Νήσος Χρυσή: Σε οριακό σημείο το κεδρόδασος

Κρήτη
Νήσος Χρυσή: Σε οριακό σημείο το κεδρόδασος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθειες να περιοριστεί η οικολογική επίπτωση από τον τουρισμού

Προβληματισμό προκαλεί η  μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει το κεδρόδασος της νήσου Χρυσής, το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο δάσος κέδρων στην Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV, το φαινόμενο της οικολογικής κατάρρευσης που βιώνει το νησί έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανάσχεσης της καταστροφής.     

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κεδρόδασους έχει πλέον καταστραφεί με τους υπεραιωνόβιους άρκευθούς – ηλικίας κατά μέσο όρο 200 ετών- να έχουν πέσει θύματα των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η εξωτική Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι.

Η δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που περιγράφει το καθεστώς που θα ισχύσει στη νήσο τα επόμενα 3 χρόνια, ανοίγει το δρόμο για δραστικά μέτρα με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μιλά ακόμα και για κλείσιμο του νησιού και απαγόρευση της απόβασης σε αυτό.

Όπως τονίζει η κα Μαρία Κοζυράκη το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει σε κάθε μια από τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτός ο επίγειος παράδεισος να πάψει να καταστρέφεται. Ζητούμενο πάντως παραμένει και η διασφάλιση  εφαρμογής των μέτρων με την συντονίστρια να επισημαίνει πως χωρίς ουσιαστική φύλαξη του τόπου, τίποτα δεν θα μπορέσει να γίνει με το λιμενικό σώμα και την αστυνομία να αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό έργο. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News