Κρήτη

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου: Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα

Όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού

Ο χθεσινός μεγάλος σεισμός των 5,8 ρίχτερ στο νομό Ηρακλείου προκάλεσε τρομερές ζημιές και καταστροφές. Επιπλέον, δυστυχώς θρηνούμε άλλο ένα θύμα, τον νεκρό εργάτη στο Αρκαλοχώρι.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν καταστροφές σε σχολεία του νομού, όπως στα δημοτικά Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και στο νηπιαγωγείο στις Μελέσσες, αλλά και σοβαρές ζημιές σε έναν σημαντικό αριθμό σχολείων του νομού, απόδειξη των ελλείψεων που υπάρχουν τόσα χρόνια στην παροχή ασφαλών και σύγχρονων σχολικών υποδομών. 

Ελλείψεις που δεν έχουν μόνο σχέση με ζητήματα γραφειοκρατίας, αλλά με την χρόνια πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, ούτε οι δημόσιες δωρεάν σχολικές υποδομές. Αντιθέτως, την ίδια στιγμή που σχολικά κτίρια αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καμία θωράκιση, που τα κοντέινερ φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, που οι μαθητές μας στοιβάζονται ανά 25 σε αίθουσες-κλουβιά, όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, επιλέγουν να δίνουν πακτωλό χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο ΝΑΤΟ, κ.α, αλλά ούτε ένα ευρώ για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων! Να θυμίσουμε επίσης ότι η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης κοντέινερς νηπίων σε αυλές γυμνασίων και λυκείων.

Αναδεικνύεται και πάλι, με τραγικό τρόπο, η ανάγκη ΑΜΕΣΟΥ σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους.

Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μία φορά, ότι γι’ αυτούς η ασφάλεια και η ζωή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών μπαίνει κάτω από το εγκληματικό ζύγι του κόστους-οφέλους, που θέλει τις ανάγκες μας τσακισμένες! 

Την ώρα μάλιστα, που οι μετασεισμοί συνεχίζονται, είναι υποκριτική η οδηγία της ΠΔΕ για webex στα σχολεία που κλείνουν ως ουσιαστική ομολογία ότι οι απαραίτητοι έλεγχοι δεν έγιναν, ότι από τύχη, εκτός από τον νεκρό εργάτη στο Αρκαλοχώρι, δεν θρηνήσαμε θύματα ανάμεσα σε μαθητές και συναδέλφους μας.

Τη στιγμή που πρώτο μέλημα είναι να βρεθούμε στο πλάι των μαθητών μας και των γονιών τους, που κι εκείνοι όπως κι εμείς βρίσκονται στη δίνη των ισχυρών μετασεισμών στο νομό Ηρακλείου, καλούμαστε ξανά να στηθούμε μπροστά σε μια οθόνη, μέσα σε σπίτια που «τρέμουν», μιας και η τηλεκπαίδευση έχει μετατραπεί το φάρμακο για πάσα νόσο.

Όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού:

  • Συγκεκριμένα μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους από το κράτος και την τοπική διοίκηση.
  • Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημοσίων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ, κλιμάκια των δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία και να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων.
  • Να υπάρξει συνεχής έλεγχος όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας (να λειτουργούν όλες οι έξοδοι του σχολείου σε αίθουσες και ορόφους, να είναι ασφαλή τα κάγκελα και οι κουπαστές στις σκάλες, να γίνεται τακτική άσκηση της σχολικής κοινότητας, να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι καταφυγής, να υπάρχει ενημέρωση των γονιών κλπ.).  
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των δημοσίων κτιρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια