μετά από έναν τέτοιο ισχυρό επιφανειακό σεισμό στην ξηρά. Φυσιολογικά, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, οι μετασεισμοί θα αραιώσουν με τον καιρό, μέχρι τότε όμως πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο σεισμός δημιούργησε νέα δεδομένα και προειδοποίησε.  Για τη δε επιστημονική κοινότητα αποτέλεσε ένα μεγάλο μάθημα, καθώς οδήγησε την εστίαση στην ξηρά και όχι μόνο μέσα στη θάλασσα, ακόμα και σε περιοχές που ως τα πρότινος δε χαρακτηρίζονταν “συνήθεις ύποπτοι” με ορατά γνωστά ρήγματα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι επί του παρόντος η επιστήμη δεν μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς. Μπορεί όμως να προχωρήσει σε σοφές εκτιμήσεις. Κάτι που απαιτεί χρόνο.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Καραστάθης, η όποια εκτίμηση για έναν σεισμό γίνεται μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα, σαν την εκτίμηση της υγείας ενός ασθενούς από τον γιατρό του, γεγονός που εξηγεί κατά τον ίδιο και το τι συνέβη με το ρήγμα της περιοχής που έδωσε τον σεισμό, και το οποίο έστελνε μηνύματα εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια