Κρήτη

Μαρία Εφίμοβα: Συνέχεια στη δικαστική περιπέτεια της πληροφοριοδότριας

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί από το Συμβούλιο η έκδοση ή μη του συζύγου της στην Κύπρο

Ένα ακόμη “κεφάλαιο” στην... απίστευτη περιπέτεια που βιώνει εδώ και χρόνια η 39χρονη πρώην υπάλληλος τράπεζας της Μάλτας, Μαρία Εφίμοβα (και η οικογένειά της) αναμένεται να εκτυλιχθεί σήμερα Παρασκευή στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί από το Συμβούλιο η έκδοση ή μη στην Κύπρο του συζύγου της Εφίμοβα, η οποία υπήρξε ουσιώδης “πηγή” στην προ ολίγων ετών δημοσιογραφική αποκάλυψη για εμπλοκή - και - υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της Μάλτας στο σκάνδαλο που έγινε γνωστό ανά την υφήλιο μέσω των περιβόητων “Panama Papers”.

Ο σύζυγος της Εφίμοβα, Παντελής Βαρνάβας, είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Ηράκλειο, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της 39χρονης Ρωσίδας κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απάτη από κοινού, πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.ά. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω κατηγορίες εκτιμώνται με βάση την ελληνική νομοθεσία ως πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Μάιο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση της Ρωσίδας αναμένεται να ζητήσει σήμερα Παρασκευή νέα αναβολή στη δίκη. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με την εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της οικογένειας Βαρνάβα-Εφίμοβα, Εύα Αμπάζη, υποβλήθηκε αίτημα στην Ιντερπόλ για παύση της δίωξης σε βάρος του Παντελή Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, το εν λόγω αίτημα έγινε καταρχήν δεκτό από την Ιντερπόλ, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο. Η πλευρά της υπεράσπισης αναμένεται να ζητήσει την αναβολή της σημερινής δίκης έως την έκδοση της σχετικής απόφασης της Ιντερπόλ, αφού εάν γίνει δεκτό το αίτημα της οικογένειας, δε θα υφίσταται πλέον ένταλμα σύλληψης.

«Στο Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης διαδραματίζεται ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο στη σειρά της διεθνούς διαφθοράς, με προεκτάσεις που αφορούν σημαντικές πτυχές και παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Η δίωξη της Μαρίας Εφίμοβα ήταν ένα τέτοιο επεισόδιο και τώρα, σε συνέχεια αυτού, διώκεται ο σύζυγός της με ακριβώς το ίδιο κατηγορητήριο. Η whistleblower, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος όπως είναι ο ακριβής όρος στα Ελληνικά, υπήρξε πληροφοριοδότρια της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με ζητήματα διαφθοράς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα και του Παντελή Βαρνάβα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό νομικό οπλοστάσιο για το whistleblowing και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αλλά και να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, πράγματα για τα οποία αναπτύξαμε πρωτοβουλία ως DiEM25 και στο ΜέΡΑ25», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” η εκ των δικηγόρων της οικογένειας και νομική σύμβουλος του DiEM25 και μέλος της Π.Γ. του ΜέΡΑ25, κ. Εύα Αμπάζη.

Σημειώνεται ότι ο έτερος συνήγορος της οικογένειας είναι ο δικηγόρος Ηρακλείου κ. Διονύσιος Βέρρας. Ο κ. Βέρρας, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” τον Νοέμβριο του 2020, είχε επισημάνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του εντολέα του είναι «ψεύτικες και κατασκευασμένες», ενώ ο πελάτης του «δεν έχει καμία σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες, που αποτελούν συνέχεια των χαλκευμένων κατηγοριών σε βάρος της συζύγου του».

Το χρονικό της δίωξης

Η Εφίμοβα υπήρξε “πληροφοριοδότρια” της αείμνηστης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε κάνει πολύκροτες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Η δημοσιογράφος είχε πληρώσει τελικά με τη ζωή της την αναζήτηση της αλήθειας, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε βρει φρικτό τέλος, καθώς ανατινάχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι της στη Μάλτα. Φοβούμενη για τη ζωή της, αλλά και των μελών της οικογένειάς της, το επόμενο διάστημα η Εφίμοβα “κατέφυγε” στην Ελλάδα και την Κρήτη. Ωστόσο, ούτε εδώ έμελλε να βρει ησυχία...

Πέρυσι τον Νοέμβριο, αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι όπου διαμένει η ίδια με την οικογένειά της, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και συνέλαβαν τον σύζυγό της. Όπως έγινε γνωστό, εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2020 στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ανέφερε στον εισαγγελικό λειτουργό ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, αρμόδιο για την απόφαση περί έκδοσης ή μη του Παντελή Βαρνάβα στην Κύπρο είναι το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για την εν λόγω υπόθεση σήμερα.

Όπως είχε δηλώσει πέρυσι στην “ΚΡΗΤΗ TV” η Μαρία Εφίμοβα, ουσιαστικά ο σύζυγός της «σέρνεται» εξαιτίας της ίδιας. Η 39χρονη είχε επισημάνει ότι «δεν είναι καθόλου εύκολο να μπει κάποιος στη φυλακή, έστω και για μια νύχτα. Εγώ κάθισα στη φυλακή για τρεις εβδομάδες χάρη σε κάποιους πολιτικούς της Μάλτας και μπορώ να πω ότι είναι βάσανο. Ελπίζω ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί ούτε με εμένα ούτε με τον σύζυγό μου».

Τα Panama Papers και η δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία

Ήταν περίπου 3 το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου του 2017, όταν η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώνεται μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της, στην Μπιντνίζα. Από την έκρηξη, κομμάτια του οχήματος της δημοσιογράφου εκτινάχτηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων μακριά. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, λείψανα της δολοφονηθείσας εντοπίστηκαν από τον ίδιο της τον γιο σε απόσταση 80 μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Όπως είχε γράψει ο ίδιος ο γιος της δημοσιογράφου σε ανάρτησή του στο Facebook, «κοίταξα κάτω και εκεί ήταν μέρη του σώματος της μητέρας μου παντού τριγύρω μου».

Γιατί, ωστόσο, να σκοτώσει κάποιος την Καρουάνα Γκαλιζία; Η δημοσιογράφος γνώριζε για την εμπλοκή του Μαλτέζου υπουργού Κόνραντ Μίτσι, καθώς και συνεργάτη του σε εταιρείες στον Παναμά. Τα περίφημα “Panama Papers” (Έγγραφα του Παναμά) διέρρευσαν τον Απρίλιο του 2016. Η Γκαλιζία είχε αποκαλύψει από τον Φεβρουάριο ότι ο συνεργάτης του Μίτσι (Κιθ Σέμπρι) ήταν ιδιοκτήτης καταπιστεύματος στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης παναμέζικης εταιρείας.

Το 2017 η Καρουάνα Γκαλιζία ισχυρίστηκε ότι μια ακόμη εταιρεία του Παναμά ανήκε στη σύζυγο του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, Μισέλ. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου, ο Μουσκάτ καταδίκασε το συμβάν, δηλώνοντας ότι «δε θα ησυχάσω προτού αποδοθεί Δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε για τον θάνατο της Γκαλιζία ότι πρόκειται για «τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της για να αναζητήσει την αλήθεια». Εξάλλου, ο ίδιος ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, είχε ανακοινώσει τότε ότι θα δώσει αμοιβή 20.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της Καρουάνα Γκαλιζία.

Η μαρτυρία της Εφίμοβα - Πώς βρέθηκε στο Ηράκλειο

Πώς εμπλέκεται, ωστόσο, στην όλη υπόθεση της Γκαλιζία και των Panama Papers η Μαρία Εφίμοβα; Η 39χρονη Ρωσίδα αποτελεί μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και μια από τις ουσιώδεις “πηγές” της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία.

Η Εφίμοβα είχε εργαστεί στην Pilatus Bank στη Μάλτα και είχε αποκαλύψει στη Μαλτέζα δημοσιογράφο ότι η τράπεζά “της” διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές μιας επιχείρησης του Παναμά που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας. Στις εν λόγω αποκαλύψεις εμπλεκόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Μετά την απόλυσή της από την επίμαχη τράπεζα, η Εφίμοβα είχε συλληφθεί από τις Αρχές της Μάλτας. Τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά της, όταν άγνωστοι είχαν απειλήσει τον πατέρα της στη Ρωσία! Στη συνέχεια, η γυναίκα κατέφυγε στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια διέμενε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Το 2018, η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Μαρία Εφίμοβα, παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς φοβόταν για τη ζωή της. Σε βάρος της εκκρεμούσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί από τις Αρχές της Μάλτας. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε, πάντως, να μην εκδοθεί στη Μάλτα η 39χρονη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών άσκησε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο. Τελικά, η γυναίκα είχε αφεθεί ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια