Σεισμός 6 ρίχτερ στην Κρήτη: Στους δρόμους βγήκε ο κόσμος - Οι ζημιές που καταγράφονται μέχρι στιγμής (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Σεισμός 6 ρίχτερ στην Κρήτη: Στους δρόμους βγήκε ο κόσμος - Οι ζημιές που καταγράφονται μέχρι στιγμής (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ

Ζημιές σε κτίρια όπως και στο οδικό δίκτυο καταγράφουν πολίτες και υπηρεσίες από τον ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρρας 27 Σεπτεμβρίου στις 9.17 το πρωί,  22 Χλμ Δυτικά Βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα και συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να εκτιμά πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, όπως είπε στον 98.4 ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λεονταράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο οδικό δίκτυο υπάρχουν αναφορές συνεχώς για πτώση βράχων και πέτρες στους δρόμους ενώ στο Αρκαλοχώρι έχουμε την κατάρρευση ενός σπιτιού και υποχωρήσεις σε σημεία του οδοστρώματος.

Σοβάδες έπεσαν επίσης σε σχολεία σε Θραψανό και Γούβες ενώ με απόφαση του Δήμου Ηρακλείου ενώ με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κλείνουν όλα τα σχολεία της Π. Ε. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αρκαλοχώρι, Αγιες Παρασκιές και τα γύρω χωριά εκλλησίες και σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λυκεία και κάθε σχολική δομή στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κλείνουν μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης τα σχολεία.

Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν υπάρχει ασφαλές σημείο σε εξωτερικό χώρο για να παραμείνουν ασφαλείς.

Συγκεκριμένα καλούνται να κατευθυνθούν προς το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και στο Κολυμβητήριο της περιοχής. Παράλληλα παρακαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να μην περνούν από τον κεντρικό δρόμο γιατί καταγράφεται πτώση σοβάδων και εμποδίζεται η διέλευση των σωστικών συνεργείων.

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στος 9:17 στην Κρήτη.

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή του σεισμού στην Κρήτη

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του Yπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Κλειστά σχολεία στο Μαλεβίζι – επί ποδός τεχνικά κλιμάκια του Δήμου για καταγραφή ζημιών

Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μαλεβίζι, καθώς και οι Δημοτικοί και ιδιωτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί με Απόφαση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Νομό και την έντονη σεισμική ακολουθία.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» του Δήμου Μαλεβιζίου και κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Ειδικά τεχνικά κλιμάκια του Δήμου Μαλεβιζίου σχηματίστηκαν από νωρίς και βρίσκονται επί ποδός, ελέγχοντας όλα τα δημόσια κτίρια και τις δομές εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους κατά τόπους Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, έλεγχος πραγματοποιείται και στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και στις γεωτρήσεις του Δήμου, από την αρμόδια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News